Hematomul intracerebral reprezintă o acumulare de sânge în interiorul cutiei craniene. Hematomul este de obicei cauzat de ruptura unui vas de sânge ce irigă creierul în timpul unui traumatism sever.

Hematomul intracerebral constituie o urgență medicală, ce necesită supraveghere medicală atentă sau tratament chirurgical. Hematomul intracerebral acut poate amenința viața pacientului, necesitând tratament de urgență. Hematomul intracerebral cronic necesită tratament de specialitate prompt și adecvat pentru a minimiza eventualele complicații cognitive sau motorii.

Hematoamele intracerebrale sunt clasificate în funcție de localizare în:

  • Hematoame epidurale (formate între craniu și dura mater, membrana care învelește creierul);
  • Hematoame subdurale (între dura mater și parenchimul cerebral);
  • Hematoame intraparenchimatoase (în interiorul creierului).
Watch on YouTube
  • Alege SANADOR pentru a beneficia de consult de specialitate, de investigații, recomandări și tratament la cele mai înalte standarde.

Simptomatologia hematomului intracerebral

Semnele și simptomele asociate unui hematom intracerebral apar imediat sau la câteva minute după un traumatism la nivelul capului. Se poate ca pacientul să nu prezinte stare generală alterată sau simptome timp de câteva ore, zile sau chiar câteva săptămâni după traumă, această perioadă fiind denumită „interval de luciditate”.

Semnele și simptomele hematomului intracerebral apar în urma acumulării rapide de sânge, ce determină creșterea presiunii intracraniene și compresia structurilor anatomice din jur. Acestea pot fi:

  • Durere de cap severă;
  • Vărsături;
  • Stare de greață;
  • Stare de amețeală;
  • Confuzie instalată brusc;
  • Pierderea treptată a conștienței;
  • Vorbire nearticulată, dificultate în exprimare (dizartrie);
  • Vedere încețoșată;
  • Inegalitatea pupilelor;
  • Dificultate la mers;
  • Incapacitatea de mobilizare a unui membru sau a unei jumătăți de corp;
  • Iritabilitate;
  • Epistaxis.

Pe măsură ce hematomul crește în dimensiuni, starea pacientului se agravează, acesta devenind inconștient, nerăspunzând la stimuli externi. În unele cazuri pot apărea crize epileptice, stări letargice sau chiar instalarea unei stări comatoase. Toate acestea necesită tratament de urgență.

Se recomandă prezentarea de urgență la medic dacă v-ați lovit la cap și aveți stare de greață, slăbiciune, vedere încețoșată, instabilitate sau durere de cap severă și persistentă. Pierderea stării de conștiență după un traumatism cerebral necesită transportul imediat către o unitate de primire a urgențelor. Lipsa unei răni evidente sau a unei sângerări externe nu înseamnă că nu puteți avea o leziune intracraniană severă.

Cauzele de producere a hematomului intracerebral

Hematomul intracerebral poate apărea din mai multe cauze la adulți. Accidentele rutiere, căzăturile, loviturile la cap cu arme albe sau obiecte contondente pot cauza traume cerebrale. Chiar și un traumatism cranian minor poate duce la apariția unui hematom intracerebral, mai ales la persoanele în vârstă sau la persoanele care urmează tratament cu antiagregante plachetare sau anticoagulante.

Hematoamele subdurale apar prin ruptura vaselor de sânge aflate între dura mater (membrana meningiană externă) și leptomeninge (membrana meningiană internă), iar volumul de sânge acumulat comprimă parenchimul cerebral, determinând apariția simptomatologiei. De obicei, hematoamele subdurale apar după un traumatism prin lovire de o suprafață dură, după un traumatism cu arme albe, obiecte contondente sau după o contuzie cerebrală.

Hematoamele epidurale apar după un traumatism prin lovire la nivel cranian, frecvent la nivel temporal. Se asociază cu fractură craniană și ruptura unui vas de sânge arterial sau venos în spațiul epidural, aflat între foița externă a meningelui, dura mater, și oasele craniului.

Hematoamele intraparenchimatoase apar prin ruptura unui anevrism sau a unei malformații arterio-venoase cerebrale, ca urmare a angiopatiei amiloide, prin prezența unei tumori, a unei coagulopatii, a unei infecții, a unei vasculite sau în urma unui traumatism prin lovire. Atunci când sângele se acumulează în parenchimul cranian, apare un hematom intraparenchimatos.

Diagnosticul hematomului intracerebral

Hematoamele intracerebrale se pot forma în orice zonă a creierului, dar de obicei se formează în lobii frontali sau temporali. Mărimea hematomului poate varia, iar severitatea simptomatologiei poate fi minoră sau foarte gravă, în funcție de instalarea sau nu a edemului cerebral și de creșterea presiunii intracraniene.

Diagnosticul hematoamelor intracerebrale poate fi dificil și anevoios. Medicul poate suspiciona prezența unui hematom intracerebral în urma unui examen clinic riguros și complet. Acesta va recomanda o serie de teste diagnostice pentru a exclude alte potențiale cauze ale simptomatologiei. Oricând există un dubiu în ceea ce privește diagnosticul, se va forma o echipă multidisciplinară constituită din medici din specialitățile Neurologie, Neurochirurgie și Radiologie-imagistică medicală, pentru a evalua pacientul și a stabili un diagnostic de certitudine.

Testele diagnostice imagistice sunt esențiale în diagnosticul unui hematom intracranian, cele mai importante fiind:

Examenul CT oferă medicului imagini detaliate ale cutiei craniene și ale creierului, fiind cel mai utilizat test imagistic în diagnosticul hematoamelor intracerebrale. Examenul RMN este un test imagistic folosit pentru a produce imagini exacte ale anatomiei creierului și pentru a identifica cu precizie leziunile cerebrale produse de un traumatism. Arteriografia cerebrală, denumită și angiografie cerebrală, este o investigație imagistică utilizată atunci când medicul neurolog sau neurochirurg suspicionează prezența unui anevrism sau a unei alte malformații a vaselor sanguine intracerebrale. Arteriografia cerebrală folosește o substanță de contrast specială pentru a produce imagini ale circulației sângelui în vasele sanguine din creier.

Tratamentul hematoamelor intracerebrale

Tratamentul hematoamelor intracerebrale de mici dimensiuni, survenite în urma unor traumatisme minore, care nu produc simptomatologia specifică, constă în supravegherea zilnică a progresiei și a simptomelor. Pacientul va trebui monitorizat într-o clinică de specialitate, cu efectuarea seriată a unor examene CT și cu evaluarea presiunii intracraniene.

Tratamentul chirurgical al hematoamelor intracerebrale este frecvent utilizat. Medicul neurochirurg va decide tipul operației în funcție de mărimea și de localizarea hematomului. Drenajul chirurgical al hematomului este o intervenție chirurgicală în care medicul îndepărtează conținutul lichid al hematomului prin aspirație. Craniotomia este o procedura chirurgicală prin care se îndepărtează o porțiune din oasele craniului pentru a extrage un hematom intracerebral de dimensiuni mari.

Recuperarea pacientului cu hematom intracerebral este de lungă durată. În funcție de problemele neurologice restante, pacientul va avea nevoie de un proces de recuperare activă, cu multiple sesiuni de kinetoterapie și fizioterapie. Răbdarea pacientului este esențială pe perioada de recuperare de după un traumatism cerebral. O recuperare completă este posibilă la adulți chiar și în primele 6 luni de zile, dacă se efectuează un plan de tratament împreună cu medicul specialist.

Departamentul de Medicină fizică și de reabilitare din Spitalul Clinic SANADOR oferă servicii medicale la cel mai înalt standard de calitate, personalul medical fiind instruit să asigure tratamente complexe utilizând aparatură de ultimă generație.

Prevenție

Prevenirea sau minimizarea leziunilor ce apar în traumatismele cerebrale se realizează prin:

  • Purtarea echipamentelor de protecție în timpul practicării sporturilor – ciclism, alpinism, echitație, schi, snow-board etc.;
  • Purtarea corespunzătoare a centurii de siguranță de fiecare dată când circulați cu automobilul;
  • Asigurarea obiectelor din casă, de pe pereți, și a mobilei voluminoase, prin prindere corespunzătoare;
  • Supravegherea atentă a copiilor în casă, pe scări și luarea de măsuri de prevenție a accidentelor casnice de orice fel.

La SANADOR, oferim servicii medicale integrate și, mai ales, tratăm în condiții de siguranță hematomul intracerebral și întreaga patologie neurochirurgicală cranio-cerebrală. Compartimentul de Primiri Urgențe din Spitalul Clinic SANADOR este deservit de o platformă investigațională completă, esențială pentru stabilirea rapidă a diagnosticului și a conduitei terapeutice în traumatismele craniene cu hematom intracerebral.

SANADOR