Ce este genu valgum?

Genu valgum este o deformare articulară care creează aspectul de „picioare în X”, pentru că genunchii se ating între ei, însă gleznele rămân distanțate. La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații ortopedice asigurate de medici experimentați și de toate metodele de tratament disponibile, în funcție de indicația stabilită.

Genu valgum debutează adesea în copilărie, manifestându-se la vârste de 3-6 ani. În timpul creșterii și dezvoltării, cei mai mulți copii prezintă modificări temporare ale picioarelor. Până la vârsta de 12-18 luni, aceștia pot prezenta picioare în O (genu varum), care se îndreaptă odată ce micuții învață să meargă. De la vârsta de 2-3 ani, genunchii încep să se apropie și pot căpăta aspectul de picioare în X. De obicei, genu valgum la copii se corectează de la sine în procesul de creștere, până la vârsta de 7-8 ani.

Uneori, genunchii în X pot persista pe termen lung sau pot să apară mai târziu, în adolescență sau la vârstă adultă. În aceste cazuri, tulburarea poate anunța prezența unei afecțiuni serioase, cum ar fi o infecție osoasă sau o boală metabolică, fiind necesar tratamentul.

Genu valgum compromite semnificativ mecanica mersului, pacientul fiind nevoit să balanseze fiecare picior în exterior la mers, pentru a evita lovirea membrelor. Astfel, cauzează o presiune excesivă asupra articulației genunchiului. De asemenea, afecțiunea se poate asocia cu dureri articulare și cu tulburări de echilibru.

Tipuri de genu valgum

În funcție de cauze, genunchii în X pot fi de două tipuri:

  • Genu valgum fiziologic: Reprezintă o etapă standard, normală, a procesului de creștere și dezvoltare, poziția genunchilor corectându-se de la sine. Până la 75% dintre copii dezvoltă picioare în X la vârsta de 3-5 ani, iar în 99% dintre cazuri deformarea se corectează fără tratament;
  • Genu valgum patologic: Este cauzat de unele afecțiuni, cum ar fi boli osoase metabolice, traumatisme sau tumori. Aceasta nu dispare de la sine și necesită tratament. O distanță intermaleolară (între glezne) mai mare de 8 cm este un indicator pentru genu valgum patologic.

De asemenea, picioarele în X pot fi clasificate în:

  • Genu valgum bilateral: Ambii genunchi sunt înclinați spre interior. Este cea mai frecventă formă de genunchi în X, fiind adesea de cauză fiziologică;
  • Genu valgum unilateral: Doar unul dintre genunchi este înclinat spre interior. Această formă clinică este mai rară și poate anunța prezența unor afecțiuni serioase, cum ar fi o infecție osoasă.

Cauze și factori de risc pentru picioarele în X

Genu valgum patologic poate fi provocat de:

  • Traumatisme fizice;
  • Insuficiență renală;
  • Rahitism (afecțiune cauzată de carența vitaminei D) – produce malformații osoase;
  • Tumori osoase benigne;
  • Osteomielită – infecția osoasă;
  • Afecțiuni genetice care afectează articulațiile și oasele, cum ar fi sindromul Ehlers-Danlos și sindromul Morquio;
  • Fracturi vindecate incorect;
  • Artrita genunchiului;
  • Deficitul de calciu;
  • Displazii scheletice – grup de boli asociate cu anomalii de creștere a oaselor.

Istoricul medical familial de genu valgum se asociază cu un risc mai ridicat de a dezvolta această tulburare. Supraponderea și obezitatea sunt alți factori de risc pentru genu valgum, deviația fiind adesea mai pronunțată în cazul pacienților cu exces ponderal.

Stabilirea diagnosticului de genu valgum

Medicul ortoped va analiza antecedentele medicale personale și familiale, apoi va efectua un examen clinic. Acesta presupune examinarea picioarelor, evaluarea mersului și a poziției în ortostatism.

Ulterior, dacă există suspiciunea de genu valgum patologic, sunt necesare teste suplimentare pentru determinarea cauzelor. Specialistul poate recomanda investigații de imagistică, precum o radiografie osoasă sau un RMN, pentru a vizualiza structura scheletică în detaliu.

Posibile complicații provocate de genunchii în X

Pe termen lung, picioarele în X pot duce la următoarele complicații:

  • Durere de genunchi cronică;
  • Artrita genunchiului – deteriorarea cartilajului;
  • Dificultăți de mers;
  • Leziuni meniscale;
  • Dislocarea de rotulă;
  • Scăderea stimei de sine, ca urmare a aspectului estetic atipic.

Cum pot fi îndreptate picioarele în X?

Dacă problema are cauze fiziologice, picioarele în X se îndreaptă de la sine până la vârsta de 7-8 ani, fără a fi necesar tratamentul.

În caz de genu valgum patologic, este necesară tratarea cauzelor înainte de a începe corecția ortopedică. Spre exemplu, dacă afecțiunea este cauzată de rahitism, medicul va prescrie suplimente cu vitamina D și calciu. Dacă pacientul prezintă exces ponderal, este indicată scăderea în greutate, prin alimentație echilibrată și sport. De asemenea, eventuale infecții osoase sau tumori benigne ale oaselor necesită tratament.

În cazurile ușoare de genu valgum care persistă în copilărie sau adolescență, medicul ortoped poate recomanda purtarea unei orteze sau unei atele, pentru a facilita creșterea oaselor într-o poziție corectă. Poate fi necesar, de asemenea, un program de kinetoterapie, care presupune efectuarea unor exerciții fizice speciale în mod regulat, sub coordonarea specialistului.

Dacă pacientul este adult la momentul stabilirii diagnosticului, dacă deviația este severă sau dacă purtarea ortezei și kinetoterapia nu au avut rezultate, tratamentul chirurgical rămâne singura soluție.

Chirurgia de ghidare a creșterii sau hemiepifiziodeza este o procedură care poate fi luată în considerare în cazul copiilor. Aceasta constă în inserarea unei plăci metalice de mici dimensiuni la nivelul genunchiului, care se fixează cu șuruburi pe placa de creștere (porțiune osoasă responsabilă de creșterea oaselor). Implantul metalic este extras după corectarea poziției picioarelor.

În cazul adulților, poate fi necesară osteotomia, o procedură chirurgicală prin care oasele sunt tăiate, pentru a le modifica forma și a le alinia corect. Un dispozitiv metalic similar cu cel utilizat în cazul hemiepifiziodezei rămâne fixat permanent la nivelul genunchiului.

Rareori, poate fi indicată o proteză de genunchi pentru a corecta genu valgum la adult.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții au acces la consultații de specialitate și la investigații imagistice avansate pentru diagnosticul corect al afecțiunilor osoase și articulare. Tratamentul este stabilit întotdeauna individualizat, în funcție de severitatea afecțiunii identificate și de nevoile pacientului. Pentru tratamentul genu valgum, pacienții beneficiază de un program personalizat de recuperare medicală, stabilit de un specialist, pentru a obține cele mai bune rezultate terapeutice.

Atunci când este indicat tratamentul chirurgical, operația se desfășoară în deplină siguranță la Spitalul Clinic SANADOR, într-unul dintre cele mai moderne blocuri operatorii din țară. Chirurgii ortopezi au experiență îndelungată în efectuarea diferitelor tipuri de intervenții, inclusiv protezare articulară, în funcție de indicația medicală stabilită.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR