Ce este hemangiomul hepatic?

Un hemangiom hepatic este o formațiune tumorală necanceroasă (benignă) în ficat, alcătuită dintr-un mănunchi de vase de sânge aglomerate, malformate, care sunt alimentate de o arteră hepatică. Cunoscut și sub denumirea de hemangiom cavernos hepatic, este cel mai frecvent tip de leziune hepatică benignă, estimându-se că apare la 5 până la 20% din populație. La SANADOR, tumorile ficatului sunt tratate de medici cu experiență, care utilizează proceduri diagnostice și terapeutice moderne. Programează-te!

Watch on YouTube

La momentul actual, nu este cunoscută cu exactitate cauza de apariție pentru un hemangiom la ficat, considerându-se a fi defect congenital. Cel mai frecvent, un hemangiom pe ficat este descoperit la vârstă adultă, la femei, iar în cazul în care este depistat din copilărie, se micșorează în timp și dispare până la vârsta adultă. Cele mai multe cazuri de hemangioame hepatice sunt descoperite în timpul unei investigații imagistice efectuate pentru o altă afecțiune. Persoanele care au un hemangiom hepatic prezintă rareori semne și simptome, doar dacă acestea devin deosebit de mari, și, de obicei, nu au nevoie de tratament.

  • 021 9699 Programează-te acum!

Tipuri de hemangioame hepatice

Există mai multe tipuri de hemangioame hepatice, unele tipice, care apar mai frecvent, altele atipice, mai rare. În forma tipică, au fost descrise trei subtipuri histologice:

  • hemangiom cavernos hepatic – cel mai frecvent subtip, care corespunde descrierii clasice a hemangiomului în imagistică, leziunea fiind hiperecogenă, omogenă, cu spații vasculare mari și o zonă cavernoasă centrală, de obicei cu diametrul mai mic de 3 cm, contur bine definit ecografic;
  • hemangiom capilar hepatic – cunoscut și sub denumirea de hemangiom cu flux rapid, este adesea o leziune mică, cu diametrul sub 1 cm, fiind ecografic hipoecogenă și omogenă;
  • hemangiom sclerozat hepatic – se mai numește și hemangiom trombozat sau hialinizat, având un aspect ecografic heterogen, cu zone hipoecogene.

Subtipurile atipice cuprind numeroase entități, cele mai întâlnite fiind:

  • hemangiom hepatic gigant – un hemangiom cavernos cu diametrul de peste 4 cm;
  • hemangioame multiple – mai multe hemangioame distribuite în parenchimul hepatic;
  • hemangiomatoza – rară și asimptomatică la adulți, întâlnită mai des la copii, unde poate fi asociată cu insuficiență cardiacă congestivă; leziunile sunt mari, slab definite, confluente, înlocuind aproape tot parenchimul hepatic;
  • hemangiom pedunculat – leziune foarte rară, cu dezvoltare extrahepatică, bine delimitată, încapsulată, atașată de ficat printr-un pedicul subțire care nu este întotdeauna vizibil în imagistică;
  • hemangiom calcificat – calcificările sunt rare, punctiforme și sunt fie centrale, fie periferice;
  • Centrul de Excelență în Boli Hepatice SANADOR asigură tratament la cel mai înalt nivel pentru hemangiom și alte tumori la ficat. Programează-te!

Cauze și factori de risc pentru hemangiom la ficat

La momentul actual, nu este clar ce cauzează formarea unui hemangiom hepatic, însă se consideră că sunt leziuni congenitale (prezente de la naștere) sau chiar moștenite genetic. De asemenea, s-a constatat existența unei legături între hemangioamele hepatice și nivelul de estrogen.

Factorii care pot crește riscul ca un hemangiom hepatic să fie diagnosticat includ:

  • vârsta – deși poate fi diagnosticat la orice vârstă, este cel mai frecvent diagnosticat la persoanele cu vârsta cuprinsă între 30 și 50 de ani;
  • sexul – femeile sunt mai susceptibile de a fi diagnosticate cu hemangiom hepatic decât bărbații;
  • sarcina – femeile care au fost însărcinate au mai multe șanse să fie diagnosticate cu un hemangiom hepatic decât femeile care nu au avut sarcini;
  • terapie de substituție hormonală – folosirea medicamentelor de substituție hormonală pentru simptomele menopauzei pot crește riscul de diagnostic de hemangiom la ficat.

Consumul de alcool nu pare a fi un factor de risc pentru hemangioame hepatice, acesta fiind mai mult asociat cu leziuni hepatice maligne.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cum se manifestă hemangiomul hepatic?

În cele mai multe cazuri, un hemangiom hepatic nu provoacă semne sau simptome clinice.

Când aceste formațiuni depășesc 10 cm în diametru, pot determina apariția unor manifestări clinice din cauza compresiei realizate asupra stomacului. Aceste manifestări clinice pot include:

  • durere abdominală în partea din dreapta sus;
  • senzație de sațietate precoce după masă;
  • meteorism abdominal (balonare);
  • inapetență (lipsa poftei de mâncare);
  • greaţă;
  • vărsături.

Cu toate acestea, aceste simptome sunt nespecifice și, în majoritatea cazurilor, se datorează unei alte cauze, nu hemangiomului hepatic.

Diagnosticul de hemangiom hepatic

Din cauza faptului că hemangioamele nu provoacă în general simptome, majoritatea cazurilor sunt diagnosticate întâmplător, când se efectuează investigații imagistice din alt motiv. Testele imagistice care pot identifica un hemangiom pe ficat includ:

  • ecografie abdominală – metodă de imagistică care utilizează ultrasunete pentru a reproduce imagini ale ficatului;
  • ecografie abdominală cu contrast – ecografie la care se administrează intravenos o substanță de contrast pentru a vizualiza vasele de sânge;
  • tomografie computerizată (CT) abdominală – investigație ce utilizează raze X pentru a crea imagini în secțiune transversală ale ficatului;
  • Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) abdominală – test neinvaziv care utilizează un câmp magnetic și unde radio pentru a crea imagini detaliate ale ficatului;
  • scintigrafia – tip de imagistică nucleară care utilizează un material radioactiv trasor pentru a produce imagini ale ficatului.

De cele mai multe ori, aceste teste imagistice sunt suficiente pentru a deosebi între un hemangiom la ficat sau un cancer hepatic. Pentru certitudine, un hemangiom trebuie urmărit imagistic în dinamică, pentru verificarea dimensiunilor și aspectului, care ar trebui să se mențină în timp.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Complicațiile unui hemangiom pe ficat

Femeile diagnosticate cu hemangiom hepatic prezintă un risc de complicații dacă rămân însărcinate. Acesta se datorează hormonului feminin estrogen, care crește în timpul sarcinii și provoacă creșterea unor hemangioame hepatice. Complicațiile pot include:

  • comprimarea vaselor de sânge sau a căilor biliare, provocând edem, tromboză sau icter;
  • sângerare din vasele de sânge malformate din hemangiom în cavitatea abdominală;
  • degenerarea în interiorul tumorii, cum ar fi tromboza, cicatrizarea sau depunerea de calciu central.

Tratamentul pentru hemangiom hepatic

În cele mai multe cazuri nu este necesar tratament pentru un hemangiom pe ficat, recomandarea fiind de monitorizare imagistică periodică, o dată sau de două ori pe an. Dacă hemangiomul necesită tratament, acesta depinde de localizarea și dimensiunea lui, de starea generală de sănătatea pacientului, de numărul de leziuni de pe ficat, dar și de preferința pacientului. Opțiunile de tratament pot include:

  • chirurgie pentru îndepărtarea hemangiomului hepatic – dacă poate fi ușor separat de ficat;
  • chirurgie pentru îndepărtarea unei părți a ficatului, inclusiv a hemangiomului;
  • proceduri de oprire a fluxului de sânge către hemangiom – se poate efectua prin legarea arterei hepatice (ligatură arterială) sau prin injectarea de medicamente în arteră pentru a o bloca (embolizare);
  • transplant hepatic – pentru hemangioame gigant sau în cazul în care există un număr foarte mare de leziuni care nu pot fi tratate prin alte mijloace;
  • radioterapie – folosește raze X pentru a deteriora celulele hemangiomului, dar este rar utilizată.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La Centrul de Excelență în Boli Hepatice din Spitalul Clinic SANADOR, persoanele cu hemangiom hepatic sau alte tumori la ficat au acces la tratament integrat, de medici specializați, care au la dispoziție cea mai nouă tehnologie și proceduri inovative. Pacienții au acces la consultații multidisciplinare și investigații efectuate cu echipamente performante, capabile să furnizeze rezultate precise. Printre acestea se numără echipamentele RMN cu putere 3T și computerele tomograf cu 128 secțiuni, care surprind imagini detaliate, la rezoluție înaltă.

Watch on YouTube

Atunci când este necesară intervenția chirurgicală, aceasta este realizată de medici de elită, cu experiență vastă în chirurgia hepatică, într-un bloc operator bine dotat. Datorită Secției ATI cu competențe extinse, pacienții beneficiază de îngrijiri la cel mai înalt nivel.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR