Ce este gușa netoxică?

Gușa netoxică este o afecțiune care determină mărirea în volum a glandei tiroide, nefiind, însă, asociată cu o funcție tiroidiană anormală. Astfel, mărirea tiroidei apare în absența inflamației, a hipotiroidismului și a hipertiroidismului. SANADOR asigură pacienților acces la servicii medicale de înaltă calitate pentru diagnosticul și tratamentul afecțiunilor endocrine.

În general, gușa netoxică este provocată de deficitul de iod din alimentație, însă poate avea și alte cauze. Deoarece nivelul de hormoni tiroidieni nu este afectat, acest tip de gușă tiroidiană nu produce, de obicei, simptome. Cu toate acestea, poate cauza probleme atunci când crește excesiv în volum și comprimă țesuturile învecinate.

Consultația de endocrinologie și investigațiile recomandate de medic sunt esențiale pentru a diferenția această afecțiune de alte boli ale glandei tiroide.

Tipuri de gușă netoxică

Gușa netoxică poate fi de mai multe tipuri, în funcție de aspectele sale morfologice:

  • Gușă netoxică simplă (difuză) – creșterea în volum are loc omogen, la nivelul întregii glande tiroide;
  • Gușă netoxică nodulară și multinodulară – glanda tiroidă dezvoltă un nodul solitar sau mai mulți noduli tiroidieni de formă diferită. Aceștia sunt leziuni pline cu lichid, solide, care au forma unor umflături. În jurul nodulilor, alte regiuni tiroidiene involuează și fibrozează – se transformă în țesut cicatricial.

Cauze și factori de risc pentru gușa netoxică

Gușa netoxică se poate instala din multiple cauze, însă în zonele endemice, cea mai comună etiologie este deficitul de iod din dietă. În lipsa unui aport suficient de iod, glanda pituitară localizată la nivelul creierului crește producția de hormon TSH (hormonul de stimulare tiroidiană). Acesta stimulează continuu celulele foliculare ale tiroidei, producând hiperplazie (înmulțirea celulară) și mărirea în volum a glandei. Corectarea aportului de iod poate avea ca rezultat micșorarea tiroidei.

Conținutul de iod din alimentele vegetale depinde de conținutul de iod din sol. Tocmai de aceea, în regiunile cu soluri sărace în iod, sarea de bucătărie este fortificată cu acest nutrient în procesul tehnologic, în scop profilactic (sare iodată).

Alte cauze posibile legate de alimentație sunt aportul excesiv de gușogeni, substanțe care împiedică captarea iodului la nivelul glandei tiroide, afectând sinteza hormonală. Alimentele bogate în gușogeni sunt cruciferele (varza, broccoli, conopida, varza de Bruxelles, kale), maniocul, meiul, soia, rapița, fasolea lima, napii, cartoful dulce. Astfel, un consum neobișnuit de ridicat al acestor alimente poate afecta funcția tiroidiană.

Gușogenii se găsesc și în anumite medicamente, cum ar fi cele care conțin litiu sau amiodaronă.

Gușa netoxică poate avea, uneori, cauze fiziologice, dezvoltându-se la pubertate, la menopauză sau în sarcină.

Alte cauze posibile:

  • Expunerea la radiații în copilărie, în zona capului și gâtului;
  • Dishormonogeneza – defect ereditar care afectează funcția tiroidiană;
  • Mecanisme autoimune – sistemul imun atacă propriile țesuturi;
  • Infecții;
  • Boala granulomatoasă – afecțiune ereditară care afectează sever funcția imună.

Semne și simptome de gușă netoxică

De obicei, gușa netoxică se dezvoltă lent, de-a lungul mai multor ani, fără să producă simptome. Pacienții observă întâmplător o umflătură la baza gâtului.

Din cauza compresiei mecanice a țesuturilor vecine, pacienții cu acest tip de o gușă foarte mare se pot confrunta cu:

  • Disfagie – dificultăți de înghițire;
  • Voce răgușită – dacă este comprimat laringele;
  • Dispnee – dificultăți de respirație;
  • Disconfort și senzația plenitudine în gât;
  • Congestie facială – acumulare anormală de sânge la nivelul feței, asociată cu tumefiere și înroșirea pielii, dacă sunt comprimate venele gâtului.

Spre deosebire de pacienții cu tiroidită, la persoanele cu gușă netoxică glanda tiroidă nu este sensibilă sau dureroasă la atingere.

Complicațiile gușei netoxice

Printre complicațiile gușei netoxice se numără:

  • Hipertiroidism – este o tireotoxicoză indusă de administrarea exogenă de iod (sindromul Jod Basedow);
  • Compresia traheei – poate afecta sever funcția respiratorie, activitățile obișnuite și calitatea vieții, în special la pacienții cu afecțiuni pulmonare preexistente;
  • Malignitate – chiar dacă gușa netoxică este o afecțiune benignă, aceasta poate crește riscul de cancer tiroidian. Rata de malignitate în cazul gușei multinodulare netoxice este de 7,5-15% și poate crește până la 20% în zone endemice;
  • Hemoragii interne – rar, nodulii tiroidieni pot cauza hemoragie spontană la nivelul glandei tiroide și obstrucția căilor respiratorii, fiind o complicație amenințătoare de viață.

Diagnosticul de gușă netoxică

Pentru început, medicul endocrinolog va efectua un examen clinic, care implică examinarea și palparea glandei tiroide.

De asemenea, va recomanda un set de analize de sânge, pentru a determina nivelul hormonilor tiroidieni, cum ar fi TSH, FT4 și T3, anticorpi tiroidieni (de exemplu, anti-TPO), pentru a evalua statusul hormonal (eutiroidian, hipotiroidian, tireotoxic). Acest lucru permite diferențierea gușei netoxice de alte afecțiuni tiroidiene, cum ar fi tiroidita Hashimoto sau cancerul tiroidian.

Testele imagistice sunt indicate pentru a vizualiza structura glandei tiroide, a depista nodulii și cancerul. Ecografia tiroidiană este cea mai utilizată. Aceasta constă în aplicarea unui gel special pe gât și deplasarea unui transductor cu ultrasunete pe piele.

În anumite situații, medicul poate recomanda și alte investigații:

Nodulii suspecți pot fi evaluați cu ajutorul biopsiei prin aspirație cu ac fin, pentru a diferenția o afecțiune benignă de una malignă.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Tratamentul pentru gușă netoxică

Abordarea terapeutică este aleasă în funcție de fiecare caz clinic. Cazurile ușoare, asimptomatice și fără noduli suspecți sunt ținute sub monitorizare pe termen lung, fără a fi necesar tratamentul. Medicul va recomanda, însă, evitarea alimentelor bogate în gușogeni.

În alte cazuri, medicul poate recomanda un supliment cu iod, un tratament cu levotiroxină (hormoni tiroidieni de substituție) sau  tratament cu iod radioactiv, pentru micșorarea în volum a glandei.

În cazurile mai complicate, medicul poate recomanda tiroidectomia parțială, operația chirurgicală de îndepărtare a unei porțiuni din glanda tiroidă. Această intervenție de chirurgie endocrină poate fi luată în considerare din motive estetice sau la pacienții cu:

  • Dimensiuni mari ale gușei sau creștere constantă în volum;
  • Noduli mai mari de 4 cm;
  • Gușă retrosternală;
  • Malignitate;
  • Semne de compresie a țesuturilor vecine, cum ar fi disfagie sau dispnee, care afectează calitatea vieții.
  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții cu afecțiuni ale tiroidei beneficiază de consultații de endocrinologie efectuate de medici cu o experiență vastă, urmate, în funcție de indicație, de analize de laborator și de investigații imagistice complexe, precum CT 128 slice, RMN 3 Tesla și scintigrafie cu SPECT-CT.

Astfel, diagnosticul diferențial al afecțiunilor tiroidiene și al altor patologii endocrine este stabilit cu mare acuratețe. În urma acestor investigații, medicul endocrinolog decide cea mai potrivită abordare terapeutică în cazul fiecărui pacient. Atunci când este indicat tratament prin iodoterapie pentru gușa netoxică, pacienții se pot adresa Centrului Oncologic SANADOR, care dețin o Secție de Terapei Izotopică specială, pentru administrarea tratamentului în deplină siguranță.

În cazurile în care este indicat tratament chirurgical, tiroidectomia este realizată în cele mai bune condiții la Spitalul Clinic SANADOR, care deține un bloc operator deosebit de performant și Secție de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR