Ce este glucoza crescută în sânge

Valorile crescute ale glucozei în sânge apar atunci când mecanismele de reglare a nivelului de glucoză din sânge nu mai funcționează corespunzător, din cauza unor afecțiuni sau a unui stil de viață nesănătos. Hiperglicemia este unul dintre semnele de diabet zaharat și poate duce la complicații severe, precum cetoacidoza diabetică, dacă nu este tratată corespunzător. La SANADOR, pacienții au acces la consultații de specialitate și la analize de laborator performante, pentru diagnosticului nivelului crescut de glucoză serică.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Care sunt valorile normale ale glucozei serice?

Nivelurile normale ale glicemiei serice variază în funcție de factori precum starea de repaus alimentar și condițiile individuale de sănătate. În general, nivelurile normale ale glicemiei după repaus alimentar variază între 70 și 100 mg/dL, în timp ce nivelurile sub 70 mg/dL pot indica hipoglicemie, iar nivelurile peste 100 mg/dL pot indica hiperglicemie.

Cauze și factori de risc pentru hiperglicemie

Glicemia mărită provine adesea din producția insuficientă de insulină sau din rezistența la insulină. Rezistența la insulină apare atunci când celulele din organism nu răspund în mod adecvat la insulină, necesitând o cantitate mai mare pentru a putea regla eficient nivelul de zahăr din sânge.

Factorii care contribuie la rezistența la insulină includ:

Afectarea pancreasului poate duce la scăderea producției de insulină și la hiperglicemie. Secreția de insulină poate fi redusă în cazul unor afecțiuni precum bolile autoimune, pancreatita cronică, cancerul de pancreas și fibroza chistică. În plus, stresul fizic sau emoțional pot duce la un nivel crescut de zahăr în sânge.

La persoanele cu diabet zaharat, glucoza crescută în sânge poate apărea din cauza unor factori cum ar fi o doză inadecvată de insulină, un moment nepotrivit de administrare a insulinei în raport cu aportul de carbohidrați sau o activitate fizică redusă. „Fenomenul dawn”, caracterizat prin niveluri ridicate ale glicemiei dimineața, poate fi atribuit fluctuațiilor hormonale de peste zi.

Persoanele fără diabet pot prezenta, de asemenea, glicemie mare din cauza unor afecțiuni precum sindromul Cushing, boli care afectează pancreasul sau sindromul ovarelor polichistice (SOPC), care este adesea asociat cu rezistența la insulină.

Semne și simptome care pot indica o glicemie crescută

Simptomele timpurii de glicemie mărită cuprind:

Glucoza serică crescută pe termen lung se poate manifesta prin oboseală, pierdere în greutate, infecții vaginale, infecții cutanate, tăieturi și răni cu vindecare lentă.

Glucoza crescută în sânge netratată poate evolua spre cetoacidoză diabetică, o afecțiune care pune viața în pericol și care se caracterizează prin:

Glucoza serică crescută în mod constant poate duce la complicații în mai multe organe și sisteme.

Cum este identificată glucoza crescută în sânge?

Diagnosticul de glicemie mare implică recunoașterea semnelor și a simptomelor și efectuarea de teste diagnostice. Nivelul glicemiei care indică hiperglicemia variază în funcție de starea de post alimentar și de diagnosticul de diabet zaharat.

Pentru persoanele nediagnosticate cu diabet, nivelurile de glicemie de peste 125 mg/dL sugerează hiperglicemie. Prediabetul este diagnosticat dacă glicemia ”a jeun” variază între 100 mg/dL și 125 mg/dL. Persoanele diagnosticate cu diabet zaharat prezintă de obicei hiperglicemie la niveluri care depășesc 180 mg/dL după ce mănâncă.

Diagnosticul hiperglicemiei este stabilit prin teste de sânge, inclusiv teste de glicemie după repaus alimentar, testul de toleranță la glucoză și hemoglobina glicată.

Monitorizarea glicemiei la domiciliu cu un glucometru este esențială pentru persoanele cu diabet zaharat, pentru a urmări în mod regulat nivelul glicemiei. Dispozitivele de monitorizare continuă a glicemiei pot ajuta, de asemenea, la monitorizarea nivelului de zahăr din sânge, deși confirmarea periodică cu un glucometru este necesară pentru acuratețe.

Testele de glicemie venoasă sunt, în general, mai precise decât testele de glicemie capilară.

Complicațiile glicemiei crescute

Hiperglicemia prelungită poate duce la complicații care afectează diferite organe și sisteme. Printre acestea se numără:

Aceste complicații ale diabetului, provocate de hiperglicemie, apar din cauza deteriorării vaselor de sânge și a țesuturilor din tot corpul. Hiperglicemia cronică poate fi asociată cu disfuncția pancreatică, inclusiv insuficiența pancreatică exocrină (IPE).

Complicațiile pe termen scurt ale hiperglicemiei includ deshidratarea, în special la persoanele cu diabet zaharat de tip 1, care pot dezvolta cetoacidoză diabetică. În cazul diabetului zaharat de tip 2, o glucoză mărită în sânge pot duce la o stare hiperglicemică hiperosmolară, subliniind necesitatea unui tratament rapid.

Urgențele medicale asociate cu niveluri ridicate ale glicemiei includ cetoacidoza diabetică și starea hiperglicemică hiperosmolară. Cetoacidoza diabetică apare din cauza lipsei de insulină și a nivelului ridicat de cetone, ceea ce duce la acidifierea sângelui. Starea hiperglicemică hiperosmolară rezultă din rezistența la insulină și deshidratarea severă, provocând niveluri de glucoză în sânge care depășesc 600 mg/dL. Ambele afecțiuni pot duce la comă și la moarte dacă nu sunt tratate.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Tratamentul pentru glucoză serică crescută

Tratamentul pentru glicemie crescută variază în funcție de tipul de diabet zaharat și de circumstanțele individuale.

Pentru persoanele care utilizează insulina, administrarea dozei corecte este principalul tratament pentru episoadele de hiperglicemie. Determinarea dozei adecvate de insulină implică o colaborare între pacient și medic, adaptată la nevoile sale specifice. În acest sens, atunci când există indicații în acest sens, se pot utiliza dispozitive de monitorizare și pompe de insulină. Modificările alimentare și regimul de exerciții fizice joacă un rol crucial pentru a preveni hiperglicemia.

Pentru cei cu diabet de tip 2, care nu au nevoie de insulină injectabilă, modificările stilului de viață, cum ar fi ajustările alimentare și exercițiile fizice regulate, împreună cu antidiabeticele orale, sunt eficiente în gestionarea glicemiei crescute.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Cum poate fi prevenită creșterea nivelului de zahăr în sânge?

Prevenirea hiperglicemiei implică diverse strategii adaptate la nevoile pacientului. Aceste abordări se concentrează pe asigurarea stării generale de sănătate și pe minimizarea factorilor care pot duce la glicemie mărită.

Aceste măsuri includ:

  • Monitorizarea glicemiei prin teste regulate,
  • Adoptarea unei diete echilibrate, bogată în alimente integrale și fibre și săracă în zaharuri și carbohidrați rafinați,
  • Angajarea într-o activitate fizică regulată, pentru a ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge și pentru a îmbunătăți sensibilitatea la insulină,
  • Gestionarea stresului, prin tehnici precum exercițiile fizice, meditația sau yoga, deoarece stresul poate contribui la fluctuațiile glicemiei,
  • Igienă corespunzătoare și luarea de măsuri de prevenire a bolilor, pentru a reduce riscul de infecții.
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții au acces la consultații asigurate de medici foarte experimentați și la analize de laborator performante, pentru stabilirea diagnosticul de glucoză crescută în sânge. Probele de sânge necesare pentru testare pot fi recoltate în orice clinică sau punct de lucru SANADOR, urmând să fie analizate în Laboratorul SANADOR, dotat cu echipamente medicale de ultimă generație. În acest fel, rezultatele analizelor sunt oferite rapid și cu mare acuratețe.

Tratamentul pentru hiperglicemie va fi stabilit individualizat, în funcție de starea de sănătate a fiecărui pacient și de stilul său de viață. Pentru a obține rezultate durabile, tratamentul medicamentos, atunci când este necesar, trebuie să fie completat cu adoptarea unei diete echilibrate.

În acest scop, la SANADOR pacienții beneficiază de consiliere nutrițională asigurată de medici nutriționiști empatici și foarte bine pregătiți profesional, specializați în diabet, nutriție și boli metabolice, care vor stabili o dietă personalizată. Persoanele cu glicemie mare trebuie să-și monitorizeze periodic nivelul de glucoză din sânge, pentru ajustarea tratamentului și prevenirea complicațiilor.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR