Ce este fundoplicatura

Fundoplicatura este o intervenție chirurgicală utilizată pentru a trata boala de reflux gastroesofagian, prin întărirea joncțiunii dintre esofag și stomac. SANADOR asigură acces la servicii medicale performante, prin consultații de gastroenterologie, analize de laborator și investigații specifice, pentru diagnosticul și tratamentul afecțiunilor digestive, iar intervențiile chirurgicale indicate sunt realizate în cele mai bune condiții la Spitalul Clinic SANADOR.

Boala de reflux gastroesofagian apare atunci când conținutul stomacului se întoarce frecvent în esofag, din cauza slăbirii mușchilor esofagului inferior. Prin fundoplicatură, această zonă este consolidată, diminuând astfel refluxul. După operație, majoritatea pacienților constată o reducere considerabilă a simptomelor de reflux.

Intervenție chirurgicală efectuată de Dr. Teodor Buliga cu sistemul robotic da Vinci Xi.
La SANADOR, pacienții beneficiază de intervenții de chirurgie robotică efectuate cu robotul da Vinci Xi.
  • La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Tipuri de fundoplicație

Există mai multe tipuri de fundoplicație, care se diferențiază prin cât de mult este înfășurată partea superioară a stomacului în jurul esofagului. Fundoplicația Nissen este cea mai frecvent utilizată și implică înfășurarea completă (360 de grade) a stomacului în jurul esofagului inferior, ceea ce strânge sfincterul și previne refluxul.

Pe de altă parte, există fundoplicaturi parțiale, care oferă mai multă flexibilitate în eliberarea gazelor și reduc riscul de complicații:

  • Fundoplicația Toupet înfășoară stomacul doar 270 de grade în jurul esofagului posterior și permite eliberarea mai ușoară a gazelor;
  • Fundoplicatura Dor acoperă doar 200 de grade în partea anterioară;
  • Fundoplicația Watson implică o înfășurare minimă de 180 de grade, fiind cea mai puțin invazivă din punct de vedere al înfășurării stomacului.

Alte tipuri, precum fundoplicatura Belsey și fundoplicatura Thal, sunt tot parțiale și sunt utilizate mai rar.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Indicațiile intervenției de fundoplicatură

Fundoplicatura este o intervenție de chirurgie antireflux indicată pentru tratamentul simptomelor severe de reflux gastroesofagian, atunci când metodele neinvazive, precum modificările alimentare și tratamentul medicamentos care reduc aciditatea stomacului nu sunt eficiente.

Procedura de fundoplicatură este indicată frecvent pentru pacienții care prezintă complicații ale bolii de reflux, cum ar fi leziuni esofagiene sau un risc crescut de cancer esofagian. În plus, fundoplicatura este o opțiune atunci când pacienții nu doresc sau nu pot lua medicamente pe termen lung, din cauza efectelor secundare, acceptând riscurile asociate intervenției chirurgicale.

De asemenea, fundoplicatura este indicată și pentru tratamentul herniei hiatale, în special în cazurile în care stomacul se deplasează prin diafragm, provocând simptome similare bolii de reflux gastroesofagian, cum ar fi regurgitarea acidului și senzația de arsură în piept.

Deși herniile hiatale mici pot să nu necesite tratament, în cazurile mai severe sau când simptomele nu se ameliorează cu metode mai puțin invazive, medicii pot recomanda această intervenție. Fundoplicatura poate fi indicată și pentru pacienții cu gastropareză ușoară, o afecțiune în care golirea stomacului este întârziată.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Avantajele unei proceduri de fundoplicatură

Fundoplicatura poate fi efectuată atât prin metoda deschisă, cât și prin laparoscopie. Metoda laparoscopică este mai frecvent utilizată, datorită avantajelor sale, precum:

  • este mai puțin invazivă;
  • reduce riscurile și complicațiile;
  • provoacă mai puțină durere;
  • necesită o perioadă mai scurtă de spitalizare;
  • pacienții se recuperează mai repede și pot reveni mai rapid la activitățile lor obișnuite.

Pe lângă ameliorarea simptomelor, această procedura de fundoplicatura contribuie la reducerea riscului de complicații grave, cum ar fi esofag Barrett, care poate duce la cancer esofagian.

  • Vino la SANADOR pentru tratament chirurgical de ultimă generație, inclusiv prin intervenții de chirurgie robotică!

Pregătirea pentru operația de fundoplicatură

Înainte de operația de fundoplicatură, medicul gastroenterolog va recomanda o serie de teste pentru a evalua stomacul și esofagul. Aceste teste includ radiografii gastrointestinale cu bariu, care oferă imagini detaliate ale esofagului, stomacului și intestinului subțire.

Manometria esofagiană măsoară presiunea din esofag în timpul înghițirii, în timp ce endoscopia digestivă superioară permite examinarea părții superioare a stomacului. De asemenea, testele cu pH sunt utilizate pentru a detecta prezența acidului în esofag.

Pregătirea pentru fundoplicatură include mai multe etape. Este important ca pacienții să evite consumul de alimente și lichide în seara dinaintea intervenției. De asemenea, este indicată renunțarea la fumat cu câteva săptămâni înainte și oprirea administrării unor medicamente înainte de intervenție. De asemenea, medicii pot prescrie tratament cu antibiotice, pentru a preveni infecțiile postoperatorii.

Cum este realizată fundoplicatura

În timpul intervenției de fundoplicatură, pacientul este sub anestezie generală. Procedura se face adesea laparoscopic, folosind incizii mici în abdomen. Prin aceste incizii, chirurgul introduce un tub subțire cu o cameră video și instrumente chirurgicale. Fundul stomacului este înfășurat în jurul esofagului inferior și fixat cu fire care se dizolvă singure. După fixare, gazul din abdomen este eliminat, instrumentele sunt scoase, iar inciziile sunt închise cu aceleași fire resorbabile.

Fundoplicatura endoluminală este o tehnică nouă, mai puțin invazivă, care se realizează cu ajutorul unui endoscop introdus pe cale orală. Această metodă, de obicei, permite o recuperare mai rapidă, dar este disponibilă doar pentru anumite cazuri.

Există mai multe tipuri de operații de fundoplicatură, fiecare având metode diferite de abordare chirurgicală, în funcție de starea pacientului și de cauza care a dus la declanșarea bolii de reflux gastroesofagian:

  • Operația Nissen înfășoară complet fundul stomacului în jurul esofagului pentru a întări sfincterul și a preveni întoarcerea acidului gastric în esofag;
  • Operația Toupet înfășoară fundul stomacului doar două treimi din partea posterioară a esofagului;
  • Operația Watson reconstruiește partea esofagului de lângă diafragm și înfășoară fundul stomacului pe jumătate în jurul esofagului, fixându-l la țesutul diafragmatic.
  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Recuperarea după o intervenție de fundoplicație

După operația de fundoplicatură, pacientul poate experimenta durere abdominală, iar medicul va prescrie analgezice, pentru a le ameliora. Recuperarea este, de obicei, mai rapidă după fundoplicatura laparoscopică comparativ cu intervențiile deschise, datorită inciziilor mai mici. În cele din urmă, pacienții pot reveni la muncă și la activitățile obișnuite în aproximativ 14 zile.

Firele de sutură sunt, în general, resorbabile și se dizolvă singure, eliminând necesitatea unei îndepărtări ulterioare. De aceea, este necesar ca pacientul să contacteze medicul dacă zona de incizie devine inflamată sau dacă observă secreții de puroi în primele două săptămâni. În plus, vor fi stabilite controale medicale postoperatorii, pentru a evalua procesul de recuperare și dacă există eventuale complicații.

  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație! 

Riscuri și posibile complicații după fundoplicatură

Complicațiile posibile ale fundoplicaturii includ ruperea mucoasei esofagiene, a stomacului sau a țesuturilor din jur, infecții și desfacerea firelor de sutură. Alte probleme pot fi infecțiile pulmonare, dificultăți de înghițire și sindromul de dumping, care face ca alimentele să treacă prea repede de la stomac la intestin. De asemenea, pot apărea greața, acumularea de gaze în stomac și refluxul persistent, chiar și după intervenție.

Riscul principal al fundoplicaturii Nissen este că ameliorarea simptomelor poate fi temporară. Unele persoane pot necesita o nouă intervenție chirurgicală după câțiva ani.

Fundoplicatura Toupet scade riscul de dificultăți de înghițire, dar poate să nu fie la fel de eficientă ca metoda Nissen în prevenirea refluxului acid.

Fundoplicatura Watson poate cauza probleme cu zona unde stomacul este fixat la diafragm și esofag, ceea ce poate influența recuperarea și funcționarea sfincterului esofagian.

Operația de fundoplicatură la  Spitalul Clinic SANADOR

La SANADOR, pacienții cu afecțiuni digestive au acces la consultații de gastroentelogie efectuate de medici experimentați și la analize și investigații performante, pentru stabilirea diagnosticului corect. În funcție de recomandarea stabilită, pacienții beneficiază de investigații avansate, printre care se numără manometria esofagiană, monitorizarea prin pH-metrie cu impedanță pentru boala de reflux gastroesofagian, endoscopie digestivă și examinări imagistice.

În funcție de indicație, la Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile chirurgicale sunt realizate minim invaziv, prin laparoscopie sau chirurgie robotică.

Atunci când este indicată o intervenție de fundoplicatură, operația este realizată în deplină siguranță la Spitalul Clinic SANADOR, într-un bloc operator bine dotat, de medici cu vastă experiență în chirurgie generală, care folosesc echipamente de ultimă generație. În funcție de specificul fiecărui caz în parte, operația este realizată prin abord clasic, deschis, sau minim invaziv – laparoscopic sau prin chirurgie robotică. Rezultatele foarte bune obținute sunt posibile cu ajutorul Secției de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I, singura din sistemul medical de sănătate din România.

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR