Ce este un hematom?

Hematomul este o acumulare de sânge în țesuturi (colecție sangvină), cel mai adesea ca urmare a unui traumatism.

În general, hematoamele nu sunt periculoase, deoarece nu duc la formarea de cheaguri (trombusuri) în circulația sistemică, dar cele localizate la nivelul capului necesită asistență medicală. Un hematom facial, precum hematomul la ochi, apare atunci când vasele de sânge din jurul ochiului sunt lezate, provocând acumularea de sânge sub piele și rezultând o decolorare specifică.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Diferențe între hematom și vânătaie

Deși echimozele (vânătăile) și hematoamele pot fi asemănătoare ca aspect, ele sunt două tipuri diferite de leziuni. O vânătaie, denumită și contuzie, este o leziune superficială la nivelul pielii care implică distrugerea vaselor mici de sânge, precum capilarele, și care nu determină deformarea zonei afectate. Pe de altă parte, hematoamele implică o colecție de sânge localizată în afara vaselor de sânge, care poate fi mai profundă și care duce la deformare locală (tumefiere). În plus, hematoamele nu trebuie confundate cu hemoragiile care, deși reprezintă tot acumulări de sânge, nu sunt bine delimitate, adică sângele nu este coagulat.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Tipuri de hematoame

Hematoamele se pot forma oriunde la nivelul corpului, dar cele mai frecvente tipuri sunt:

  • cerebrale;
  • spinale (între măduva spinării și vertebre);
  • sub unghie (de obicei, sub lama unghială);
  • hepatice;
  • musculare (mai ales la sportivii de performanță).

Dintre toate tipurile, cele mai grave sunt hematoamele la cap care pot fi intracraniene (între oasele craniului și meningele care acoperă creierul) sau subdurale (între meninge și creier). Indiferent de localizarea, hematoamele cerebrale necesită îngrijire de specialitate, deoarece pot duce la pierderea stării de conștiență și convulsii, situații care reprezintă urgențe medicale.

Cauzele și factorii de risc

Cea mai frecventă cauză de producere a hematoamelor reprezintă traumatismele (lovituri cu obiecte dure sau contondente, accidente rutiere, căderi de la înălțime etc). Alte cauze implică:

  • ruperea spontană sau provocată a anevrismelor cerebrale (duce la hematoame cerebrale);
  • anumite condiții genetice, precum hemofilia, care se manifestă în principal prin apariția spontană a hemoragiilor și hematoamelor în zone neobișnuite (de exemplu în articulații);
  • infecții virale precum rubeolă, oreion, varicelă, HIV sau hepatită B ori hepatită C (complicate cu ciroză hepatică);
  • leziuni ortopedice, precum fracturile.

Factorii de risc care predispun la apariția mai facilă a hematoamelor includ:

  • înaintarea în vârstă (vasele de sânge devin mai fragile, iar pielea se subțiază);
  • deficitul de vitamine C și/sau K, precum și anemia;
  • administrarea medicamentelor anticoagulante;
  • anumite neoplazii, precum leucemiile și limfoamele;
  • intervenții chirurgicale recente (hematom după operație).

Intervențiile chirurgicale (inclusiv din stomatologie sau estetică) pot favoriza apariția hematoamelor postoperatorii (după operație), prin creșterea numărului de trombocite (trombocitoză) ca urmare a lezării endoteliului vascular. Cu toate acestea, hematoamele după operații nu apar foarte frecvent și cel mai adesea sunt asociate cu alți factori de risc.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Semnele și simptomele unui hematom

Hematoamele la picior (musculare) și cele superficiale determină:

  • deformarea zonei afectate (edem);
  • înroșirea pielii de deasupra leziunii (în primă fază), iar ulterior, după câteva zile, decolorarea acesteia în mov închis spre maroniu;
  • durere diferită ca intensitate;
  • căldură locală.

Hematoamele interne pot fi mai dificil de recunoscut deoarece, adesea, nu apare nicio modificare la nivelul pielii, iar principalul simptom este durerea difuză. Pe de altă parte, hematoamele cerebrale determină:

  • cefalee (durere de cap) severă;
  • pupile nereactive (fixe) sau anizocorie (diferență între dimensiunile pupilelor);
  • dificultăți în coordonarea membrelor;
  • pierderea bruscă a auzului sau a vederii;
  • disfagie (dificultate la înghițirea alimentelor sau a apei);
  • stare de somnolență și/sau confuzie;
  • pierderea stării de conștiență (uneori cu sincopă).
  • 021 9699 Apelează la SANADOR!

Investigații pentru diagnostic

În hematoamele superficiale, examenul clinic și anamneza, inclusiv istoricul de traumatisme, sunt suficiente pentru stabilirea diagnosticului. În cazul hematoamelor interne, medicul de urgență sau specializat în medicină internă poate efectua o ecografie prin care se vizualizează cu ușurință leziunile. În camerele de gardă se practică adesea ecografia FAST (Focused Assessment with Sonography for Trauma) care implică examinarea foarte rapidă (în aproximativ 5 minute) a abdomenului în 4 zone: epigastru, hipocondru drept, hipocondrul stâng și suprapubian pentru a depista acumularea de sânge.

Pentru leziunile de la nivelul picioarelor pot fi necesare radiografii în diferite incidențe care depistează fracturi, iar în cazurile de hematoame cerebrale se recomandă adesea tomografia computerizată (CT) sau imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) cu sau fără substanță de contrast. Angiografia (uneori prin rezonanță magnetică, denumită și angio-RM) este o investigație care permite vizualizarea vaselor mari din creier și implicit a anevrismelor cerebrale, care se pot rupe, generând hemoragii și hematoame cerebrale.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Posibile complicații ale unui hematom

În general, hematoamele superficiale nu duc la complicații, deși sunt extrem de dureroase, dar, dacă sunt de dimensiuni foarte mari, (de obicei, cele abdominale) pot comprima organele din jur sau pot determina scăderea bruscă a tensiunii, (hipotensiune arterială) cu colaps circulator. Hematoamele intracraniene au cel mai ridicat risc de complicații, precum ischemie cerebrală cu leziuni permanente de tipul paraliziei, convulsii, comă și deces.

  • 021 9699 SANADOR vine în sprijinul pacienților cu servicii medicale la cel mai înalt nivel!

Tratamentul recomandat

Pentru majoritatea hematoamelor se recomandă repaus la pat și aplicarea locală de gheață (dar nu direct pe piele) timp de 10-15 minute de câteva ori pe zi (mai ales în primele ore de la traumatism). În hematoamele de la picioare se recomandă ridicarea membrului afectat și bandajarea strânsă a zonei, deși în caz de fracturi poate fi necesară imobilizarea prin aparat gipsat.

Administrarea de analgezice este utilă în toate cazurile de hematoame, dar trebuie avut în vedere faptul că antiinflamatoarele nesteroidiene (de exemplu, ibuprofen) agravează sângerarea și sunt contraindicate. În hematoamele superficiale (de exemplu cele sub unghie) pot fi de ajutor gelurile sau cremele care calmează durerea și favorizează vindecarea.

După o intervenție chirugicală majoră, dacă medicul consideră necesar, se poate monta un tub de dren care duce la evacuarea lichidelor la exterior și prevenirea acumulării lor în țesuturi. Astfel, drenajul chirurgical al colecției sangvine (decompresie) este indicat în hematoamele mari, iar în cele cerebrale poate fi necesară craniotomia.

În majoritatea hematoamelor cerebrale este necesară monitorizarea presiunii intracraniene într-o secție de neurochirurgie sau de terapie intensivă, prin montarea unui cateter în diferite zone din creier (de exemplu, epidural, intraventricular, subarahnoidian).

Diagnostic și tratament la SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, persoanele cu hematoame se pot adresa medicilor experimentați, care realizează toate investigațiile necesare. Echipamentele moderne ale SANADOR, ca echipamentul RMN  Magnetom Skyra 3 Tesla, cel mai performant echipament de imagistică din Europa de Est, asigură vizualizarea detaliată a țesuturilor afectate. În funcție de rezultatele consultației și investigațiilor, medicii aleg tratamentul potrivit.

În cazul hematoamelor cerebrale sau altor tipuri de hematoame asociate unor urgențe medicale, pacienții se pot adresa Compartimentului de Primiri Urgențe SANADOR, care vine în sprijinul pacienților la orice oră, în orice zi. CPU SANADOR deține dispecerat și flotă de ambulanțe proprii, iar pacienții sunt preluați rapid de o echipă medicală bine instruită și capabilă.  

Pacienții cu hematom cerebral beneficiază de tratament neurochirurgical, asigurat de medici foarte bine pregătiți, într-un bloc operator modern. Spitalul Clinic SANADOR deține și o secție ATI avansată, acreditată la categoria I, ceea ce înseamnă că se încadrează la nivelul maxim de competență. Pacienții au astfel garanția îngrijirii și monitorizării la cele mai înalte standarde.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR