Ce este hemoperitoneul?

  • 021 9699 Hemoperitoneul necesită tratament rapid. Apelează la SANADOR!

Hemoperitoneul este o acumulare de sânge în cavitatea peritoneală. Această cavitate este situată între organele de la nivel abdominal și peretele abdominal. Prezența sângelui în cavitatea peritoneală poate cauza inflamația peritoneului. Hemoperitoneul prezintă mai multe cauze, cea mai frecventă fiind evenimentele traumatice: accidente de mașină, agresiune fizică sau căderea de la înălțime. Acest tip de hemoperitoneu se numește hemoperitoneu posttraumatic.

Celălalt tip se numește hemoperitoneu spontan sau non-traumatic și se referă la acumularea de sânge fără o leziune externă sau un traumatism. Este important ca tratamentul chirurgical să fie efectuat în cât mai scurt timp posibil, deoarece hemoperitoneul este o urgență medicală și poate să pună viața pacientului în pericol.

Cauzele și factorii de risc

Prezența de sânge în cavitatea peritoneală este cauzată cel mai frecvent de către evenimentele traumatice. Lovirea cu și de un corp contondent sau perforarea organelor cu un obiect ascuțit duce la hemoragie intraabdominală. Uneori sângerarea are loc în interiorul organelor, cel mai frecvent în interiorul ficatului și a splinei. Acesta se acumulează în interiorul organului, iar ulterior va ajunge în cavitatea peritoneală. De aceea hemoperitoneul poate să apară și după mai mult timp de la evenimentul traumatic.

În sarcina extrauterină, oul fecundat se implantează în exteriorul cavității uterine, în special la nivelul trompei uterine. Odată cu creșterea în dimensiune a acestuia, sângerarea poate apărea și într-un final poate să ducă la hemoperitoneu. De asemenea, ruperea chisturilor ovariene poate duce la acumularea de sânge în cavitatea peritoneală.

Anevrismul abdominal poate să cauzeze hemoragie severă. Anevrismul de aortă abdominală este o dilatare a vasului aortic cauzată de slăbirea peretelui acestuia. Ulcerul gastric, varicele esofagiene sau orice sângerare de la nivelul tubului digestiv pot să ducă la hemoperitoneu.

În cazuri mai rare, anumite proceduri medicale pot să producă sângerarea. Biopsia hepatică sau paracenteza (evacuarea de lichid din cavitatea peritoneală) pot să ducă într-un final la producerea de hemoperitoneu. De asemenea, și intervențiile chirurgicale pot duce la acumularea de sânge în această cavitate.

Tulburările de coagulare pot să crească riscul de hemoperitoneu. Medicația anticoagulantă produce același efect.

Semnele și simptomele de hemoperitoneu

  • 021 9699 Dacă ai simptome de hemiperitoneu, vino la SANADOR!

Semnele și simptomele nu sunt mereu specifice hemoperitoneului. Acestea sunt mai degrabă specifice cauzei care a dus la acumularea sângelui în cavitatea peritoneală. Uneori este greu să suspicionezi prezența hemoperitoneului dacă nu este asociat cu un eveniment traumatic.

Cel mai frecvent simptom este durerea abdominală severă. Aceasta este o durere ascuțită, de intensitate severă și cu o localizare difuză. Abdomenul poate să fie sensibil și ușor dur la palpare și poate să crească în dimensiune din cauza acumulării de lichid în cavitatea peritoneală. Un semn specific peritonitei este rigiditatea abdominală. Din cauza iritației peritoneale, mușchii peretelui abdominal se contractă și produc o duritate la palpare.

Din cauza trecerii sângelui din sistemul circulator în spațiul abdominal, se va produce hipotensiune arterială, tahicardie și paloare. Hipotensiunea arterială duce la stări de amețeală și de leșin. Tahicardia sau creșterea numărului de bătăi a inimii într-un minut este un răspuns normal la pierderea de sânge din sistemul circulator. Tot din aceeași cauză apare si colorarea palidă a mucoaselor și a tegumentului.

Unii pacienți pot să prezinte greață și vărsături din cauza durerii de intensitate crescută sau din cauza iritației de la nivel abdominal. Alte modificări posibile care apar la nivel gastrointestinal sunt constipația și diareea.

Investigații pentru diagnostic

Diagnosticul hemoperitoneului constă în evaluarea clinică, istoricul medical și, de cele mai multe ori, utilizarea de examene imagistice, pentru a confirma atât prezența sângelui în cavitatea peritoneală cât și ce a dus la producerea lui. În timpul examenului clinic, medicul o să evalueze semnele vitale: tensiunea arterială, frecvența cardiacă și respiratorie. Abdomenul este examinat cu atenție pentru a observa sensibilitatea, distensia abdominală, rigiditatea și durerea la palpare. Bolile de coagulare ale sângelui cât și anemia pot să fie evaluate prin teste de laborator.

Ecografia este prima metodă imagistică utilizată pentru evaluarea hemoperitoneului. Aceasta este ușor de utilizat și nu prezintă riscuri sau contraindicații. Tomografia computerizată (CT) este foarte eficientă în identificarea atât a prezenței, cât și a cauzei hemoperitoneului. Radiografia poate să fie utilizată pentru a evidenția traumatismele abdominale. În cazul în care aceste metode imagistice nu sunt concludente sau în momentul în care medicul trebuie să acționeze rapid, se poate utiliza paracenteza în scop diagnostic. Aceasta constă în introducerea unui ac de paracenteză la nivelul cavității peritoneale și evaluarea prezenței de sânge.

Complicațiile hemoperitoneului

  • 021 9699 Nu aștepta apariția complicațiilor! Vino la SANADOR

Severitatea complicațiilor depinde de cantitatea de sânge, cauză și de intervalul de timp între apariția hemoperitoneului și momentul tratamentului.

Șocul hemoragic este dat de către sângerarea severă în cavitatea abdominală. Aceasta este o complicație care pune viața pacientului în pericol, deoarece presiunea arterială scade dramatic, iar la nivelul organelor interne nu mai ajunge sânge pentru a le putea menține vascularizația. Aceasta cauzează insuficiență de organ și, într-un final, decesul. Prezența sângelui în cavitatea peritoneală favorizează și creșterea riscului infecțios. Aceasta duce la peritonită, adică inflamația peritoneului, altă complicație care necesită tratament de urgență.

Postoperator pot apărea infecții sau leziunea poate să sângereze din nou. O altă complicație care poate să apară postoperator este formarea de adeziuni sau aderențe fibroase. Acestea sunt benzi fibroase care se formează între organele de la nivel abdominal și peretele abdominal. Ele pot să cauzeze durere, obstrucție intestinală sau alte complicații.

Tratamentul recomandat

Tratamentul hemoperitoneului se face în funcție de cauza care a dus la apariția acestuia și în funcție de starea generală a pacientului. Primul pas este stabilizarea pacientului. Se administrează lichide intravenos, transfuzii de sânge și medicație care să mențină tensiunea arterială la un nivel optim.

Pentru a scădea disconfortul și severitatea durerii, se poate utiliza medicație analgezică. După ce pacientul a fost stabilizat, se încearcă evaluarea cauzei care a dus la prezența de sânge în cavitatea peritoneală, cele mai frecvente cauze fiind accidentele traumatice, sarcina ectopică sau rupturi ale organelor interne. În cazul hemoragiei severe, este necesară intervenția chirurgicală pentru a controla sursa sângerării, pentru a repara organele sau țesuturile lezate și pentru a evacua sângele din cavitatea peritoneală. Intervenția chirurgicală se poate efectua și laparoscopic.

Este important ca hemoperitoneul să fie diagnosticat în cel mai scurt timp posibil deoarece acesta este o urgență medicală. Cu cât diagnosticul și tratamentul se efectuează mai repede, cu atât scade riscul complicațiilor și starea pacientului se îmbunătățește. 

Tratament la SANADOR

  • 021 9699 Alege SANADOR pentru diagnostic corect și tratament modern!

Persoanele cu simptome de hemoperitoneu se pot adresa Compartimentului de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic SANADOR, unde au acces la servicii medicale rapid, la cele mai înalte standarde. Cu 26 linii de gardă disponibile non-stop, tehnologie ultraperformantă și o echipă medicală experimentată și bine pregătită, Compartimentul de Primiri Urgențe SANADOR este la dispoziția pacienților 24 de ore din 24, 7 zile din 7, la numărul 021 9699. Departamentul de Urgență al Spitalului Clinic SANADOR include și un serviciu de ambulanță performant, cu dispecerat propriu.

În funcție de rezultatele investigațiilor, medicii aleg abordarea potrivită pentru tratamentul hemoperitoneului. În cazul în care este nevoie de intervenție chirurgicală, chirurgii SANADOR utilizează metode minim-invazive, precum laparoscopia. Toate intervențiile chirurgicale se realizează în blocuri operatorii moderne, de către medici specializați. Departamentul de Chirurgie generală asigură toată categoria de operații cu caracter de urgență. Pentru pacienții critici, cu boli chirurgicale acute precum hemoragii, peritonite, ocluzii intestinale, sepsis, șoc, chirurgii de la SANADOR realizează intervenții salvatoare de viață.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR