Tratamentul în fractura ulnară
Tratamentul fracturii de antebraț implică o parte ortopedică și una chirurgicală. Principiul de bază în tratamentul unei fracturi îl reprezintă alinierea osului (reducerea) și imobilizarea, pentru a consolida vindecarea.
Deoarece oasele radius și ulna sunt în într-o dependență funcțională unul față de celălalt, este important ca reducerea si imobilizarea în atelă să fie făcute cu o grijă sporită, montarea corectă a atelei presupunând imobilizarea atât a focarului de fractură, cât și al celor două articulații în care acesta se află situat. Este foarte importantă verificarea integrității structurilor nervoase și vasculare distal de fractură.
Procesul de vindecare va fi monitorizat cu ajutorul radiografiilor, iar dacă osul își schimbă poziția se poate recurge la intervenția chirurgicală. Fracturile deschise sunt considerate contaminate bacterian, iar tratamentul cu antibiotic vizează prevenirea infecțiilor ulterioare.
Menținerea alinierii osoase pentru a promova vindecarea fracturii se face prin montarea unui aparat ghipsat circular sau a unuia din fibră de sticlă, cu ajutorul ortezelor, a fixării interne și externe în cazurile mai grave. Fixarea internă sau externă poartă numele de osteosinteză și este intervenția chirurgicală care urmărește refacerea continuității ulnei rupte, folosindu-se materiale biologice sau metalice.
Reducția deschisă și fixarea cu plăci și suruburi este cel mai frecvent tip de intervenție reparatorie în cazul fracturilor de antebraț. În cadrul acestei intervenții, chirurgul ortoped va reduce fragmentele osoase în poziția lor naturală și apoi le va fixa cu ajutorul unor șuruburi și plăci atașate la suprafața osului. În alte situații, este necesară o reducere deschisă și o fixare internă a osului cu tije centromedulare, introduse în centrul osului.
Dacă pielea, țesuturile și osul sunt sever deteriorate, medicul va apela la un fixator extern, care este o ramă metalică externă, ce fixează osul în poziția necesară, iar șuruburile sunt plasate la ambele capete osoase, în afara focarului de fractură. O fractură simplă ulnară, tratată cu aparat ghipsat, se va vindeca între 4-6 săptămâni, dar recuperarea propriu-zisă a funcționalității se face prin tratament de reabilitare, timp de 3-6 luni. Cazurile mai complexe necesită un timp mai lung de vindecare.