Ce este gingivita?

Gingivita reprezintă inflamația gingiilor, fiind stadiul incipient al parodontozei. Afecțiunea este provocată de placa bacteriană acumulată în exces la nivelul danturii și poate să apară atât adulți, cât și la copii. La Clinica de Stomatologie SANADOR, pacienții au acces la consultații de specialitate și la toate procedurile necesare pentru prevenția, diagnosticul și tratamentul gingivitei.

Tratamentul timpuriu este esențial pentru a evita progresia spre parodontoză, o afecțiune severă a gingiilor, care duce la pierderea dinților. Gingivita și complicațiile sale pot fi prevenite cu succes printr-o igienă orală corespunzătoare și vizite regulate la medicul stomatolog.

Există mai multe tipuri de gingivită:

  • Gingivita indusă de placa bacteriană: Este forma de gingivită cronică, cea mai frecvent întâlnită, care se instalează progresiv. Apare din cauza acumulării plăcii bacteriene în spațiul dintre dinți și gingie, ceea ce produce inflamație. Placa bacteriană reprezintă o peliculă subțire, care se formează pe dinți și care găzduiește un număr mare de bacterii, fiind favorizată de igiena orală precară. Dacă nu este îndepărtată la timp, placa se întărește, formând tartrul de culoare galbenă.
  • Gingivită neindusă de placa bacteriană: Leziunile și inflamația sunt cauzate de infecții bacteriene, fungice, virale, de corpi străini, de dinți incluși, de reacții alergice sau de anumite afecțiuni (cum ar fi lichenul plan sau fibromatoza gingivală ereditară), dar și de traumatisme. Această formă este gingivita acută, care se instalează rapid, fiind mai rar întâlnită.
  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Cauze și factori de risc pentru gingivită

Cea mai frecventă cauză a gingivitei este îngrijirea deficitară a dinților, ceea ce favorizează formarea plăcii bacteriene și a tartrului, care irită gingiile, producând inflamație. La nivelul danturii, bacteriile se multiplică excesiv după consumul alimentelor bogate în zaharuri, motiv pentru care dinții trebuie periați regulat.

Există însă și alți factori care favorizează apariția gingivitei, cum ar fi:

  • Factori hormonali – modificările hormonale pot induce sensibilitatea și inflamația gingiilor, gingivita de sarcină fiind o afecțiune comună. În timpul menopauzei, al menstruației și al terapiei cu anticoncepționale apar, de asemenea, fluctuații hormonale care cresc riscul de afecțiuni stomatologice în sarcină;
  • Erupția dentară – gingivita la copii este cauzată adesea de apariția primilor dinți. Placa bacteriană se poate acumula excesiv în zona în care erup dinții permanenți, deoarece igiena orală devine mai dificil de menținut;
  • Malnutriția – deficitul de vitamina C, care cauzează scorbut, și carența de vitamina B3 (niacină), care cauzează pelagra;
  • Anumite infecții bacteriene, virale sau fungice;
  • Afecțiunile și tratamentele care scad imunitatea, cum ar fi HIV/SIDA, leucemia, chimioterapia, corticosteroizii;
  • Fumatul și tutunul masticabil;
  • Vârsta înaintată;
  • Dinți fisurați, care împiedică igienizarea corectă a danturii (uzură dentară);
  • Diabetul zaharat;
  • Xerostomia (uscăciunea gurii);
  • Plombă (obturație) ruptă;
  • Lucrări dentare fixate incorect;
  • Unele medicamente, cum ar fi anumite substanțe farmaceutice pentru tratamentul epilepsiei, anginei pectorale și hipertensiunii arteriale.

Semnele și simptomele de gingivită

În mod normal, gingiile au o culoare roz, sunt ferme și înconjoară uniform dinții. În stadiul de debut, gingivita poate fi asimptomatică. Însă, pe măsură ce inflamația se agravează, pot să apară diferite semne și simptome:

  • Sângerări gingivale, în special în timpul periajului dentar;
  • Respirație urât mirositoare, chiar și după periaj;
  • Sensibilitate la alimente reci sau calde;
  • Gingii umflate și roșii sau închise la culoare;
  • Durere sau sensibilitate în timpul masticației și la atingere;
  • Retracția gingiilor (retragerea acestora de pe suprafața dentară);
  • Gingii moi.

Complicațiile gingivitei

În lipsa tratamentului adecvat, inflamația se extinde la nivelul țesuturilor mai profunde, afectând inclusiv osul care susține rădăcina dinților. Astfel, aceasta progresează spre parodontoză, afecțiune care poate duce la pierderea dinților.

Gingivita ulcerativă necrozantă este o altă complicație posibilă, mai rar întâlnită. Aceasta este o formă severă de gingivită, caracterizată de sângerări, dureri, infecții și ulcerații (răni deschise) la nivelul gingiilor.

Pacientă pe scaunul de consultație, la Clinica de Stomatologie SANADOR.
La Clinica de Stomatologie SANADOR, pacienții au acces la servicii complete pentru diagnosticul și tratamentul problemelor dentare.

De asemenea, unele cercetări sugerează că bacteriile responsabile de parodontoză pot ajunge în circulația sangvină pe calea leziunilor de la nivelul gingiilor. Astfel, poate crește inflamația sistemică, fiind un factor de risc pentru unele afecțiuni, cum ar fi ateroscleroza.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Stabilirea diagnosticului de gingivită

Diagnosticul de gingivită este stabilit în cadrul consultației stomatologice. Medicul dentist va examina cu atenție gingiile și dantura. Astfel, va putea observa semnele specifice ale afecțiunii, cum ar fi gingia inflamată, înroșirea țesutului, sângerările și retracția gingivală.

De asemenea, specialistul poate recomanda și alte investigații, dacă suspectează prezența parodontozei:

  • Radiografie dentară, pentru a verifica dacă a fost deteriorat țesutul osos din profunzime;
  • Măsurarea adâncimii pungilor parodontale – implică măsurarea spațiului dintre gingie și dinte, prin inserarea unui instrument. O distanță normală este de 1-3 mm, mai mult de 4 mm indicând prezența bolii parodontale.
  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Tratamentul gingivitei

Tratamentul afecțiunii începe prin igienizarea profesională a danturii, care presupune detratrajul cu ultrasunete. Acesta se efectuează prin îndepărtarea tartrului (depozitele dure, cauzate de placa bacteriană) de pe suprafața dinților și de sub linia gingiilor, folosind un instrument cu vibrații. Poate fi urmat de periaj profesional și de igienizare airflow – aplicarea unui jet cu bicarbonat de sodiu, care elimină placa bacteriană.

Deși igienizarea profesională este suficientă pentru ameliorarea gingivitei, este importantă menținerea unei igiene orale optime acasă. Medicul dentist îi va oferi pacientului toate recomandările necesare privind periajul dentar corect. De asemenea, poate prescrie o apă de gură antiseptică cu clorhexidină, pentru tratarea gingiei inflamate. În cazul unor infecții, poate fi nevoie de administrarea antibioticelor.

Dacă afecțiunea a avansat la forma de parodontoză, medicul poate recomanda chiuretajul subgingival, care se efectuează mecanic sau cu laser. Acesta presupune îndepărtarea tartrului și a țesutului deteriorat din pungile parodontale și din apropierea rădăcinilor dentare.

Pot fi necesare și alte proceduri stomatologice pentru a repara eventuale lucrări dentare nepotritive sau obturații, în cazul în care acestea irită gingiile. De asemenea, este indicat tratamentul cariilor dentare încă din stadiul de debut.

Cum poate fi prevenită gingivita?

Gingivita poate fi prevenită cu succes prin respectarea unor măsuri simple:

  • Adoptarea unei rutine zilnice de îngrijire orală – periaj dentar de cel puțin două ori pe zi sau după fiecare masă, timp de minim două minute, pentru a îndepărta resturile de alimente ce favorizează multiplicarea bacteriană. De asemenea, este recomandată curățarea spațiilor interdentare cel puțin o dată pe zi, folosind ața dentară. Utilizarea zilnică a apei de gură este indicată pentru a elimina placa bacteriană din zonele greu accesibile;
  • Vizite regulate la dentist – consultația stomatologică și igienizarea profesională trebuie efectuate la interval de 6-12 luni sau mai frecvent, în anumite cazuri. De asemenea, este importantă consultația stomatologică inclusiv în timpul sarcinii, pentru prevenirea gingivitei de sarcină;
  • Tratarea afecțiunilor prezente, cum ar fi diabetul zaharat sau infecțiile;
  • Adoptarea unui stil de viață sănătos – limitarea consumului de băuturi și alimente bogate în zahăr, renunțarea la fumat, respectarea recomandărilor stabilite de medicul nutriționist în diabetul zaharat pentru controlul glicemiei, creșterea consumului de legume și fructe.
  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Diagnostic și tratament la Clinica de Stomatologie SANADOR

Clinica de Stomatologie SANADOR dispune de cele mai avansate tehnologii pentru diagnosticul și tratamentul afecțiunilor dentare. Pacienții au acces la servicii stomatologice complete, de la profilaxie, până la parodontologie, implantologie și chirurgie oro-maxilo-facială. În funcție de indicație, pacienții beneficiază și de investigații de radiologie dentară chiar în cadrul clinicii, precum și de o expertiză multidisciplinară, astfel încât tratamentul este unul personalizat, cu rezultate funcționale și estetice foarte bune.

Pacient pe scaunul de consultație, în timpul unui tratament dentar, la Clinica de Stomatologie SANADOR.
Clinica de Stomatologie SANADOR dispune de tehnologie de ultimă generație pentru tratamentul afecțiunilor dentare.

Pentru tratamentul gingivitei și al complicațiilor asociate, cum este parodontoza, Clinica de Stomatologie SANADOR dispune de cele mai avansate tehnologii disponibile în prezent. De asemenea, medicii empatici și foarte experimentați oferă pacienților toate informațiile necesare pentru adoptarea și respectarea unor reguli corecte de igienă orală, pentru a preveni astfel numeroase afecțiuni dentare.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR