Gastrita este o afecțiune care constă în inflamația mucoasei stomacului și care se manifestă prin dureri abdominale, balonări, grețuri și vărsături. Inflamația mucoasei stomacului apare deseori din cauza infecțiilor bacteriene, a consumului cronic de alcool sau în urma administrării unor medicamente antiinflamatorii.
Gastrita poate fi acută atunci când se instalează brusc și durează o perioadă scurtă de timp, sau poate fi cronică, dacă se manifestă pe durata a luni de zile sau chiar ani. Fără tratament, gastrita acută evoluează de obicei spre gastrită cronică.
Diagnosticul de certitudine al gastritei se pune prin evidențierea histopatologică a inflamației mucoasei gastrice. În practica medicală curentă, termenul de gastrită este folosit pentru a descrie un aspect endoscopic sau radiologic anormal al mucoasei gastrice. În timp, gastrita poate duce la apariția ulcerului gastric, fiind și un factor de risc în apariția cancerului de stomac.
Infecția cu Helicobacter pylori este frecvent asociată cu gastrita, iar 60% din pacienții H. pylori negativi diagnosticați cu gastrită prezintă și boala de reflux gastroesofagian. Gastroenterita este o iritație a mucoasei gastrice și a mucoasei intestinale cauzată de o infecție cu un agent patogen.
-
Orice afecțiune localizată la nivelul tubului digestiv poate fi diagnosticată și tratată de medicii cu experiență din Departamentul de Gastroenterologie SANADOR. Programează-te la consult!