Ce este giardiaza?

Giardiaza, cunoscută și sub numele de lambliaza sau giardioza, este o infecție cauzată de parazitul microscopic Giardia lamblia, care afectează intestinul și este des întâlnită în copilărie. Boala se manifestă prin simptome digestive severe, cum ar fi diaree apoasă și crampe abdominale. În lipsa tratamentului, pot apărea complicații, în special la copii. La SANADOR, bolile infecțioase sunt diagnosticate corect de medici experimentați, în urma unui set complet de analize și investigații.

Diagnosticul presupune analiza mai multor probe de materii fecale, iar tratamentul constă în administrarea de medicamente. De obicei, infecția are o evoluție ușoară și recuperarea este rapidă, dar în cazuri severe, vindecarea este mai dificilă și simptomele pot persista o perioadă mai lungă. 

Infecția cu Giardia lamblia este des întâlnită, afectând aproximativ 10% din populația din țările dezvoltate și o treime din populația din țările în curs de dezvoltare, fiind mai des întâlnită la copii decât la adulți. De obicei, infecția este acută și durează câteva săptămâni, dispărând după tratament. Totuși, există cazuri rare de giardioză cronică, care se manifestă recurent timp de mai mulți ani, asociindu-se cu malabsorbții și deficiențe nutriționale.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cauze și factori de risc pentru infecția cu Giardia

Lambliaza apare din cauza infecției gastrointestinale cu parazitul Giardia lamblia. Acesta se transmite pe calea fecal-orală, prin ingestia accidentală a chisturilor de Giardia, în general prin apa sau alimentele contaminate.

Parazitul este eliminat de către gazdă sub forma închistată, care îi permite să supraviețuiască în afara intestinului timp de mai multe luni. Odată ingerate, chisturile eliberează paraziții în tractul digestiv.  

Chisturile de Giardia pot ajunge în intestin în multiple moduri, cum ar fi:

  • Consumul alimentelor contaminate – produse alimentare manipulate cu mâinile insuficient igienizate de către o persoană infectată, legume/fructe care au fost spălate sau irigate cu apă contaminată și au fost consumate nepreparate termic;
  • Consumul apei contaminate – prin înghițirea accidentală sau intenționată a apei din piscine, lacuri, fântâni, râuri contaminate și netratate. Atât apele subterane, cât și cele de suprafață se pot contamina prin deversarea fecalelor de animale și a apelor uzate. Chisturile de Giardia pot ajunge în piscine accidental, din cauza persoanelor infectate, cum ar fi copiii mici în scutece;
  • Contact cu fecalele/obiectele contaminate – cum ar fi prin schimbarea scutecelelor unui bebeluș infectat, fără a igieniza mâinile riguros după aceea. De asemenea, după utilizarea toaletei, pacienții pot contamina obiectele dacă nu se spală pe mâini. Atingerea obiectelor contaminate, urmată de manipularea alimentelor sau atingerea gurii, este o modalitate de a contacta infecția.

Giardia la copii este mai des întâlnită decât în cazul adulților, din cauza traiului în colectivități, cum ar fi grădinițe și creșe. Aceasta este des întâlnită la cei cu vârste sub 4 ani.

Giardia la adulți apare frecvent în contextul îngrijirii copiilor mici (cum ar fi schimbatul scutecelor). Persoanele care practică sex anal sunt, de asemenea, mai predispuse la giardiază decât alți adulți.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Semne și simptome de giardiază

Simptomele infecției cu Giardia intestinală apar, de regulă, după 1-3 săptămâni de la contactul cu parazitul.

Simptomele de Giardia la adulți și copii includ:

  • Diaree apoasă, de 2 până la 5 ori pe zi, urât mirositoare;
  • Materii fecale moi, cu reziduuri de grăsimi, care plutesc – în alternanță cu diareea apoasă;
  • Greață și vărsături;
  • Lipsa apetitului;
  • Eliminarea de gaze intestinale (flatulență);
  • Balonare;
  • Oboseală marcată, din ce în ce mai intensă;
  • Crampe abdominale;
  • Semne de deshidratare – cum ar fi dureri de cap.

Manifestările durează 2-6 săptămâni sau mai mult, iar uneori sunt recurente timp de ani de zile. Unele cazuri sunt asimptomatice, însă pacienții sunt în continuare purtători și răspândesc agentul patogen.

Semnele și simptomele sunt asemănătoare cu cele ale altor infecții gastrointestinale. Prin urmare, consultația și investigațiile sunt esențiale pentru un diagnostic corect.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Complicațiile infecției cu Giardia

Infecția cu Giardia intestinalis se poate asocia cu o serie de complicații:

  • Deshidratare și tulburări electrolitice – diareea apoasă cauzează pierderi majore de lichide și electroliți. Copiii mici și vârstnicii sunt mai susceptibili la deshidratare și la complicațiile amenințătoare de viață ale tulburărilor hidroelectrolitice;
  • Malnutriție și tulburări de creștere– diareea cronică în contextul infecției scade capacitatea organismului de a absorbi nutrienți, ceea ce afectează creșterea și dezvoltarea copiilor. Copiii cu vârste sub 5 ani sunt mai vulnerabili;
  • Intoleranță la lactoză și alte malabsorbții– dacă infecția este prelungită, agentul patogen deteriorează mucoasa intestinală. Astfel, 20-40% dintre pacienții cu giardiază dezvoltă intoleranță la lactoză (incapacitatea de a digera lactoza), care poate persista mult timp după vindecarea infecției. De asemenea, aceasta poate reduce abilitatea organismului de a absorbi alți nutrienți și poate crește riscul de sindrom de intestin iritabil;
  • Boli autoimune și afecțiuni inflamatorii– în cazuri rare, de giardioză cronică sau severă, infecția produce inflamație cronică în intestin, care poate declanșa răspunsuri autoimune. Unii pacienți dezvoltă alergii alimentare noi, alții se confruntă cu artită reactivă (inflamația articulațiilor de cauză infecțioasă).

Diagnosticul de giardiază

Pentru a diagnostica giardiaza, medicul va recomanda analize pentru Giardiaexamen coproparazitologic și antigen Giardia din materii fecale. Acestea implică examinarea mai multor probe de materii fecale în zile diferite.

Examinarea unei singure probe poate avea un rezultat fals negativ, deoarece chisturile de Giardia nu sunt eliminate zilnic.

Tratamentul pentru infecția cu Giardia

Tratamentul pentru lamblii presupune administrarea de medicamente antibiotice și antiparazitare (cum ar fi antiprotozoare), care distrug agentul patogen și sunt utilizate ca tratament pentru Giardia atât la adulți, cât și la copii. Unele se pot administra în doză unică, însă altele sunt prescrise pentru mai multe zile (de la 3 la 10 zile).

Tratamentul pentru Giardia la copii implică administrarea unor doze mai mici, de regulă calculate pe kg/corp, spre deosebire de dozele de medicament pentru Giardia la adulți.

În cazul pacienților cu diaree apoasă în cantități mari, este recomandată înlocuirea pierderilor lichidiene printr-un consum ridicat de lichide și utilizarea soluțiilor orale de rehidratare cu electroliți.

Pacienții asimptomatici nu necesită, de regulă, tratament, decât dacă prezintă un risc ridicat de răspândire a bolii. În aceste cazuri, infecția se remite adesea de la sine. În orice caz, medicul este cel care decide care este cea mai potrivită abordare a cazului.

Când vine vorba de ce trebuie să mănânci când ai Giardia, nu există o dietă specială pentru infecția parazitară. Cu toate acestea, alegerile alimentare pot influența scaunele diareice. Este indicat consumarea alimentelor cât mai simple, cum ar fi terci de ovăz, orez, pâine albă prăjită, banane, supe strecurate pentru hidratare, biscuiți simpli sărați, cartofi copți sau fierți, piure de mere decojite fierte, carne de pui fiartă, pește fiert/copt sau alte alimente naturale pe care le tolerăm.

Este important să avem mese mici și dese pe parcursul zilei. Sunt de evitat alimentele prăjite în ulei și cele ultraprocesate industrial, cafeina, alcoolul și sucurile din comerț. În plus, până la recuperare, este indicat să evităm alimentele bogate în fibre, care produc balonare, cum ar fi crucifere (varză, broccoli), leguminoase boabe (fasole, linte, năut), prune.

De asemenea, pentru că mulți pacienți cu giardiază dezvoltă intoleranță la lactoză, poate fi utilă adoptarea unei diete fără lactoză timp de câteva luni – lactatele nu trebuie să fie excluse complet, însă pot fi alese variantele sărace în această dizaharidă.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Cum poate fi prevenită giardioza?

Următoarele metode pot scădea riscul de a dezvolta giardiaza:

  • Spălarea riguroasă a mâinilor de mai multe ori pe zi, timp de cel puțin 20 de secunde, cu apă și săpun, este esențială, în special după utilizarea toaletei, înainte de mese, înainte și după schimbarea scutecelor, după grădinărit sau contactul cu animalele. În absența apei și săpunului, se poate folosi un dezinfectant pentru mâini, însă alcoolul nu este eficient împotriva chisturilor de Giardia;
  • Este recomandată evitarea consumului de apă nepotabilă și netratată, cum ar fi cea din fântâni, râuri sau lacuri. În lipsa accesului la apă potabilă, fierberea acesteia timp de cel puțin 10 minute este o măsură de siguranță;
  • Evitarea înotului în lacuri și piscine fără sisteme de filtrare sau tratament corespunzător contribuie la prevenirea infecțiilor;
  • Toaleta ar trebui dezinfectată regulat pentru a reduce riscul transmiterii infecțiilor;
  • În cazul în care un membru al familiei prezintă simptome de infecție gastrointestinală, este importantă curățarea și dezinfectarea lenjeriei de pat și a altor obiecte atinse frecvent;
  • Când se călătorește în străinătate, este indicat să se evite consumul apei de la robinet și utilizarea gheții în băuturi. Apa îmbuteliată este o opțiune sigură, inclusiv pentru igiena orală. De asemenea, se recomandă consumul alimentelor preparate termic și evitarea fructelor și legumelor crude în zonele unde apa ar putea fi contaminată;
  • Fructele și legumele trebuie spălate bine înainte de consum;
  • În timpul înotului în piscine sau lacuri, este important să se evite înghițirea apei, pentru a reduce riscul de contaminare;

Pentru a limita răspândirea infecției, este indicat ca pacienții diagnosticați să evite utilizarea piscinelor și altor spații recreative similare, până la vindecarea afecțiunii.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Diagnostic și tratament la SANADOR

SANADOR asigură consultații complete, realizate de medici cu experiență în boli infecțioase și gastroenterologie, care stabilesc diagnosticul corect, în urma unor investigații detaliate. Pentru confirmarea giardiazei, SANADOR pune la dispoziție analize de laborator specifice, precum coproculturile și testele serologice. Probele sunt prelucrate în Laboratoarele SANADOR, dotate cu echipamente moderne, care oferă rezultate de încredere, esențiale pentru stabilirea diagnosticului corect.

La SANADOR, copiii cu semne și simptome de infecție gastrointestinală beneficiază de consultații de gastroenterologie pediatrică, efectuate de medici empatici și dedicați. Tratamentul este stabilit în funcție de nevoile fiecărui pacient în parte, pentru obținerea celor mai bune rezultate și prevenirea complicațiilor.

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR