Ce este gripa?

Gripa este o afecțiune respiratorie cauzată de infecția cu un virus gripal, este foarte contagioasă și se manifestă în special prin simptome respiratorii, dar poate afecta întregul organism. Perioada în care virusul gripal se transmite mai frecvent este în sezonul rece.

Această infecție virală este autolimitată (se remite spontan), prin urmare, de cele mai multe ori, necesită doar repaus și tratament simptomatic. Cu toate acestea, pot să apară complicații la persoane vârstnice sau la pacienții cu boli cronice, în special la bolnavii cu afecțiuni cardiovasculare sau respiratorii.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Dacă apar dificultăți în respirație, dureri în piept (angină pectorală), oboseală extremă, convulsii febrile, deshidratare sau cianoză (colorația albăstruie a extremităților), este necesară prezentarea la un Compartiment de Primiri Urgențe, pentru îngrijiri de specialitate.

Tipuri de gripă

Virusul gripal are mai multe tulpini – A, B, C și D. Tipurile A și B sunt cele care provoacă epidemii sezoniere, gripa de tip A fiind responsabilă de pandemii. O variantă de gripă tip A - AH1N1 – este cea care a declanșat epidemia de gripă porcină.

Infecția cu virusul gripal nu determină imunitate, pentru că în fiecare sezon acest virus prezintă mutații și își modifică structura, iar vaccinul anual este produs pe baza tulpinilor care au circulat în sezonul precedent.

Cauze și factori de risc

Gripa este cauzată de infecția cu un virus gripal. Vârsta este un factor important de risc, iar copiii sub 5 ani și vârstnicii riscă să dezvolte forme mai severe. Pacienții cu boli cronice (hepatite, afecțiuni renale, cardiovasculare, pulmonare sau metabolice), obezitate și cei cu imunosupresie (HIV, SIDA) sunt afectați mai frecvent de gripă. Femeile însărcinate au un risc crescut de a dezvolta complicații, chiar și avort spontan.

Gripa se transmite ușor pe cale aeriană, prin strănut, tuse sau contact cu secreții (salivă). Frecventarea colectivităților în sezonul rece reprezintă un factor de risc important pentru transmiterea virusului gripal. De pildă, lucrătorii în sistemul medical pot contacta mai frecvent infecția gripală, din cauza expunerii la virus și, de aceea, este recomandat să primească vaccin antigripal anual. De asemenea, copiii care merg în colectivitate au un risc mai mare de a contacta gripă, vaccinul fiind recomandat și pentru aceștia.

Cum se manifestă gripa?

Gripa se poate manifesta la debut cu cefalee (dureri de cap), mialgii (dureri musculare), febră și frisoane. Febra reprezintă creșterea temperaturii corporale la o valoare de peste 38 de grade Celsius. La copiii sub 2 ani se recomandă ca măsurarea temperaturii să se facă intrarectal, pentru o mai mare acuratețe.

Simptomele respiratorii care pot să apară sunt rinoree sero-mucoasă (clară), durere în gât, tuse, strănut sau dificultate în respirație. Tusea poate dura până la 2 săptămâni. Starea de oboseală, durerile articulare, greața, vărsăturile sau diareea pot, de asemenea, să apară încă de la debutul bolii. La copii, în special în intervalul de vârstă 2-5 ani, datorită creșterii bruște a temperaturii, pot să apară convulsii febrile la copii.

Cât durează gripa?

Perioada de incubație a gripei este între 1 si 4 zile. Majoritatea simptomelor durează o săptămână, însă tusea poate persista destul de mult, chiar și două săptămâni.

Stabilirea diagnosticului

Diagnosticul de gripă este pus pe baza testelor rapide – test rapid de gripă tip A sau B. Acestea sunt recomandate dacă pacienții prezintă simptome precum dureri musculare, dureri de cap sau febră la debut. Rezultatele testelor sunt disponsibile în aceeași zi în care s-a efectuat recoltarea. Pentru a detecta mai multe virusuri, se poate efectua panel respirator, care permite diagnosticul precis al infecției respiratorii care a determinat semnele și simptomele. Testele RT-PCR au acuratețe crescută pentru detectarea gripei.

La pacienții cu gripă, hemograma arată creșterea leucocitelor, iar probele inflamatorii (proteina C reactiva, VSH - viteza de sedimentare a hematiilor, fibrinogen) pot avea, de asemenea, valori crescute. Radiografia toracică pulmonară este recomandată în cazul prezentării pacienților cu semne de insuficiență respiratorie acută. Nu este recomandată de rutină.

Monitorizarea saturației oxigenului cu pulsoximetru poate fi efectuată acasă, iar în cazul în care se înregistrează valori sub 92%, este necesară prezentarea la spital.

Complicațiile gripei

Pacienții pot dezvolta complicații pulmonare – pneumonie, bronșită sau insuficiență respiratorie acută. Insuficiența repiratorie se manifestă prin dificultate în respirație, folosirea musculaturii accesorii pentru a susține efortul respirator – tiraj intercostal, subcostal, supraclavicular și balans toraco-abdominal (pacienții își folosesc mușchii intercostali și abdomenul pentru a crește amplitudinea respirației).  

În evoluție, gripa se poate complica de asemenea cu laringită acută, traheită acută și infecții la nivelul urechilor (otite), urechii interne (neuronită vestibulară) sau sinusurilor (sinuzite). Encefalita și miocardita sunt complicații cu mortalitate crescută.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Tratamentul pentru gripă

Tratamentul specific în infecția gripală este cel antiviral. Acesta se poate recomanda atât profilactic (pentru prevenție, în cazul contactului cu bolnavi de gripă), cât și curativ (pentru tratarea infecției), la recomandarea medicului infecționist. La copil, dozele sunt adaptate în funcție de greutate, iar durata tratamentului este de 5 zile. Efectele adverse ale medicației pot include greață sau vărsături.

Antibioticele nu tratează gripa, dar pot fi recomandate în cazul în care, în cursul infecției virale, manifestările respiratorii se agravează sau probele paraclinice sugerează o supra-infecție bacteriană.

Acasă este recomandată odihna și hidratarea, pentru o recuperare rapidă. Dacă hidratarea nu este posibilă pe cale orală, în special în cazul copiilor de vârste mici, este necesară internarea în spital, pentru a primi tratament cu perfuzie cu glucoza și electroliți. Antitermicele sunt utilizate pentru controlul febrei, la recomandarea medicului pediatru, iar  pentru obstrucția nazală pot fi indicate spălături cu ser fiziologic sau apă de mare.

Metode de prevenție

Pentru a preveni infecția cu virusul gripal, sunt indicate câteva măsuri simple de protecție:

  • Evitarea contactului cu persoanele care prezintă semne de infecție respiratorie,
  • Evitarea, pe cât posibil, a zonelor foarte aglomerate în timpul sezonului gripal,
  • O bună igienă a mâinilor, cu apă și săpun,
  • Respectarea unei diete echilibrate, bazate pe alimente care conțin vitamine și minerale, pentru fortificarea sistemului imunitar,
  • Vaccinarea antigripală anuală, în special vaccinarea copiilor.

Vaccinul antigripal sezonier reduce riscul de a dezvolta complicații. Acesta este prescris în special pentru persoanele care au peste 65 de ani, dar poate fi administrat începând cu 6 luni de viață. Vaccinul poate fi administrat intramuscular (injecție) sau intranazal (spray) pentru copii.

La SANADOR, pacienții cu simptome de infecție respiratorie au acces la consultații de specialitate și la toate analizele necesare pentru diagnosticul gripei. De asemenea, ei pot beneficia de vaccinare antigripală anuală și de recomandări oferite de medici infecționiști sau pediatri, pentru a preveni îmbolnăvirea și pentru a evita complicațiile, în cazul în care infectarea s-a produs deja.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR