Ce sunt fracturile

Fracturile osoase reprezintă rupturi parțiale sau totale ale unui segment osos. Fractura se asociază cu durere importantă și impotență funcțională și necesită un timp de recuperare îndelungat, ce constă în imobilizare (trei-opt săptămâni), urmată de kinetoterapie. În anumite cazuri, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru poziționarea corectă a segmentelor osoase, în cazul fracturilor cu deplasare.

  • Fracturile necesită tratament de urgență! Vino la Spitalul Clinic SANADOR!

Cum apar fracturile

Fracturile osoase apar cel mai frecvent ca urmare a traumatismelor de intensitate mare – accident auto, cădere de la înălțime, lovire directă. Osul poate fi fracturat și de traumatisme ușoare, dacă este deja afectat de boli precum osteoporoza (scăderea densității osoase, care provoacă de cele mai multe ori fracturi vertebrale) sau cancerul osos. Acest tip de leziuni reprezintă fracturi pe os patologic. Mici traumatisme repetate, frecvente în cazul sportivilor de performanță, pot duce, de asemenea, la fracturi. De asemenea, pot contribui și factorii genetici, precum boala Gaucher, atrofia musculară spinală.

Watch on YouTube

Tipuri de fracturi

Există mai multe tipuri de fracturi. Fractura închisă reprezintă o discontinuitate limitată strict la nivel osos, fără deschidere la nivel cutanat. În fractura deschisă, osul este expus la nivelul pielii. Acest tip de fractură poate fi însoțit de pierderi mari de sânge și de risc crescut de infecție, din cauza contaminării.

Alte tipuri de fracturi sunt:

  • Fractura cominutivă - reprezintă o leziune în care osul este împărțit în multiple fragmente de mici dimensiuni;
  • Fracturile prin compresie - sunt întâlnite mai des la nivel vertebral, fiind determinate de strivirea osului.
  • Fracturile prin impactare - pot să apară în cazul în care un fragment osos este impactat (împins) la nivelul altui fragment osos.
  • Fracturile longitudinale - ruptura apare în lungimea osului.
  • Fracturile transversale – diagnosticul este pus atunci când ruptura apare în planul osos transversal.
  • Fracturile oblice - pot fi de două tipuri: cu deplasare, când există spațiu între cele două fragmente osoase sau fără deplasare, atunci când doar traiectul de fractură (linia oblică) desparte osul în două segmente.
  • Fracturile în lemn verde - sunt specifice copiilor, fiind leziuni incomplete, cu evoluție favorabilă și capacitate mare de vindecare.
  • Fracturile pe os patologic - apar prin traumatisme de mică intensitate pe un os cu densitate și structură  modificată, o cauză comună de apariție a fracturilor pe os patologic fiind osteoporoza.
  • Fracturile de stres - sunt leziuni întâlnite la sportivii de performanță, care, prin efort repetat, supun osul la mici traumatisme, ce duc în timp la rupturi.
  • Fracturile spiroide - reprezintă rupturi ale osului ce apar prin mișcări de rotație.
  • Fracturile intra-articulare - sunt discontinuități osoase ce se întind către o articulație adiacentă.

Care sunt simptomele și semnele unei fracturi

Simptomul principal al unei fracturi care determină de obicei prezentarea la medic este durerea, aceasta apare în funcție de zona afectată, precum durere de gleznă sau durerea de cot. La inspecția zonei traumatizate se pot observa deformări, tumefacție, echimoze (vânătăi) sau paloare. La palparea pielii, segmentul afectat poate fi sensibil și se poate simți traiectul de fractură. Fracturile osoase sunt mai frecvente în hiperostoza scheletică idiopatică, din cauza rigidității structurale a coloanei vertebrale.

În cazul unei fracturi deschise, pot să apară sângerări exteriorizate. Pacientul poate relata pierderea sensibilității cutanate și a forței musculare, sugerând o posibilă afectare la nivelul traiectului nervos care deservește zona traumatizată.

Primul ajutor în caz de fracturi

Primul ajutor în cazul unei fracturi deschise constă în oprirea sângerării, prin aplicarea presiunii cu ajutorul compreselor sterile, pentru a preveni șocul hemoragic. Imobilizarea în atelă este recomandată, dacă este posibil. Nu se va încerca repoziționarea osului, pentru că această manevră poate determina leziuni nervoase sau vasculare. Indiferent dacă este o fractură de radius, o fractură de gleznă sau de alt tip, pentru a diminua durerea, se poate aplica local gheață, până la sosirea la spital.

Complicațiile unei fracturi

Complicațiile care pot să apară în urma unei fracturi sunt:

  • La Spitalul Clinic SANADOR, ai acces la toate investigațiile imagistice necesare pentru diagnosticul rapid al fracturilor.

Metode de diagnostic

Medicul ortoped va efectua un examen clinic, pentru a testa mobilitatea segmentului afectat și a articulațiilor adiacente. Fie că este o fractură de gleznă, o fractură de gambă, fractură de scapulă sau o altă fractură, pentru diagnosticarea acesteia specialistul va recomanda efectuarea unei radiografii a zonei lezate. În cazul în care există suspiciunea de leziuni ligamentare sau ale cartilajului articular se poate realiza un examen RMN (spre exemplu, rezonanță magnetică la picior, RMN de pumn sau la nivelul zonei afectate).

Tomografia computerizată este indicată mai ales în vederea unei operații ulterioare, pentru că oferă detalii despre structurile anatomice învecinate cu osul lezat. Osteodensitometria DEXA este recomandată dacă pacientul prezintă factori de risc pentru osteoporoză sau fracturi repetate, prin traumatisme de intensitate mică.

  • Secția de ortopedie a Spitalului Clinic SANADOR asigură toate procedurile necesare pentru tratamentul fracturilor, indiferent de tipul și severitatea lor. Alege SANADOR!

Tratamentul unei fracturi

Tratamentul stabilit de medicul ortoped, în funcție de tipul fracturii, poate consta în:

  • Tratament medicamentos pentru controlul durerii: anti-inflamatoare nesteroidiene;
  • Imobilizarea în atelă, pentru o perioadă de trei-cinci săptămâni;
  • Imobilizare în aparat gipsat. Durata imobilizării este în medie șase-opt săptămâni, în funcție de rapiditatea și corectitudinea formării calusului osos (os nou). Pentru a urmări procesul de vindecare se realizează o nouă radiografie, care va arăta evoluția față de momentul rupturii;
  • Reducerea închisă a fracturii. Metoda permite evitarea operației, prin realinierea manuală realizată de medic a oaselor rupte deplasate. Pentru a ameliora disconfortul și durerea, medicul poate utiliza anestezice locale și generale. Ulterior, se va imobiliza segmentul afectat, cu ajutorul gipsului sau printr-o atelă;
  • Tratament chirurgical. Pentru a fixa în poziție corectă osul fracturat, chirurgul ortoped va utiliza broșe, șuruburi sau plăcuțe. Acestea pot necesita o intervenție ulterioară, pentru a fi îndepărtate. Procesul de vindecare este mai rapid comparativ cu simpla imobilizare în aparat gipsat, de aceea este de preferat în cazul sportivilor; se folosește inclusiv pentru fracturi de tibie, fracturi de rotulă sau alte oase mai mici (fractura de metatarsian).
  • Fixare externă. Aceasta metodă este utilizată în cazul fracturilor cu pierderi mari de sânge, pentru a controla hemoragia și va fi completată de fixarea internă chirurgicală.

Recuperarea după o fractură

Durata de vindecare a unei fracturi depinde de osul afectat, de tipul fracturii și de metoda de tratament.  În medie, un os fracturat se sudează în șase-opt săptămâni. Procedurile de recuperare medicală, cum este fizioterapia, sunt recomandate la finalul tratamentului ortopedic, pentru a redobândi cât mai corect și complet mobilitatea și forța segmentului afectat. 

Fracturile sunt leziuni ce necesită o perioadă lungă de vindecare, dar ar putea fi prevenite prin mai multe metode, precum o dietă echilibrata (bogată în fructe și legume), evitarea fumatului, menținerea unei greutăți corporale optime, exerciții fizice ușoare și moderate sau utilizarea suplimentelor alimentare pe bază de calciu si vitamina D, dacă la dozarea serică a acestora se înregistrează valori scăzute. Fracturile la copii se vindecă însă mai repede și de obicei produc mai puțin complicații.

  • La Spitalul Clinic SANADOR beneficiezi de tratament chirurgical performant pentru fracturile complexe. Vino la SANADOR!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR