Tipuri de fracturi vertebrale
Fracturile vertebrale pot fi clasificate în diverse moduri, în funcție de localizare, de stabilitatea fracturilor, respectiv de modul de producere al acestora. Fracturile vertebrale pot apărea în regiunile cervicală, toracală sau lombară.
Fracturile vertebrale stabile sunt fracturi ale vertebrelor fără dislocări ale acestora, vertebrele rămânând în poziția lor de bază. Se numesc astfel deoarece coloana vertebrală afectată poate susține în continuare greutatea corpului. Fracturile stabile nu necesită, de cele mai multe ori, intervenție chirurgicală.
În schimb, fracturile vertebrale instabile antrenează modificări de poziție ale vertebrelor. Aceste tipuri de fracturi sunt mai predipuse la complicații, întrucât pot comprima rădăcini nervoase și porțiuni ale măduvei spinării, determinând afectarea nervilor spinali și paralizii ale nervilor.
În funcție de mecanismul de producere, fracturile vertebrale pot fi clasificate în:
- Fracturi prin compresie sau fracturile prin tasare – apar, de regulă, la pacienții cu vertebre fragile, subțiate, afectate de osteoporoză. În timp, prin traumatisme mici, repetate, aceste vertebre fisurate se prăbușesc, de regulă în porțiunea anterioară. Un tip aparte este fractura prin compresie de tip pană (wedge) în care, privită din profil, forma corpului vertebral devine triunghiulară, în locul formei normale, dreptunghiulare.
- Fracturi de tip burst (explozie) – în acest tip, vertebra pierde din înălțime atât în porțiunea anterioară, cât și în cea posterioară. Apare, de regulă, prin compresii puternice ale coloanei, de exemplu în timpul unei căderi de la mare înălțime, cu aterizare în picioare, ceea ce determină ruperea vertebrei în multiple bucăți mai mici (fractură cominutivă). Aceste fracturi pot fi stabile sau instabile, iar din cauza multiplelor fragmente de fractură, acestea sunt mai greu de vindecat și pot determina cele mai severe complicații.
- Fractura de tip Chance prin mecanism de flexie/distracție – apare la nivelul coloanei toraco-lombare în cazul distracției vertebrale, de exemplu în cazul unei coliziuni auto, atunci când corpul este împins înainte brusc (hiperflexia coloanei) în porțiunea sa superioară, iar bazinul este susținut de centura de siguranță. Vertebra se poate rupe sau nu sub acțiunea acestei forțe, iar mecanismul este aproximativ opus celui din cazul fracturilor de tip burst. Aceasta este, de regulă, o fractură instabilă.
- Fractura prin dislocare – este determinată de leziuni ale ligamentelor care susțin vertebrele și care le mențin aliniate. Aceste leziuni ligamentare determină deplasări (dislocări) ale corpurilor vertebrale, care pot aluneca și pot comprima măduva spinării. Acest tip de fractură este încadrată în categoria celor instabile și poate determina complicații severe.