Ce este fractura ulnară?

Fractura ulnară este o ruptură a ulnei, unul dintre oasele care formează antebrațul, alături de radius. De cele mai multe ori, în fracturile de antebraț, ambele oase sunt rupte, dar atunci când numai un os este afectat, acesta este, de regulă, osul ulnar, care se află în partea externă a antebrațului și astfel este mai expus loviturilor.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Fracturile de antebraț, unde sunt incluse fracturile de ulnă și fracturile de radius, afectează capacitatea de a roti membrul, de a îndoi încheietura mâinii sau a cotului. În lipsa tratamentului potrivit, aceste leziuni pot duce la complicații serioase, iar cazul unei fracturi deschise, este necesar tratament de urgență, pentru a preveni infecțiile.

Tipuri

Fracturile de ulnă pot să fie localizate aproape de încheietura pumnului, în partea cea mai îndepărtată a osului (fractură în treimea distală), în mijlocul osului sau mai aproape de cot, în proximitatea capătului osului (fracturi proximale).

Când osul se fracturează, el poate străpunge țesuturile și poate deveni vizibil, comunicând cu exteriorul. Astfel de fracturi deschise sunt contaminate și necesită tratament de urgență, pentru a preveni infecția osului. Unul din factorii cei mai importanți într-o fractură este forța mecanică la care este supus osul în timpul traumatismului. O fractură transversală a ulnei apare atunci când antebrațul suferă o lovitură directă, în urma unui traumatism cu forță redusă.

Atunci când osul ulnar este traumatizat prin rotație și torsiune, vom avea de-a face cu fracturi spiroide sau oblice, care sunt mai dificil de tratat, deoarece au tendința de a se scurta sau de a se deplasa după tratamentul ortopedic.

Osul ulnar se poate rupe în două bucăți sau în mai multe, rezultând o fractură cominutivă, multifragmentară. Fracturile cominutive sunt urmarea unor forțe mari aplicate osului. In același timp, fragmentele osoase fracturate pot fi deplasate în timpul unui traumatism puternic, prin forța gravitației sau a tracțiunii musculare. Fracturile cu deplasare pun probleme în plus medicului ortoped.

Copiii, care au oasele mai elastice și mai puțin fragile ca ale adulților, pot suferi o așa numită fractură ,,în lemn verde”, o fractură incompletă, în care osul se îndoaie și se rupe, dar nu se divide în două porțiuni separate.

Cauze și factori de risc în fractura ulnară

Cele mai frecvente cauze ale fracturilor de ulnă sunt loviturile directe, căderea de la înălțime sau căderea pe propriul antebraț în timpul activităților sportive, dar și accidentele de mașină sau de motocicletă. Cei implicați în activități sportive intense sunt mai expuși riscului de a suferi o fractură ulnară, la fel și muncitorii care lucrează la înălțime, sau cei care ridică greutăți. Persoanele vârstnice sunt mai expuse fracturilor ulnare din cauza mobilității reduse și a fragilității osoase fiziologice.

De asemenea, toți cei ce suferă de osteoporoză sau de boli care duc la osteoporoză (de exemplu, neoplasmele) sunt mai expuși fracturilor în general, dat fiind că ele apar pe un os patologic. Aceste fracturi sunt diferite de cele ale osului sănătos.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Semne și simptome de ulnă ruptă

Durerea cu grade variate de intensitate este primul semn al unei fracturi ulnare, fiind urmată de inflamație, echimoze (vânătăi), slăbiciunea articulației sau a degetelor, crepitații osoase (zgomote provocate de mișcarea fragmentelor de os în momentul palpării) și lipsă de sensibilitate (amorțeală).

De asemenea, antebrațul afectat de o fractură ulnară are o poziție nefirească, este îndoit sau deformat, iar pacientul nu-l poate mișca.

Posibile complicații ale fracturii ulnare

Complicațiile unei fracturi de ulnă pot să fie prezente atât în cazul unui tratament chirurgical, cât și al unui tratament ortopedic. Uneori, capetele osoase rupte care sunt ascuțite pot penetra și leza țesutul înconjurător, ajungându-se la secționarea unor nervi sau vase de sânge.

O sângerare excesivă însoțită de inflamație imediat după fractură poate duce la sindromul de compartiment, complicație prin care aportul de sânge la nivelul mâinii și al antebrațului este întrerupt. De regulă, această complicație apare în primele 24-48 de ore de la producerea fracturii, cu durere severă la tentativa de a mișca degetele. Sindromul de compartiment are ca efect pierderea senzațiilor și a funcționalității antebrațului, prin urmare impune intervenția chirurgicală de urgență odată ce este diagnosticat.

În cazul unei fracturi deschise, osul este expus mediului înconjurător și astfel poate să se infecteze. Infecțiile osoase sunt dificil de tratat, adesea necesită mai multe intervenții chirurgicale și antibioterapie susținută, pe termen lung. Chirurgia antebrațului implică și ea riscuri, asemenea oricărei altei intervenții chirurgicale. 

Uneori, în procesul de vindecare se produce o sinostoză între cele două oase ale antebrațului, adică unirea lor prin osificarea zonei care le separă. Această punte de sinostoză trebuie îndepărtată la rândul ei pe cale chirurgicală. Apariția complicațiilor sau evitarea lor ține atât de datele genetice ale pacientului, de sănătatea și calitatea oaselor și a țesuturilor, cât și de experiența medicului. Această fractură poate duce la complicații, precum leziunile nervului median.

Diagnosticul ulnei rupte

O fractură de ulnă este diagnosticată prin examinarea clinică locală (pacientul prezintă durere în zona fracturii, nu poate folosi membrul afectat), dar și prin teste radiologice, care arată modificările osoase. Medicul va cere o radiografie cu o incidență antero-posterioară și laterală, pentru a stabili tipul de fractură și localizarea ei.

De obicei, această examinare este suficientă pentru un diagnostic precis. În cazuri mai complexe însă, medicul va cere o tomografie computerizată (CT) sau un examen RMN (rezonanță magnetică la braț, RMN de mână sau RMN de cot) și chiar un PET-CT (examinare cu izotopi).

Tratamentul în fractura ulnară

Tratamentul fracturii de antebraț implică o parte ortopedică și una chirurgicală. Principiul de bază în tratamentul unei fracturi îl reprezintă alinierea osului (reducerea) și imobilizarea, pentru a consolida vindecarea.

Deoarece oasele radius și ulna sunt în într-o dependență funcțională unul față de celălalt, este important ca reducerea si imobilizarea în atelă să fie făcute cu o grijă sporită, montarea corectă a atelei presupunând imobilizarea atât a focarului de fractură, cât și al celor două articulații în care acesta se află situat. Este foarte importantă verificarea integrității structurilor nervoase și vasculare distal de fractură.

Procesul de vindecare va fi monitorizat cu ajutorul radiografiilor, iar dacă osul își schimbă poziția se poate recurge la intervenția chirurgicală. Fracturile deschise sunt considerate contaminate bacterian, iar tratamentul cu antibiotic vizează prevenirea infecțiilor ulterioare.

Menținerea alinierii osoase pentru a promova vindecarea fracturii se face prin montarea unui aparat ghipsat circular sau a unuia din fibră de sticlă, cu ajutorul ortezelor, a fixării interne și externe în cazurile mai grave. Fixarea internă sau externă poartă numele de osteosinteză și este intervenția chirurgicală care urmărește refacerea continuității ulnei rupte, folosindu-se materiale biologice sau metalice.

Reducția deschisă și fixarea cu plăci și suruburi este cel mai frecvent tip de intervenție reparatorie în cazul fracturilor de antebraț. În cadrul acestei intervenții, chirurgul ortoped va reduce fragmentele osoase în poziția lor naturală și apoi le va fixa cu ajutorul unor șuruburi și plăci atașate la suprafața osului. În alte situații, este necesară o reducere deschisă și o fixare internă a osului cu tije centromedulare, introduse în centrul osului.

Dacă pielea, țesuturile și osul sunt sever deteriorate, medicul va apela la un fixator extern, care este o ramă metalică externă, ce fixează osul în poziția necesară, iar șuruburile sunt plasate la ambele capete osoase, în afara focarului de fractură. O fractură simplă ulnară, tratată cu aparat ghipsat, se va vindeca între 4-6 săptămâni, dar recuperarea propriu-zisă a funcționalității se face prin tratament de reabilitare, timp de 3-6 luni. Cazurile mai complexe necesită un timp mai lung de vindecare.

Recuperarea după fractura de ulnă

Este foarte important ca, după vindecarea fracturii ulnare, pacientul să urmeze un tratament de recuperare medicală, astfel încât antebrațul să-și poată relua întreaga gamă de mișcări, oricât de complexe ar fi ele. După operație, antebrațul va fi imobilizat într-o atelă, cu cotul la 90 de grade și mâna într-o poziție neutră, timp de 45 de zile. În funcție de materialele de osteosinteză alese, durata de imobilizare poate fi mai mică sau mai mare.

Imobilizarea, deși necesară, are efecte secundare și duce la slăbirea musculaturii și la pierderea funcționalității  antebrațului, de aceea tratamentul complet al fracturii de ulnă implică și proceduri de kinetoterapie, fizioterapie și masaj terapeutic. Exercițiile de recuperare au ca scop diminuarea durerilor, tonifierea musculaturii, redarea integrală a funcționalității și creșterea mobilității. Pacienții care au avut operații chirurgicale pentru reducerea osului fracturat pot dezvolta cicatrici care aderă pe țesuturile înconjurătoare. Prin masaj terapeutic și mobilizare adecvată, se îmbunătățește mobilitatea în jurul cicatricilor, redobândindu-se astfel funcționalitatea deplină a antebrațului.

Diagnostic și tratament la SANADOR

Pentru diagnostic rapid și sigur al fracturilor, SANADOR pune la dispoziția pacienților echipamente de ultimă generație pentru investigațiile imagistice. Printre dotările de top care asigură identificarea de mare acuratețe a leziunilor se numără aparate RMN 3 Tesla și un tomograf computerizat de top, 128 slice.

Tratamentul chirurgical pentru fractura ulnară, atunci când este recomandat, se efectuează la Spitalul Clinic SANADOR într-un bloc operator modern, prin proceduri performante. Echipa specializată în chirurgie ortopedică de la Spitalul Clinic SANADOR tratează cu succes chiar și cazurile complicate de fracturi deschise și cominutive, inclusiv cele cu afectare vasculară, asigurând rezultate bune pe termen lung și o recuperare rapidă a pacientului. De asemenea, pentru fracturile severe, pacienții au acces la îngrijiri medicale rapide și eficiente în Compartimentul de Primiri Urgențe SANADOR, singurul din sistemul medical privat din țară.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR