Ce este hemangiomul vertebral?

Hemangiomul vertebral este o tumoră benignă care se dezvoltă din vasele de sânge de la nivelul corpurilor vertebrale, fiind mai des întâlnită în regiunea toracică și lombară a coloanei.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Hemangioamele sunt cele mai frecvente tumori non-canceroase dezvoltate la nivelul coloanei vertebrale, fiind întâlnite la aproximativ 10-15% din populație. Cele mai multe dintre acestea nu determină semne și simptome și nu sunt descoperite sau sunt diagnosticate întâmplător, în urma unor examinări medicale de rutină.

Cauze și factori de risc

Cauza exactă a apariției hemangioamelor vertebrale este necunoscută. Acestea pot să apară din cauza dezvoltării anormale a vaselor de sânge în interiorul vertebrelor. Unele teorii sugerează că o predispoziție genetică sau factori hormonali pot contribui la dezvoltarea lor.

De asemenea, hemangioamele vertebrale sunt mai frecvente la femei, iar concentrația mare de estrogen prezentă după naștere favorizează apariția lor.

Șansa ca un hemangiom vertebral să fie detectat crește cu înaintarea în vârstă, în principal datorită investigațiilor imagistice efectuate, doar 5% dintre aceste tumori fiind simptomatice. Cele mai multe hemangioame sunt descoperite după vârsta de 60 de ani.

Semne și simptome de hemangiom vertebral

Hemangiomul vertebral are o evoluție lentă, fără semne clinice evidente și de multe ori nu provoacă semne și simptome. În cazul în care apar manifestări clinice, pacientul poate să simtă:

  • Durere - apare mai des în cazul hemangioamelor mari, care ocupă o parte importantă din corpul vertebral. Dacă tumora este localizată în interiorul corpului vertebrei, este posibil ca singurul simptom să fie durerea de spate, în dreptul formațiunii.
  • Dacă hemangiomul depășește limitele osoase ale corpului vertebral, există riscul de a comprima rădăcini nervoase, situate în apropiere, sau măduva spinării (cu care vine parțial în contact), caz în care simptomatologia poate fi următoarea: durere care iradiază la nivelul membrelor (mâinilor și/sau picioarelor), scăderea sensibilității, scăderea forței musculare, amorțeli locale, furnicături, tulburări ale controlului sfincterian (incontinență urinară/retenție de urină sau de materii fecale).
  • În situații excepționale, aceste tumori pot sângera, formând un hematom care poate comprima măduva spinării sau rădăcinile nervoase. Poate să apară și fractură vertebrală, prin compresia vertebrei afectate și prin urmare slăbite.

Posibile complicații

Complicațiile hemangiomului vertebral pot fi severe, în special dacă nu sunt tratate corespunzător. În cazuri excepționale, un hemangiom poate fi agresiv sau cu creștere rapidă. În cazuri rare, acesta poate deforma vertebra, ducând la compresia măduvei spinării sau la fractura vertebrei. Dacă aceste leziuni care cresc în dimensiuni nu sunt tratate, pot provoca simptome de compresiune medulară (precum amorțeli, furnicături, durere la nivelul membrelor, sensibilitate cutanată, scăderea forței musculare și in unele cazuri incontinență).

Dacă hemangiomul vertebral nu este tratat, acesta poate provoca ruperea vaselor de sânge, ducând la formarea de cheaguri care produc o compresie suplimentară a măduvei spinării, provocând deficite neurologice grave.

Alte complicații ale hemangioamelor vertebrale pot include:

  • Afectare a aparatului locomotor: Hemangiomul poate afecta capacitatea pacientului de a se mișca în mod normal, severitatea fiind influențată de localizarea și dimensiunea acestuia.
  • Paralizie: În cazuri severe, hemangiomul poate provoca paralizie (incapacitatea de a mișca una sau mai multe părți ale corpului).
  • Hemoragie: Hemangiomul poate provoca sângerări locale, ce pot fi periculoase dacă nu sunt controlate.
  • Fracturi: Hemangiomul poate slăbi vertebra, ceea ce poate duce la fracturi, de multe ori grave, ce au ca urmare destabilizarea coloanei vertebrale și afectare pe termen lung. Acestea pot duce la apariția cifozei sau la modificări ale formei normale a coloanei.

Este important ca pacientul să se prezinte la un medic neurolog sau neurochirurg imediat ce apar astfel de simptome, pentru stabilirea cauzei și recomandarea tratamentului corespunzător, înainte de apariția complicațiilor.

Diagnosticul de hemangiom vertebral

Diagnosticul de hemangiom vertebral se bazează pe metode de imagistică medicală:

  • Radiologie convențională (radiografie): hemangiomul este descoperit de obicei incidental și este destul de ușor de vizualizat. Această investigație poate oferi informații despre eventuale fracturi sau despre modificări generale ale formei fiziologice a coloanei vertebrale.
  • Tomografie computerizată (CT): are o sensibilitate foarte ridicată pentru detectarea hemangioamelor, putând aduce informații despre dimensiunea exactă, despre gradul de afectare osoasă și eventualele complicații apărute, mai ales fractura vertebrală.
  • Rezonanță magnetică (RMN): la fel ca tomografia computerizată, oferă informații despre dimensiunea hemangiomului și afectarea vertebrală, dar poate arăta cu mult mai mare acuratețe leziunile de la nivelul măduvei (compresiunea), afectarea rădăcinilor nervoase și complicațiile precum hemoragia.
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Tratamentul pentru hemangiom vertebral

Tratamentul hemangioamelor este necesar în cazul în care pacientul prezintă simptome și semne neurologice. În funcție de anumite criterii, precum mărimea formațiunii, localizarea și vascularizația, medicul va stabili tipul de tratament potrivit. Astfel, specialistul poate recomanda:

  • Embolizare vasculară – este o procedură minim invazivă, cu disconfort minim și durată de spitalizare scurtă și recuperare rapidă.
  • Radioterapie – un tratament loco-regional, care constă în utilizarea razelor ionizante direcționate către formațiunea tumorală.
  • Cifoplastia, utilizată în cazul asocierii unei fracturi vertebrale produsă prin tasare, constă în injectarea unui ciment acrilic în tasările vertebrale și are ca scop corectarea cifozei.
  • Tratament chirurgical, ce constă în decompresie și rezecția formațiunii, procedură urmată de fuziune și fixare cu plăcuțe și/sau șuruburi.

Alte opțiuni de tratament pot include administrarea de medicamente analgezice sau antiinflamatoare, pentru a controlul durerii. De multe ori, tratamentul este conservator: hemangiomul este doar monitorizat, prin investigații imagistice periodice, fără a fi recomandat tratamentul, mai ales în cazurile hemangioamelor asimptomatice, descoperite întâmplător.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de investigații imagistice performante pentru diagnosticul rapid și corect al afecțiunilor vertebrale. Consultațiile de specialitate, realizate de neurochirurgi dedicați și experimentați, sunt completate de teste imagistice efectuate cu echipamente de ultimă generație, precum RMN 3 Tesla și CT 128 slice, care asigură o rezoluție superioară a imaginii.

Tratamentul pentru hemangiomul vertebral este stabilit personalizat, în funcție de semnele și simptomele pacientului și de eventuale complicații. Pacienții au acces la toate procedurile de tratament disponibile, în funcție de indicația stabilită – cifoplastie, embolizare vasculară, radioterapie sau intervenție chirurgicală.

Atunci când este indicată operația, procedura se desfășoară în deplină siguranță la Spitalul Clinic SANADOR, într-un bloc operator modern, echipat cu aparatură medicală ultraperformantă, precum microscopul intraoperator Zeiss Kinevo 900.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR