Ce este hemangiomul cerebral
-
La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!
Hemangiomul cerebral este o formațiune benignă, necanceroasă, formată dintr-o aglomerare de vase capilare cerebrale strâns împachetate. Capilarele sunt cele mai mici vase de sânge din organism, care fac conexiunea între arteriole (cele mai mici ramificații ale arterelor) și venule (corespondentul venos al arteriolelor). De obicei, hemangioamele sunt leziuni congenitale (prezente de la naștere), formate în timpul dezvoltării intrauterine, însă studiile recente arată că acestea se pot dezvolta și ulterior, pe parcursul vieții.
Hemagioamele cerebrale se prezintă ca formațiuni nodulare roșii-violacee la suprafața creierului, asemănătoare cu fructele de zmeură. Aceste capilare care formează hemangiomul prezintă pereți foarte subțiri, ceea ce le predispune la hemoragii cerebrale. Capilarele sunt separate de țesut conjunctiv și pot avea diametre de la 2 milimetri până la câțiva centimetri. Sângele din interiorul hemangioamelor prezintă flux lent sau chiar absent, ceea ce poate determina formarea unor trombi (cheaguri) în interiorul acestora.
Studiile sugerează că aceste hemangioame sunt prezente de la naștere în aproximativ 0.5-1% din populație, însă pot deveni simptomatice în doar 40% din cazuri. Nu există o predispoziție de dezvoltare în funcție de sex, hemangioamele putând fi prezente atât în rândul femeilor, cât și al bărbaților. Deși majoritatea sunt diagnosticate la vârsta adultă, în general după vârsta de 30-40 de ani, un sfert dintre cazurile de hemangioame cerebrale sunt descoperite la copii.
Hemagioamele cerebrale pot fi unice sau multiple. Acestea pot apărea oriunde la nivelul creierului, însă pot fi prezente și la nivelul trunchiului cerebral sau la nivelul măduvei spinării. Prezența unor hemangioame multiple nu implică neapărat un risc crescut de apariție a simptomelor cerebrale sau de dezvoltare a complicațiilor.