Ce este hematuria?

Hematuria este termenul medical utilizat pentru a descrie prezența sângelui în urină. Există două tipuri de hematurie: macroscopică și microscopică. Hematuria macroscopică înseamnă urină colorată în roșu, adică prezența vizibilă a sângelui în urină. Hematuria microscopică înseamnă că sângele este prezent în urină, dar într-o cantitate atât de mică încât nu poate fi observat cu ochiul liber. Pentru a detecta acest sânge, este nevoie de analize de laborator care să utilizeze un microscop.

Watch on YouTube
  • Prezența sângelui în urină poate fi semnul unei urgențe medicale. Programează-te cât mai repede la medic!

Din ce cauze apare sângele în urină?

Prezența sângelui în urină poate avea diverse cauze, de la afecțiuni minore până la boli hematologice sau tulburări de coagulare a sângelui. Cele mai frecvente cauze ale hematuriei sunt:

O altă cauză posibilă pentru urina colorată în roșu este consumul excesiv de sfeclă roșie sau coloranți alimentari de către copii.

Watch on YouTube

Factorii de risc pentru hematurie

Hematuria poate apărea la copii, adolescenți și adulți. Iată câțiva factori care pot crește riscul de urme de sânge în urină:

  • istoricul familial – persoanele care au membri in familie cu boli renale prezintă un risc mai mare de a avea sânge în urină;
  • vârsta – odată cu înaintarea în vârstă, bărbații sunt mai predispuși la hematurie, din cauza măririi prostatei. După vârsta de 50 de ani, unele tipuri de cancer pot cauza urină cu sânge;
  • infecția tractului urinar, una dintre cauzele frecvente pentru apariția sângelui în urină la copii;
  • intervenții chirurgicale urologice, precum meatotomia și meatoplastia,
  • anumite medicamente, ca analgezicele, anticoagulantele și antibioticele, care pot declanșa trecerea celulelor roșii în urină;
  • activitatea fizică intensă, cum ar fi alergarea pe distanțe lungi și sporturile de contact.  
  • Cauza hematuriei poate fi stabilită numai în urma unor investigații medicale. Programează-te!

Semne și simptome care pot însoți hematuria

În mod normal, culoarea urinei are o nuanță de galben palid. Urina poate deveni roz, roșie sau maro din cauza prezenței sângelui. În unele cazuri, sângele nu este vizibil cu ochiul liber, fiind detectat doar prin analize de laborator.

Rar apar cheaguri de sânge în urină din cauza sângerării din uretră sau din prostată (la bărbați).

De cele mai multe ori, hematuria este asimptomatică, singurul semn alarmant fiind culoarea roșie a urinei. Cel mai frecvent, simptomatologia este dată de bolile care cauzează urină cu sânge:

  • În cazul infecțiilor vezicii urinare: durere la urinare, nevoia urgentă de a urina, senzație de arsură, febră, frisoane;
  • În cazul infecțiilor la nivelul rinichiului: dureri în partea inferioară a spatelui (colică renală), febră, frisoane;
  • În cazul calculilor renali: dureri intense în partea inferioară a abdomenului sau în spate;
  • În cazul bolilor renale: hipertensiune arterială, slăbiciune, umflarea corpului;
  • În cazul cancerului renal: pierdere în greutate, lipsa poftei de mâncare, oboseală.

Diagnosticul hematuriei

Anamneza, examenul obiectiv și analizele de laborator sunt principalele metode de diagnostic ale hematuriei. Consultația medicală este importantă pentru descoperirea cauzei apariției sângelui în urină. Alte investigații care se realizează sunt:

  • Testul de urină cu bandeleta este un test rapid care poate preciza prezența sau absența urmelor de sânge în urină. Acest test poate evidenția și prezența unei infecții urinare. În timpul perioadei menstruale, o cantitate mică de sânge poate să ajungă în urină și să pozitiveze proba. De aceea, se recomandă ca urina să fie recoltată cu mai multă atenție sau testul să fie repetat ulterior;
  • Examenul microscopic. O mică cantitate din proba de urină este supusă unui examen microscopic, cu scopul de a evalua prezența hematuriei microscopice;
  • Analizele de sânge pot demonstra prezența unei patologii la nivelul rinichiului sau pot detecta boli autoimune, ca Lupusul eritematos sistemic;
  • Computerul tomograf (CT), urografia-CT și Rezonanța Magnetică (RMN) sunt utilizate în vizualizarea rinichiului și a căilor urinare;
  • Cistoscopia sau uretroscopia - este o procedură care constă în utilizarea unui tub îngust, prevăzut cu o cameră video în miniatură și lumină în vârf, numit cistoscop, pentru a vizualiza uretra și vezica urinară.
  • Ureteropielografie.
  • Ecografia utilizează ultrasunete pentru a vizualiza rinichiul și calculii din căile urinare;
  • Biopsia renală este utilizată pentru a diagnostica prezența unei patologii la nivelul rinichiului. Aceasta este recoltată de un cadru medical, iar țesutul este examinat de către un medic anatomopatolog.
  • Hematuria poate ascunde o boală gravă. Vino la SANADOR pentru diagnostic și tratament!

Uneori, nu poate fi găsită cauza sângelui în urină. De aceea se recomandă reevaluarea ulterioară.

Complicațiile asociate prezenței sângelui în urină

Insuficiența renală acută este o complicație cauzată de infecții urinare netratate. Datorită trecerii sângelui în urină pe o perioadă mai îndelungată poate apărea anemia, aceasta fiind o complicație rară.

Hematuria poate fi un semn al cancerului de vezică, prostată sau rinichi. În cazul în care aceste afecțiuni nu sunt diagnosticate și tratate în stadiile incipiente, ele pot progresa și duce la complicații severe.

Tratamentul hematuriei

Tratamentul urinei cu sânge depinde de cauza care a provocat trecerea celulelor roșii în urină. Cantitatea sângelui va scădea odată cu tratarea acesteia la cabinetul de urologie. În cazul unei infecții urinare, se recomandă utilizarea antibioticelor.

Tumorile renale se tratează în funcție de stadiul bolii si de complicațiile date de acestea. Rezecția chirurgicală, radioterapia, chimioterapia sau imunoterapia sunt utilizate în tratamentul tumorilor de la nivelul rinichiului.

Pentru calculii renali se poate efectua litotriția extracorporală cu unde de șoc, care implică utilizarea unui aparat medical, plasat în exteriorul corpului, cu scopul de a sparge piatra în bucățele mai mici, care ulterior sunt eliminate.

Bolile renale se pot trata, în funcție de specificul fiecărui caz, cu medicație antihipertensivă, pentru a menține valorile tensiunii arteriale sistemice în limite normale, diuretice, medicație care să scadă nivelul colesterolului sau cu medicamente care să reducă inflamația de la nivelul rinichiului.

Hipertrofia benignă de prostată se tratează în funcție de recomandările cadrelor medicale.

Dacă traumatismele de la nivelul rinichiului sunt cauza hematuriei, tratamentul acestora duce și la dispariția sângelui din urină.

Pentru tratamentul endometriozei, medicul ginecolog poate recomanda medicație hormonală.

  • La SANADOR, ai acces la toate analizele și investigațiile necesare pentru diagnosticul hematuriei. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR