Ce este procedura gastric banding?

Gastric banding reprezintă una dintre procedurile chirurgicale bariatrice utilizate în tratamentul obezității. Vino la SANADOR pentru a afla care sunt cele mai bune variante de tratament al obezității!

Procedura gastric banding este o intervenție chirurgicală bariatrică pentru tratamentul obezității, care presupune montarea unui inel din silicon în jurul stomacului. Inelul gastric ajustabil și expandabil este conectat la un tub subțire de plastic, prevăzut la capăt cu un dispozitiv de mici dimensiuni. Acesta se fixează sub pielea abdomenului și servește drept cale de acces pentru ajustarea inelului gastric.

Inelul gastric este strâns în partea superioară a stomacului, pentru a forma un „rezervor” mic. Această porțiune de stomac se umple după consumul unei cantități mici de alimente, iar senzația de saturație apare mai rapid. În acest mod, se realizează o restricție calorică semnificativă.  

Watch on YouTube
  • 021 9699 Programează-te la SANADOR!

Când este indicat inelul gastric ajustabil?

Inelul gastric ajustabil este indicat persoanelor care:

  • Prezintă obezitate morbidă (IMC sau indice de masă corporală peste 40 kg/m2);
  • Prezintă obezitate gradul I (IMC de 30-34,9 kg/m2) sau gradul II (IMC de 35-39,9 kg/m2), alături de complicații ale obezității (diabet zaharat tip 2, hipertensiune arterială, afecțiuni musculoscheletale severe, apnee în somn);
  • Au încercat să scadă în greutate prin metode non-chirurgicale (intervenție nutrițională sub îndrumarea specialistului și sport), dar strategiile nu au avut succes.

Avantajele inelului gastric ajustabil

Operația pentru inel la stomac se asociază cu următoarele beneficii:

  • Procedura facilitează procesul de slăbire pe termen lung. În medie, inelul la stomac determină o scădere ponderală de 35-45% din surplusul de kilograme, care are loc în următorii 2-3 ani. Spre exemplu, dacă există un exces ponderal de 60 kg, procedura de gastric banding poate produce o scădere ponderală de aproximativ 21-27 kg. Procentul de scădere în greutate este mai mic decât în cazul altor intervenții bariatrice și depinde inclusiv de calitatea stilului de viață după procedură;
  • Datorită scăderii ponderale obținute, intervenția gastric banding ajută la prevenirea sau ameliorarea unor afecțiuni asociate cu obezitatea (diabet zaharat tip 2, incontinență urinară, dislipidemie, hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, apneea în somn, steatoza hepatică non-alcoolică). În plus, crește capacitatea de efort fizic și calitatea vieții;
  • Este o procedură destul de simplă, comparativ cu alte tipuri de intervenții de bariatrie. Astfel, unele complicații și riscuri legate de astfel de proceduri (cum ar fi cel de infecții și hernie) sunt mai mici, iar recuperarea este mai rapidă;
  • Spre deosebire de alte tipuri de chirurgie bariatrică, gastric banding nu se asociază cu malabsorbție. Alimentele se digeră în mod obișnuit, deoarece nu sunt îndepărtate sau repoziționate porțiuni ale tubului digestiv;
  • Inelul la stomac poate fi ajustat la nevoie (strâns/lărgit), dacă apar efecte secundare sau dacă scăderea în greutate nu este suficientă. De asemenea, acesta poate fi îndepărtat, ceea ce face din gastric banding o procedură reversibilă.
  • La SANADOR, medici cu experiență asigură diagnostic rapid. Programează-te!

Pregătirea pentru gastric banding

Medicul va efectua un examen clinic și va recomanda un set de analize și investigații medicale, pentru evaluarea stării de sănătate a pacientului. Acesta informează medicul cu privire la medicamentele și suplimentele alimentare pe care le ia. În săptămâna dinaintea procedurii, poate fi nevoie să se întrerupă unele tratamente medicamentoase. Este indicat să nu se consume alimente sau lichide cu cel puțin 6 ore înaintea procedurii. Medicamentele permise pot fi administrate cu înghițituri mici de apă.

Cum este realizată intervenția de gastric banding?

Procedura gastric banding se efectuează sub anestezie generală, prin tehnica laparoscopică (chirurgie minim invazivă) și durează 30-60 de minute.

În primă fază, medicul efectuează o singură incizie de mici dimensiuni în abdomen. Introduce o pompă subțire și umflă cavitatea abdominală cu dioxid de carbon, pentru a crește vizibilitatea și spațiul disponibil pentru procedură. Ulterior, inserează laparoscopul – un tub subțire prevăzut cu o cameră video, care ghidează întreaga intervenție. Apoi, sunt efectuate alte câteva incizii mici, prin care sunt introduse instrumente chirurgicale subțiri.

Medicul fixează și strânge banda (inelul gastric) în jurul stomacului, aproape de marginea sa superioară. Astfel, separă stomacul în două porțiuni, iar acesta capătă aspectul unei clepsidre. Portul (dispozitivul de la capătul tubului legat de inelul gastric) este montat imediat sub piele. La final, specialistul extrage gazul din abdomen și suturează inciziile.

Inelul gastric are în interior un canal gol, care poate fi injectat cu soluție salină sau golit, pentru a-l regla în funcție de necesități și evoluție. Un inel mai strâns limitează porțiile de mâncare, în timp ce un inel mai larg permite un consum mai mare de alimente. Injecțiile pentru ajustare se efectuează prin portul rămas sub piele.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Recuperarea după gastric banding

În general, recuperarea după gastric banding este rapidă. Cei mai mulți pacienți revin la activitățile obișnuite după aproximativ 2 zile, iar la locul de muncă, după o săptămână.

Dieta după gastric banding presupune o tranziție lentă de la o alimentație lichidă la una obișnuită. În primele zile după intervenție, se pot consuma doar lichide (cum ar fi apă, ceai și supe clare). În următoarele 4 săptămâni, alimentația trebuie să fie bazată pe mese lichide, semi-lichide sau sub formă de piure (supe cremă, piure de legume sau fructe, iaurturi și alte alimente preparate în blender). În săptămânile 4-6 sunt introduse alimente moi, iar după 6 săptămâni se pot consuma alimente solide. Specialistul va oferi un plan alimentar special fiecărui pacient, pe care acesta să îl urmeze în perioada de recuperare.

Odată ce persoana cu inel gastric ajustabil revine la o dietă obișnuită, este important să țină cont de următoarele aspecte:

  • Consumă alimente de calitate, dense nutritiv și naturale, pentru a-i furniza organismului nutrienții de care are nevoie;
  • Mestecă foarte bine alimentele;
  • Limitează porțiile, deoarece spațiul disponibil în stomac este mic. Supraalimentarea va produce greață și vărsături.

Este important să mențină o alimentație echilibrată pe termen lung și să aibă o viață activă. Procedura gastric banding nu este suficientă pentru a obține o greutate optimă. Pentru rezultate semnificative, aceasta trebuie asociată cu optimizarea stilului de viață.

  • Spitalul Clinic SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Riscuri și contraindicații pentru montarea unui inel gastric

Chiar dacă procedura gastric banding este mai puțin complexă decât alte intervenții de chirurgie bariatrică, acest lucru nu înseamnă că este lipsită de riscuri. Aceasta se poate asocia cu:

  • Complicații legate de chirurgie și anestezie – reacții alergice la anestezic, cheaguri de sânge, infecții sau evenimente cardiovasculare majore, lezarea tubului digestiv în timpul procedurii;
  • Greață și vărsături – în special în primele zile după intervenție;
  • Constipație – din cauza hidratării insuficiente și aportului alimentar redus;
  • Dificultăți de înghițire;
  • Obstrucție – blocajul alimentelor în zona inelului gastric, fiind necesară lărgirea acestuia;
  • Reflux gastroesofagian;
  • Eroziunea stomacului sub acțiunea inelului gastric, ceea ce impune extragerea dispozitivului;
  • Nutriție precară și carențe nutriționale, din cauza aportului alimentar restricționat;
  • Infecție în zona portului;
  • Leziuni cicatriciale în cavitatea abdominală sau în jurul inelului gastric;
  • Gastrită și ulcer;
  • Alunecarea inelului gastric, care impune intervenție chirurgicală de urgență;
  • Dilatarea esofagului sau a rezervorului de stomac creat, din cauza supraalimentării – se asociază cu greață, reflux și vărsături;
  • Deplasarea portului sub piele, caz în care este necesară o nouă intervenție chirurgicală.

Montarea unui inel la stomac este contraindicată persoanelor care:

  • Sunt diagnosticate cu boli psihiatrice necontrolate, coagulopatie necontrolată, ciroză cu hipertensiune portală, boli inflamatorii ale tractului gastrointestinal (de exemplu boala Crohn și esofagită severă), varice esofagiene, boli pulmonare și cardiovasculare severe, anomalii congenitale ale tubului digestiv, pancreatită cronică, boli autoimune ale țesutului conjunctiv (cum ar fi lupus eritematos sistemic);
  • Au istoric de perforație gastrică;
  • Sunt aflate sub tratament cronic cu corticosteroizi sau alte medicamente imunosupresive;
  • Suferă de alcoolism sau sunt consumatoare de droguri;
  • Prezintă patologii ce reprezintă contraindicații pentru anestezia generală;
  • Prezintă dificultăți în înțelegerea riscurilor și avantajelor procedurii, nefiind receptivi la recomandările privind modificarea stilului de viață post-intervenție.
  • La SANADOR, operațiile sunt efectuate în deplină siguranță. Programează-te!

Diagnostic și tratament la SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu obezitate primesc consiliere și sunt investigați amănunțit, pentru ca apoi să primească cele mai bune opțiuni de tratament. Echipa de chirurgie a obezității efectuează la SANADOR, cu succes, diferite tipuri de intervenții chirurgicale bariatrice, cum ar fi gastric banding, gastric sleeve, plicatură gastrică sau bypass gastric.

Aceste intervenții se realizează minim invaziv, fie laparoscopic, fie prin chirurgie robotică, cu robotul chirurgical da Vinci Xi, cel mai performant sistem de acest tip. Operația de gastric banding se efectuează în deplină siguranță, într-unul dintre cele mai avansate blocuri operatorii din țară. După intervenția de gastric banding, pacienții SANADOR sunt monitorizați cu regularitate și au acces la profesioniștii în medicină fizică și reabilitare.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR