Greața și vărsăturile în sarcină

De ce apar greața și vărsăturile în sarcină?

Greața și vărsăturile în sarcină sunt neplăceri cu care se confruntă multe gravide în primul trimestru, fiind manifestări clinice normale în condițiile fluctuațiilor hormonale. În general, acestea sunt ușoare și nu reprezintă un risc pentru făt, însă afectează dispoziția și activitățile de zi cu zi ale mamei. La SANADOR, medicii empatici și experimentați, specializați în obstetrică-ginecologie, consultă și monitorizează cu atenție fiecare pacientă însărcinată și gestionează cu succes orice situație neplăcută apărută în sarcină.

Modificarea unor obiceiuri legate de stilul de viață reprezintă principala metodă de tratament și de prevenție pentru greață și vărsături în timpul sarcinii. Totuși, medicul obstetrician poate prescrie și medicamente antiemetice pentru controlul acestora.

Nu se cunosc cu exactitate cauzele grețurilor și vărsăturilor în sarcină, însă acestea sunt puse pe seama fluctuațiilor hormonale din primul trimestru de sarcină, cum ar fi creșterea hCG (gonadotropina corionică umană) și a estrogenului.

Riscul de a dezvolta greață și vărsături în sarcină este mai ridicat la femeile care:

Stările de greață în sarcină sunt declanșate de anumite mirosuri puternice și de unele alimente, de temperaturile scăzute/crescute, de anumite sunete, lumini puternice sau intermitente, rău de mișcare, stres și anxietate, sport excesiv, săritul peste mese, oboseală sau odihnă insuficientă.

Sunt normale greața și vărsăturile în sarcină?

70-80% dintre femeile însărcinate se confruntă cu greață și vărsături în timpul sarcinii. Acestea sunt normale atât timp cât simptomele nu sunt severe, nu se asociază cu risc de complicații și pot fi gestionate cu succes acasă.

În cazul celor mai multe femei însărcinate, simptomele apar în jurul celei de-a șasea săptămâni de sarcină și se simt cel mai intens în săptămânile 8-10. Manifestările clinice încep să se amelioreze începând cu trimestrul 2 (săptămâna 14) și dispar de obicei în jurul săptămânilor 16-20 de sarcină. Rareori, acestea sunt mai prelungite.

Cu toate că sunt denumite în mod popular „grețuri matinale”, ele pot apărea în orice moment al zilei sau nopții. În general, episoadele de greață sunt scurte, iar vărsăturile pot apărea o dată sau de două ori pe zi. Uneori, stările de greață pot fi prezente fără a fi asociate cu vărsături.  

Deși simptomele sunt supărătoare, ele nu se asociază, în general, cu riscuri pentru făt, cu excepția cazului în care pacienta era subnutrită înainte de sarcină. Greața și vărsăturile în sarcină devin, însă, o problemă serioasă, dacă acestea progresează spre disgravidie emetizantă.

Greață și vărsături în sarcină versus disgravidie emetizantă

Chiar dacă greața și vărsăturile sunt frecvente în sarcină și se ameliorează, de obicei, până în trimestrul 2, unele femei însărcinate se confruntă cu simptome severe și persistente, care se pot asocia cu o serie de complicații grave.

Disgravidia emetizantă afectează mai puțin de 3% dintre sarcini. Aceasta se manifestă prin vărsături persistente și severe, de cel puțin trei ori pe zi, scădere în greutate și deshidratare. Aceste simptome impun tratamentul intraspitalicesc. Complicațiile posibile sunt malnutriția și dezechilibrele electrolitice, deoarece pacienta nu poate consuma suficiente substanțe nutritive și lichide. Acest lucru poate afecta dezvoltarea fătului și poate crește riscul de naștere prematură sau la greutate mică la naștere.

În schimb, greața și vărsăturile obișnuite sunt mai ușor de gestionat și cauzează episoade mai rare, care nu necesită spitalizare. De asemenea, acestea nu se asociază cu deshidratare, scădere ponderală, deficiențe nutriționale severe sau riscuri pentru făt și mamă.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Când sunt un semnal de alarmă greața și vărsăturile în timpul sarcinii?

Greața și vărsăturile sunt un semnal de alarmă care trebuie să trimită pacienta imediat la medic, atunci când:

  • Manifestările sunt severe, specifice disgravidiei emetizante;
  • Simptomele apar după săptămâna 16 de sarcină;
  • Urina este în cantități foarte mici sau este închisă la culoare;
  • Apar aritmii cardiace;
  • Sunt însoțite de amețeli sau stări de leșin;
  • Există afecțiuni cronice, precum ulcer gastric sau colelitiază;
  • Apare scăderea anormală în greutate (mai mult de 2,3 kg);
  • Apar dureri abdominale sau crampe;
  • Apar febră și diaree în asociere cu greață și vărsături;
  • Vărsăturile au urme de sânge;
  • Manifestările sunt atât de intense încât afectează sever starea psihoemoțională, cauzând depresie.

În orice caz, este important ca pacienta să discute cu medicul dacă experimentează greață și vărsături, indiferent de severitatea lor, pentru a primi recomandări terapeutice specifice.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Posibile complicații provocate de greață și vărsături în sarcină

Atunci când sunt ușoare și gestionate corect, greața și vărsăturile în sarcină nu cauzează, în general, complicații. Pe de altă parte, aceste manifestări supărătoare pot afecta dispoziția, abilitatea de a efectua activități de zi cu zi, viața profesională, familială și socială.

În cazurile mai severe, greața și vărsăturile pot cauza dezechilibre electrolitice și deshidratare. O formă severă de greață și vărsături produce malnutriție, dezechilibre hidroelectrolitice și deficiențe nutriționale severe, care afectează sănătatea fătului și a mamei.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Cum pot fi ameliorate greața și vărsăturile în sarcină?

Următoarele măsuri pot ajuta la gestionarea și la ameliorarea stărilor de greață și vărsături în timpul sarcinii:

  • Înainte de a te ridica din pat dimineața, mănăncă o felie de pâine prăjită, biscuiți simpli sau câteva felii subțiri de pâine uscată;
  • Menține o alimentație echilbrată nutrițional, naturală și variată, care să excludă alimentele intens procesate industrial, cele bogate în grăsimi și zahăr;
  • Bea lichide, în special apă și limonadă, prin înghițituri mici și frecvente;
  • Bea ceai de ghimbir proaspăt ras sau consumă diferite gustări/preparate culinare cu ghimbir;
  • Nu sări peste mese;
  • Mănâncă 5-6 mese mici și frecvente, în loc de 3 mese bogate cantitativ;
  • Consumă gustări bogate în proteine între mese, cum ar fi iaurt, chefir, lapte, nuci, migdale, alune de pădure, semințe, unt de arahide cu fructe, ouă, brânză;
  • Include surse de proteine slabe la mese, cum ar fi piept de pui fiert, brânză proaspătă semidegresată, quinoa, năut și linte;
  • Evită mirosurile puternice, parfumurile, alimentele condimentate, bogate în grăsimi;
  • Consumă alimente bogate în carbohidrați, dar sărace în grăsimi, fără mirosuri și gusturi puternice, cum ar fi orez, cartofi copți, paste, banane mai puțin coapte, pâine uscată, mere sau alte fructe proaspete;
  • Mănâncă alimentele reci, mai degrabă decât fierbinți;
  • Menține încăperile bine ventilate;
  • Poate fi util să miroși lămâia, menta proaspătă sau portocalele;
  • Evită prăjirea alimentelor în ulei;
  • Ține în cavitatea bucală un cub de gheață.

Medicul poate prescrie medicamente pentru ameliorarea stărilor de greață (antiemetice), potrivite în perioada sarcinii, sau un supliment cu vitamina B6. Este recomandată clătirea gurii cu apă după fiecare vărsătură, pentru a preveni deteriorarea smalțului dentar sub acțiunea acidului gastric.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Pot fi prevenite greața și vărsăturile în sarcină?

Nu se cunosc cu exactitate metode de prevenție a stărilor de greață și vărsăturilor în timpul sarcinii. Administrarea vitaminelor prenatale poate fi utilă în acest sens. Modificările stilului de viață anterior menționate și evitarea factorilor declanșatori (cum ar fi luminile intermitente, parfumurile și alimentele cu miros puternic) pot fi de ajutor.

De asemenea, pot fi aplicate și alte strategii:

  • Spală-te pe dinți imediat după masă;
  • Evită să te întinzi în pat după masă;
  • Evită să-ți schimbi poziția brusc;
  • Administrează-ți suplimentele prenatale alături de o gustare;
  • Administrează-ți suplimentul prenatal cu fier înainte de culcare;
  • Optează pentru suplimentele prenatale în forma masticabilă;
  • Odihnește-te suficient;
  • Ține mereu în geantă o gustare, cum ar fi biscuiți simpli și nu aștepta accentuarea senzației de foame pentru a mânca.

Monitorizarea sarcinii la pacientele care suferă de greață și vărsături

Este important ca medicul să fie informat imediat ce apar greața și vărsăturile în sarcină, pentru ca pacienta să beneficieze de tratament precoce. În cazul pacientelor cu greață și vărsături severe, este necesară spitalizarea repetată, monitorizarea greutății corporale și efectuarea unor analize de sânge și de urină.

În spital, se administrează fluide pe cale intravenoasă, pentru echilibrarea hidroelectrolitică. În cazuri severe, poate fi necesară nutriția enterală (pe tub nazo-gastric) sau parenterală (pe cale intravenoasă), pentru asigurarea substanțelor nutritive necesare.

Gestionarea grețurilor și vărsăturilor în sarcină la SANADOR

La SANADOR, pacientele beneficiază de monitorizarea sarcinii prin consultații de specialitate oferite de medici obstetricieni cu o vastă experiență, prin analize de laborator performante și investigații imagistice avansate, în funcție de indicația stabilită. Astfel, de la primul control în sarcină sunt descoperite și rezolvate din timp eventuale complicații care pot să apară.

Pacientele care se confruntă cu greață și vărsături sau de alte afecțiuni digestive în sarcină primesc toate recomandările pentru ameliorarea acestor manifestări clinice, alături de tratamentul adecvat, atunci când este necesar. În cazurile severe, viitoarele mame beneficiază de internare în spital, pentru o supraveghere atentă și administrarea tratamentului, astfel încât sarcina să evolueze fără riscuri.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR