De ce apar greața și vărsăturile?
Cel mai frecvent, greața și vărsăturile apar în infecțiile digestive. Gastroenterocolite infecțioase sunt cauzate de virusuri (Rotavirus, Adenovirus, Enterovirus, Norovirus) sau bacterii ce produc toxine. Tabloul clinic este completat de febră, dureri abdominale sau scaune diareice.
Gripa sau infecția cu virusul SARS-COV-2 se pot manifesta, de asemenea, și prin greață sau vărsături, alături de simptome respiratorii și sistemice. Bolile digestive precum gastrita, infecția cu Helicobacter Pylori, infecția cu vibrionul holeric, infecția cu tenie, cisticercoza, botulism, duodenita, refluxul gastroesofagian, giardiaza, infecția cu limbrici, bolile inflamatorii intestinale, excesul de calciu, înțepătura de păianjen, intoleranța la gluten, intoleranța la lactoză, intoleranța la histamină, colecistita (criza de fiere), litiaza biliară (pietre la fiere), malformațiile vezicii biliare, colesteroloza veziculară, tumorile gastrice benigne, cancerul de apendice, pseudochistul pancreatic sau pancreatita se pot manifesta prin greață și vărsături recurente.
O femeie aflată în perioada reproductivă poate avea greață și vărsături în sarcină. Pentru confirmare se poate realiza un test rapid de sarcină din urină sau se poate doza beta-HCG din sânge (mult mai sensibil în primele zile de sarcină). Greața este un simptom des întâlnit în primul trimestru de sarcină și este însoțită de amenoree (absența menstruației) și creșterea în dimensiuni și sensibilitatea sânilor. De asemenea, acestea sunt o manifestare în cazul persoanelor care suferă de epuizare termică.
Migrena reprezintă o durere de cap puternică, ce poate fi însoțitită de aură. Aura se poate manifesta prin greață, vărsături sau fosfene (puncte negre ce apar în câmpul vizual). Meningita, o infecție a sistemului nervos central, se poate prezenta prin durere de cap, vărsături specifice, în jet, și fotofobie (hipersensibilitatea dureroasă la lumină). O altă situație în care pot să apară vărsături este după o criză de convulsii febrile la un copil mic. Greața și vărsăturile persistente sunt simptome frecvent întâlnite la pacienții care se îndreaptă spre comă diabetică, fiind cauzate de dezechilibrele metabolice severe.
Consumul excesiv de alcool sau consumul excesiv de zahăr poate fi urmat de greață și vărsături. Răul de mișcare cauzat de deplasarea cu avionul, mașina sau ambarcațiuni este o altă situație des întâlnită în care poate să apară senzația de vomă.
Stresul reprezintă o situație în care starea de greață sau chiar vărsăturile pot să apară. Dacă aceste situații apar recurent, în circumstanțe ce creează anxietate, psihoterapia poate fi indicată, alături de tratamentul simptomatic.
Greața și vărsăturile pot să apară însă și în cazul unor complicații provocate de o hernie abdominală, cum este hernia femurală sau hernia ventrală, de exemplu, sau în alte afecțiuni, ca: sindromul secreției inadecvate de hormon antidiuretic.