Ce este hemodializa

Hemodializa este un tratament care înlocuiește funcția rinichilor, atunci când aceștia nu mai funcționează corespunzător. În timpul hemodializei, sângele este extras din organism, trecut printr-un aparat care filtrează toxinele, și apoi este reintrodus în corp. La SANADOR, pacienții beneficiază de tratamente și proceduri moderne pentru afecțiunile renale, în funcție de indicația stabilită.

Procedura de hemodializă poate fi efectuată fie într-un centru de dializă, fie la domiciliul pacientului. Atunci când rinichii nu mai pot elimina eficient toxinele și excesul de lichide, hemodializa ajută la curățarea sângelui, eliminând substanțe precum ureea, creatinina și acizii, prevenind astfel complicațiile care pot duce la deces.

Hemodializa filtrează sângele, înlocuind astfel funcția rinichilor.

  • La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Indicații pentru hemodializă

Hemodializa este indicată în cazul pacienților cu afecțiuni renale în stadii avansate, boală renală în stadiu terminal sau insuficiență renală. Decizia de a începe hemodializa este bazată pe mai mulți factori, cum ar fi sănătatea generală a pacientului, funcția rinichilor, semnele și simptomele manifestate.

Pacienții pot avea simptome de insuficiență renală, cum ar fi senzația de greață, vărsături și edeme. Evaluarea funcției renale este realizată prin calcularea ratei filtrării glomerulare, care ajută la stabilirea momentului potrivit pentru tratament.

Hemodializa ajută la controlul tensiunii arteriale și la menținerea unui echilibru corect de lichide și minerale, cum ar fi potasiul și sodiul. Este important ca hemodializa să înceapă înainte ca rinichii să-și piardă complet funcția, pentru a evita complicațiile grave. De asemenea, hemodializa poate fi necesară pentru pacienții care sunt pe lista de așteptare pentru un transplant de rinichi.

Tipuri de hemodializă

Există două tipuri principale de hemodializă: hemodializa la centrul de dializă și hemodializa acasă. În majoritatea cazurilor, pacienții beneficiază de tratament în centrul de dializă de trei ori pe săptămână, fiecare sesiune având o durată cuprinsă între 3 și 5 ore.

Hemodializa la domiciliu implică sesiuni mai scurte, dar mai frecvente, care sunt desfășurate acasă, de obicei în fiecare zi sau la fiecare două zile, fiecare sesiune având o durată de aproximativ două ore. Datorită noilor aparate de hemodializă, utilizarea acestor dispozitive devine mai simplă, făcând hemodializa la domiciliu o opțiune mai accesibilă. În plus, este posibilă efectuarea hemodializei pe timpul nopții, în timp ce pacientul doarme.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Tipuri de acces vascular pentru efectuarea hemodializei

Pentru hemodializă, este nevoie de un acces vascular care permite circulația sângelui în timpul tratamentului. Există trei tipuri principale de acces:

  • fistula arteriovenoasă - cea mai bună opțiune, deoarece presupune conectarea unei artere la o venă, de obicei în braț, oferind un flux sanguin rapid și un risc mai mic de infecții sau de tulburări de coagulare;
  • grefonul arteriovenos - dacă fistula nu este posibilă din cauza calibrului redus al vaselor de sânge, poate fi folosit grefonul arteriovenos, care este un tub sintetic între arteră și venă. Acesta poate fi utilizat rapid, dar are un risc mai mare de infecții și de formare a unor cheaguri de sânge;
  • cateterul venos - în situații de urgență, poate fi folosit un cateter venos temporar, plasat într-o venă mare, până la crearea unui acces permanent.
  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Pregătirea pacientului pentru o procedură de hemodializă

Pregătirea pentru hemodializă implică crearea unui acces vascular cu câteva săptămâni sau luni înainte de prima ședință. Acest acces permite conectarea sângelui la aparatul de dializă și necesită timp pentru vindecare înainte de a începe tratamentul. În cazuri de urgență, poate fi utilizat un cateter temporar.

Îngrijirea accesului vascular ajută la prevenirea infecțiilor. De asemenea, este recomandată evitarea presiunii asupra zonei de acces, cum ar fi dormitul pe aceasta sau purtarea de haine strâmte, precum și măsurarea tensiunii arteriale sau recoltarea de sânge din brațul respectiv. Dacă accesul este deteriorat, atunci acesta nu mai poate fi folosit pentru hemodializă.

Dieta în hemodializă este necesară pentru a evita acumularea de produse reziduale în sânge, retenția de lichide, creșterea tensiunii arteriale și tahicardia. Pacienții care urmează hemodializă trebuie să evite alimentele bogate în potasiu, fosfor și sodiu. Potasiul, care se găsește în banane, avocado și fructe uscate, poate provoca tahicardie, iar excesul de fosfor, întâlnit în produsele lactate și carne, poate deteriora oasele și provoca mâncărimi ale pielii. De asemenea, pacienții trebuie să fie atenți la consumul de sodiu pentru a evita acumularea excesivă de lichide în corp.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Cum se desfășoară o sesiune de hemodializă

În timpul hemodializei, pacienții sunt așezați confortabil într-un scaun, iar sângele lor trece prin dializor, care acționează ca un rinichi artificial. Înainte de a începe tratamentul, medicul verifică greutatea, presiunea arterială, ritmul cardiac și temperatura. Pielea de la locul de acces este curățată.

După aceea, specialistul introduce două ace în braț și le fixează pentru a asigura stabilitatea. Sângele este preluat printr-un tub conectat la dializor, unde are loc filtrarea, iar substanțele nedorite și excesul de lichide sunt îndepărtate printr-un fluid de curățare. Sângele curățat revine în organism prin celălalt tub.

În timpul procedurii, pacienții pot experimenta greață și crampe abdominale din cauza eliminării fluidelor în exces, în special dacă s-a acumulat o cantitate mare de lichid între ședințele de dializă. Dacă disconfortul devine prea puternic, pacienții pot cere echipei medicale schimbarea vitezei hemodializei sau ajustarea medicamentelor.

Ce urmează după o procedură de hemodializă

După finalizarea hemodializei, acele sunt îndepărtate din locul de acces, iar un pansament de presiune este aplicat pentru a opri sângerarea. Greutatea pacientului este verificată din nou, iar apoi acesta poate continua activitățile zilnice, până la următoarea ședință.

Riscuri și efecte adverse după hemodializă

Hemodializa ajută la înlocuirea parțială a funcției rinichilor, dar poate avea numeroase efecte secundare. Tensiunea arterială scăzută este frecventă și poate cauza dificultăți în respirație, disconfort abdominal și greață. De asemenea, pot apărea crampe musculare în timpul tratamentului, iar ajustarea dietei poate contribui la prevenirea acestora. Pruritul și tulburările de somn sunt de asemenea observate frecvent.

Boli osoase pot fi cauzate de incapacitatea rinichilor de a procesa vitamina D, ceea ce duce la slăbirea oaselor. Hipertensiunea arterială poate fi agravată din cauza consumului excesiv de sare sau lichide, iar supraîncărcarea cu fluide poate provoca complicații severe, cum ar fi insuficiența cardiacă.

Complicații legate de fistule, precum infecții și cheaguri de sânge, pot apărea, iar cheagurile pot fi îndepărtate de obicei prin proceduri minim invazive. De asemenea, schimbările de dispoziție, cum ar fi depresia și anxietatea, pot afecta pacienții care urmează hemodializă.

Cât timp poate fi efectuat tratament prin hemodializă

Pacienții cu leziuni renale acute pot necesita hemodializă doar pentru o perioadă scurtă, până la recuperarea funcției rinichilor. Cei care suferă de boală renală cronică pot avea nevoie de hemodializă pe termen lung.

Dacă boala progresează, iar funcția renală nu se îmbunătățește, pacienții vor avea nevoie de dializă pentru tot restul vieții, cu excepția cazului în care primesc un transplant de rinichi.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Recomandări pentru persoanele tratate prin hemodializă

Persoanele care urmează hemodializă au nevoie de o dietă specifică, pentru a gestiona efectele hemodializei. Este importantă limitarea consumul de sodiu, potasiu și fosfor. Un medic nutriționist poate ajuta la crearea unui plan alimentar adaptat nevoilor fiecăruia. De asemenea, activitatea fizică este importantă, deoarece mișcarea ajută la îmbunătățirea sănătății și la reducerea oboselii și depresiei.

Pacienții trebuie să urmeze tratamentul conform indicațiilor medicului. Somnul este important pentru persoanele care urmează hemodializă, iar aceștia au nevoie să doarmă între 7 și 9 ore pe noapte. Monitorizarea sănătății mintale este esențială, deoarece pacienții cu afecțiuni cronice pot fi mai predispuși la depresie. Implicarea activă în tratament și respectarea acestor recomandări pot contribui la îmbunătățirea calității vieții pacienților.

Managementul afecțiunilor renale la SANADOR

SANADOR asigură pacienților acces la servicii medicale performante, prin consultații asigurate de specialiști în nefrologie și investigații complete, pentru diagnosticul afecțiunilor renale și stabilirea tratamentului adecvat. Echipa medicală, formată din specialiști cu vastă experiență, utilizează proceduri și intervenții avansate, pentru a asigura tratamente eficiente și sigure.

Pentru a facilita accesul vascular necesar hemodializei, la Spitalul Clinic SANADOR sunt realizate proceduri de chirurgie vasculară pentru crearea fistulei arteriovenoase. În plus, la SANADOR pacienții beneficiază de monitorizare prin evaluări medicale periodice și consiliere nutrițională, pentru o îngrijire completă și personalizată, menită să asigure continuitatea și eficiența tratamentului prin hemodializă.

  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație! 

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR