Hemofilia este o boală rară în cadrul căreia sângele nu se coagulează normal datorită unui deficit de factori ai coagulării. Persoanele care au hemofilie pot sângera mai mult decât este normal.
Micile leziuni la nivelul pielii nu constituie un motiv de îngrijorare. Însă dacă există un deficit sever de factori ai coagulării, preocuparea cea mai importantă este evitarea unor sângerări masive interne în corp vizibile la nivelul tegumentelor, articulațiilor genunchiului, cotului, gleznei. Aceste pierderi mari de sânge pot genera leziuni în organe și țesuturi, punând viața în pericol.
Hemofilia este o tulburare de coagulare, o afecțiune genetică care se tratează de obicei prin substituirea factorului de coagulare deficitar. Persoanele cu acest tip de afecțiune, au șanse mari de a dezvolta sindromul de compartiment.
Hemofilia ereditară
Cele mai frecvente tipuri de hemofilie se datorează unei gene localizate pe cromozomul X. Fiecare individ are 2 cromozomi sexuali, câte unul moștenit de la fiecare părinte. Persoanele de sex feminim moștenesc un cromozom X de la mamă și un cromozom X de la tată. Persoanele de sex masculin moștenesc un cromozom X de la mamă și un cromozom Y de la tată.
Acest lucru înseamnă că hemofilia apare aproape întotdeauna la pacienți de sex masculin și este moștenită de la mamă la fiu prin intermediul uneia dintre genele mamei. Majoritatea femeilor cu genă cauzatoare de boală moștenită reprezintă categoria de pacienți purtători care nu manifestă afecțiunea. Însă anumiți purtători pot întâmpina manifestări ale bolii dacă factorii de coagulare au un nivel moderat scăzut.