Ce este fractura de umăr?

Fractura de umăr este mai întâlnită în rândul vârstnicilor, la persoanele care suferă de osteoporoză și la cele care practică sporturi de contact. Aceste fracturi apar în urma traumatismelor la nivelul articulației umărului, care produc ruptura oaselor ce alcătuiesc această articulație. La SANADOR, pacienții primesc un diagnostic rapid și corect și beneficiază de tratamentul adecvat pentru fractura de umăr, în funcție de indicația stabilită de medicul ortoped.

De cele mai multe ori, fracturile de umăr sunt tratate conservator, intervențiile chirurgicale fiind necesare doar în cazurile severe. Reabilitarea fizică este o parte importantă a schemei terapeutice pentru această afecțiune.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Tipuri de fractură a umărului

Fractura umărului poate fi de mai multe tipuri, în funcție de osul afectat. Astfel, leziunea poate implica unul dintre următoarele oase:

  • Scapula (omoplatul, aflat în spatele umărului) – fractura de scapulă este cel mai rar tip de fractură a umărului, deoarece acest os este bine protejat de mușchii de la nivelul spatelui și pieptului (mușchii coafei rotatorii, deltoizi și pectorali). În general, această fractură apare concomitent cu leziunile la nivelul pieptului;
  • Capul humerusului (partea superioară a osului brațului) – incidența este ridicată în rândul persoanelor peste 65 de ani, care prezintă tulburări de mineralizare osoasă. Fractura de humerus proximal este al treilea cel mai comun tip de fractură la adulți;
  • Clavicula (osul lung, dispus orizontal, de la baza gâtului) – fractura de claviculă este întâlnită mai frecvent la adolescenți.

Fractura de umăr poate fi deplasată (fragmentele de oase s-au separat unele de altele) sau nedeplasată (alinierea fragmentelor osoase nu a fost afectată). De asemenea, fractura poate fi închisă (pielea nu este lezată) sau deschisă (osul a penetrat pielea și proemină în exterior, leziunea fiind însoțită de hemoragie).

Cauze și factori de risc pentru fractura de umăr

Fractura de umăr este provocată de un traumatism. La vârstnici, o simplă căzătură pe umăr poate fi suficientă pentru ca extremitatea proximală a humerusului să se rupă în bucăți. În cazul acestora, structura slabă, demineralizată a osului favorizează fractura.

La adulții mai tineri, la copiii și la adolescenții cu densitate osoasă normală, fractura umărului este cauzată de un traumatism sever, care exercită o forță puternică asupra oaselor, cum ar fi o căzătură de la înălțime, un accident de mașină sau de motocicletă, accidentările sportive grave.

Chiar dacă orice persoană poate suferi o fractura de umăr, leziunea este mai des întâlnită în următoarele cazuri:

  • Persoane cu osteopenie și osteoporoză – afecțiuni caracterizate de demineralizarea țesuturilor osoase, ceea ce crește predispoziția la fracturi chiar și în contextul unor leziuni ușoare;
  • Persoane peste 65 de ani care suferă căzături;
  • Femei;
  • Persoane care suferă de epilepsie (risc ridicat de căzături);
  • Persoane care practică sporturi extreme sau de contact.

Semne și simptome ale fracturii de umăr

Manifestările clinice ale fracturii de umăr sunt acute. Acestea apar imediat după un traumatism și pot include:

  • Durere de umăr;
  • Inflamație (umflarea umărului);
  • Lipsa mobilității brațului și a umărului – umărul este rigid, dificil de mișcat, iar brațul nu poate fi ridicat deasupra capului;
  • O deformare vizibilă în zona umărului sau a claviculei;
  • Echimoze (vânătăi) în jurul umărului sau modificarea culorii pielii în această regiune;
  • Zgomote anormale (trosnet) la mișcarea umărului;
  • Uneori, amorțeală la nivelul brațului.

Pacientul care se confruntă cu aceste simptome în urma unui traumatism trebuie să se prezinte de urgență la spital, pentru consultație și tratament.

Investigații pentru diagnosticul fracturii de umăr

Medicul ortoped va efectua un examen clinic, care presupune examinarea propriu-zisă a umărului și a brațului. De asemenea, va adresa întrebări pacientului cu privire la nivelul de activitate fizică și evenimentele recente, pentru a identifica posibile cauze ale semnelor și simptomelor.

Ulterior, va recomanda una sau mai multe investigații imagistice. De obicei, o radiografie este suficientă, însă o tomografie computerizată poate fi necesară, pentru a capta imagini mai detaliate. În unele cazuri, medicul poate recomanda un examen IRM la umăr, pentru a obține o imagine completă a articulației și pentru a depista eventuale leziuni ale ligamentelor și tendoanelor învecinate.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Complicațiile fracturii de umăr

Printre complicațiile posibile ale fracturii de umăr se numără:

  • Rigiditate permanentă a articulației umărului;
  • Osteomielită (infecția oaselor), în caz de fractură deschisă;
  • Leziuni la nivelul țesuturilor înconjurătoare, cum ar fi mușchi, ligamente, tendoane, nervi și vase de sânge (cum ar fi leziuni ale coafei rotatorii);
  • Artrită posttraumatică;
  • Capsulită adezivă (umăr înghețat).

Metode de tratament pentru fractura de umăr

În cele mai multe cazuri, atunci când oasele nu sunt grav deplasate, iar pielea nu este lezată, fracturile de umăr pot fi tratate conservator. Medicul va recomanda o orteză pentru imobilizarea umărului, care trebuie să fie purtată timp de 3-8 săptămâni, în funcție de severitatea leziunilor.

În cazul fracturilor de umăr deplasate și a celor deschise, este indicată intervenția chirurgicală. De asemenea, chirurgia poate fi necesară atunci când este deteriorată cavitatea glenoidă a scapulei (locul în care omoplatul se unește cu humerusul). În cadrul procedurii, medicul va corecta poziția oaselor. De asemenea, le poate fixa cu ajutorul unor șuruburi sau tije speciale. Poate fi necesară îndepărtarea lor ulterioară, printr-o nouă intervenție.

Dacă articulația este grav afectată, singura soluție de tratament rămâne proteza de umăr. Artroplastia de umăr presupune înlocuirea chirurgicală, parțială sau totală, a componentelor articulației umărului cu o proteză artificială.

Recuperarea completă poate dura de la câteva săptămâni până la câteva luni, în funcție de severitatea leziunilor, de oasele afectate și tipul de tratament recomandat. Pentru a grăbi procesul de vindecare și a restabili amplitudinea de mișcare a umărului, medicul va recomanda ședințe de kinetoterapie, sub atenta supraveghere a specialistului. Un program de reabilitare fizică include exerciții speciale pentru recăpătarea forței, mobilității și funcționalității brațului.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Diagnostic și tratament la SANADOR

Pacienții care au suferit traumatisme severe se pot adresa pentru evaluare rapidă și tratament eficace la Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR, singurul din sistemul medical privat din țară, unde sunt gestionate cu succes numeroase urgențe medicale. Aici, pacienții au acces nonstop la investigații imagistice performante, astfel încât fracturile sunt diagnosticate rapid și corect.

În funcție de severitatea leziunii, la Spitalul Clinic SANADOR fractura de umăr este tratată conservator sau chirurgical. Atunci când este indicată operația, intervenția are loc într-unul dintre cele mai avansate blocuri operatorii din țară, iar pacienții primesc îngrijiri medicale avansate, asigurată de Secția de Anestezie și Terapie Intensivă, acreditată ca secție ATI de categoria I.

Chirurgii ortopezi de la Spitalul Clinic SANADOR au experiență în efectuarea unei game variate de proceduri chirurgicale, inclusiv în artroplastie de umăr, indicată în cazul leziunilor severe. Protezele de umăr folosite sunt de calitate superioară, durabile și alese personalizat, în funcție de nevoile fiecărui pacient. Pentru recuperare optimă după intervenția chirurgicală, pacienții beneficiază de un program personalizat de reabilitare medicală, stabilit de un medic specialist.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR