Ce este hematosalpinxul?

Hematosalpinxul este acumularea de sânge în una sau în ambele trompe uterine. Trompele uterine, numite și tuburile lui Fallopio, unesc ovarele de uter, asigurând trecerea spermatozoizilor spre ovul și pasajul ovulului fertilizat în uter. Acumularea intraluminală de sânge determină adesea dilatarea trompei implicate, cu potențial de afectare a funcționalității sale. La SANADOR, consultațiile de obstetrică-ginecologie sunt asigurate de medici experimentați, cu pregătire la cel mai înalt nivel. Programează-te!

  • 021 9699 Programează-te acum!

Cauze și factori de risc pentru hematosalpinx

Hematosalpinxul poate avea diverse etiologii, cea mai frecventă fiind sarcina ectopică tubară, unde un ovul fecundat se implantează la nivelul mucoasei trompei uterine.

Cauze mai rare includ:

Vârsta la care această patologie este identificată poate diferenția între o cauză dobândită și una congenitală, chiar înaintea efectuării unor investigații mai invazive.

Cum se manifestă hematosalpinxul?

Manifestările hematosalpinxului frecvente sunt durerile pelvine însoțite de sângerări uterine. Aceste simptome apar în mod special atunci când hematosalpinxul e cauzat de o sarcină ectopică tubară.

Sângerările sunt de tip intermitent și nu sunt întotdeauna precedate de crampe abdominale sau dureri pelvine. Colectarea sângelui în interiorul trompei uterine poate duce la distensia semnificativă a acesteia, cu producerea unei mase periombilicale palpabile, uneori dureroase.

În general, hematosalpinxul provocat de alte cauze poate fi nedureros, însă în majoritatea cazurilor sângerările uterine sunt prezente. Extrem de rar, hematosalpinxul poate fi complet asimptomatic până la descoperirea lui incidentală la investigațiile imagistice.

  • Dacă ai manifestări care pot indica o afecțiune a aparatului genital, programează-te!

Diagnosticul de hematosalpinx

Ecografia abdominală și transvaginală sunt metodele principale de detecție a hematosalpinxului, ecografia transvaginală fiind metoda diagnostică de elecție. Aceasta investigație este în mod uzual facută în timpul consultului ginecologic anual și poate arăta în mod clar prezența sângelui în trompele uterine.

De asemenea, la ecografie se poate observa dilatația tubară cu ecouri hipoecogene, intens sugestivă pentru prezența sângelui la acest nivel.

Deși mai rar utilizate în diagnosticul hematosalpinxului de primă intenție, tomografia computerizată (CT) și examinarea prin rezonanță magnetică (RMN) la nivelul abdominal și pelvin pot identifica distensia trompei uterine și imagini caracteristice pentru prezența intraluminală a sângelui. În general, acest tip de imagistică este util pentru a identifica prezența aderențelor ce tracționează ovarele și trompele uterine către linia mediană – imagine tipică numită „semnul sărutării ovarelor”.

Ecografia transvaginală rămâne însă metoda diagnostică principală pentru hematosalpinx, fiind de asemenea cea mai bună metodă de diagnosticare a prezenței sarcinilor ectopice tubare. Caracteristicile ultrasonografice observate în asemenea cazuri includ absența sacului embrionar intrauterin, mase anexiale difuz ecogene cu zone hiperecogene și hematoame ecogene prezente în fundul de sac Douglas.

Complicațiile provocate de hematosalpinx

Complicațiile potențiale ale hematosalpinxului sunt variate și pot avea consecințe semnificative asupra sănătății reproductive pe termen lung. Hematosalpinxul prezintă riscul de complicații indiferent de cauza producerii acestuia sau asocierea lui cu o malformație congenitală.

Când hematosalpinxul este provocat de menstruația retrogradă, care apare atunci când sângele menstrual se întoarce în trompele uterine și apoi în cavitatea abdominală, crește riscul de endometrioză, aderențe pelvine, infertilitate și boală inflamatorie pelvină (BIP).

Boala inflamatorie pelvină, rar în cazul femeilor inactive sexual, poate apărea ca o complicație a hematosalpinxului, necesitând tratament imediat pentru a preveni consecințele grave. Sângele menstrual stagnant la nivelul trompei reprezintă un mediu propice de creștere a microorganismelor, ceea ce poate spori riscul de suprainfecție.

Complicațiile mai severe includ abscesele tubare și piosalpinxul (acumularea de puroi la nivelul trompei uterine). Acestea pot necesita intervenții chirurgicale pentru a înlătura sau a trata infecția și pentru a preveni riscul de infertilitate sau deces.

Diagnosticarea și gestionarea precoce a hematosalpinxului sunt esențiale pentru prevenirea complicațiilor și menținerea sănătății reproductive.

Hematosalpinxul bilateral reprezintă acumularea de sânge în ambele trompe uterine. Acesta apare în general în afecțiuni structurale și anatomice, precum menstruația retrogradă, boala inflamatorie pelvină sau stenoza de canal cervical. Acesta crește riscul de complicații, iar intervenția promptă și radicală este adesea necesară pentru a preveni complicații majore precum sepsisul sau decesul.

Tratamentul pentru hematosalpinx

Managementul hematosalpinxului trebuie să țină cont de o varietate de factori, precum:

  • starea de sănătate generală și a organelor reproducătoare;
  • dorințele pacientei privind reproducerea;
  • riscurile și beneficiile anumitor intervenții, comparativ cu potențialele complicații pentru fiecare tip de abordare.

Având în vedere riscul crescut de suprainfecție și dezvoltare a abcesului tubar sau a piosalpinxului, în majoritatea cazurilor de hematosalpinx provocate de modificări structurale și anatomice, intervenția chirurgicală este adesea necesară.

Laparoscopia și laparotomia sunt opțiuni frecvent alese de medic și pacientă, datorită caracterului lor minim invaziv și a avantajelor semnificative: risc mai redus de complicații, recuperare postoperatorie mai rapidă, spitalizare de durată scurtă. În funcție de intenția pacientei de a avea sau nu copii, pot fi luate în calcul reintervenții ulterioare, ce implică reconstrucția tubară sau prezervarea trompelor uterine afectate, cu intervenții temporizate. Deoarece prevenirea infecției are importanță majoră, în majoritatea cazurilor se poate lua în considerare asocierea unui regim de antibioterapie precoce.

Tratament la SANADOR

Medicii ginecologi de la SANADOR asigură consultații amănunțite și investigații cu echipamente performante pentru diagnosticarea afecțiunilor din sfera genitală. Pacientele cu hematosalpinx și complicații asociate beneficiază de tratament modern, precum intervențiile chirurgicale minim invazive, realizate laparoscopic sau robotic. La Spitalul Clinic SANADOR, chirurgii urologi sunt pregătiți să realizeze operații complexe, iar pentru chirurgia robotică ginecologică utilizează cel mai nou sistem robotic chirurgical, da Vinci Xi. Pacientele primesc îngrijiri excelente, Spitalul Clinic SANADOR având dotări de cel mai înalt nivel și o echipă medicală dedicată și foarte pregătită.

Femeile care se confruntă cu infertilitate cauzată de hematosalpinx și alte afecțiuni se pot adresa Centrului FIV SANADOR, care asigură servicii medicale performante de reproducere umană asistată, de la investigații avansate pentru ambii parteneri, la proceduri de fertilizare in vitro de diferite tipuri, realizate la standarde internaționale.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR