Cauze și factori de risc pentru apariția unui granulom
Granulomul poate apărea în urma unei varietăți de factori declanșatori, reflectând răspunsul complex al organismului la diferiți stimuli, precum în cazul erupției nodulare.
Una dintre cauzele principale este reacția sistemului imunitar la infecții, inflamații, iritanți sau corpuri străine. Atunci când se confruntă cu aceste provocări, celulele albe din sânge se adună, formând un granulom, care are rolul de a izola potențialele amenințări. Acesta mai poate apărea drept complicație provocată de hidrosadenita supurativă.
Bolile infecțioase, cum ar fi tuberculoza, sunt vinovați proeminenți în formarea de granulom tuberculos. Mycobacterium tuberculosis determină sistemul imunitar să creeze granuloame, în special în plămâni, ca un mecanism de apărare pentru a preveni răspândirea bacteriei.
În mod similar, afecțiunile autoimune, cum ar fi sarcoidoza, pot duce la apariția granulomului fără o cauză de bază clară, deși factori precum vârsta, rasa și factorii genetici pot contribui la apariția acestuia.
În afară de tuberculoză, o multitudine de alți agenți infecțioși pot declanșa formarea de granulom, inclusiv infecții fungice, parazitare și virale.
Granulomul nu este cauzat doar de bolile infecțioase sau autoimune. Acesta poate apărea și ca răspuns la materiale străine încorporate în organism, cum ar fi copci, cerneală de tatuaj sau așchii, ducând la formarea de granulom de corp străin. Alte cauze neinfecțioase de granulom sunt afecțiuni precum berilioza și febra reumatismală.