Ce este fractura de radius?

O fractură de radius este o ruptură a osului radius, unul dintre cele două oase lungi care formează structura osoasă a antebrațului, alături de ulnă. Fractura poate fi parțială sau completă și este provocată de o forță externă.

Întrucât radiusul și ulna sunt conectate printr-o structură numită membrană interosoasă, orice forță traumatică aplicată la nivelul oricăruia dintre cele două oase se poate transmite către celălalt, prin intermediul acestei membrane. Astfel, o fractură de antebraț poate implica simultan atât radiusul, cât și ulna (fractură de ulnă).

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Tipuri de fracturi de radius

Fracturile de radius pot fi clasificate în funcție de localizarea anatomică a traiectului de fractură:

  • Fractură de cap radial – este un tip frecvent de fractură, ce apare în aproximativ 20% dintre cazurile de traumatisme ale cotului și însoțește, de obicei, luxațiile cotului. Acest tip de fractură este mai frecvent la femeile cu vârste cuprinse între 30 și 40 de ani. Fracturile de cap radial pot fi de 3 tipuri: tipul I – traiectul de fractură este subtil, iar fragmentele osoase nu sunt deplasate; tipul II – implică deplasarea fragmentelor de fractură; tipul III – este o fractură cominutivă (implică prezența a cel puțin trei fragmente de fractură);
  • Fractura de diafiză radială – există un tip particular de fractură a treimii distale de diafiză radială, asociată cu luxația ulnară la nivelul încheieturii, ce poartă numele de fractură Galeazzi;
  • Fractura de epifiză distală de radius (fractură la încheietura mâinii sau fractură de epifiză inferioară de radius) –această fractură este cunoscută și sub denumirea de fractură Colles și este una dintre cele mai frecvente fracturi. Leziunea apare cu precădere la pacienții vârstnici, afectați de osteoporoză, care prezintă o fragilitate crescută la nivelul oaselor. Este o fractură extraarticulară, al cărei traiect este situat la aproximativ 2 centrimetri de articulația dintre oasele antebrațului și cele ale mâinii.

Cauzele și factorii de risc

La persoanele tinere, fracturile de radius apar, de cele mai multe ori, prin cădere pe mână cu cotul în hiperextensie, de exemplu în cazul căderii de pe role sau de pe bicicletă. Acest mecanism de protecție față de cădere determină ca impactul traumatic să se propage în sus, spre încheietură, articulația cotului și, mai departe, către umăr. Oasele pot să cedeze sub această forță și se pot fractura. De asemenea, radiusul se poate fractura și în cazul impactului traumatic din loviturile directe, cum sunt cele ce apar în timpul accidentelor de mașină sau în contextul sporturilor de contact.

La vârstnici, în contextul osteoporozei, fracturile de radius apar în urma unor traumatisme minore, precum căderile de la același nivel.

Semnele și simptomele unei fracturi de radius

O fractură de radius poate determina următoarele semne și simptome:

  • durere la nivelul cotului, în partea externă (laterală) a acestuia sau la nivelul încheieturii mâinii, accentuată de mișcare;
  • deformări ale articulației cotului sau încheieturii;
  • tumefierea cotului sau a încheieturii;
  • echimoze (vânătăi) la nivelul antebrațului;
  • parestezii (furnicături);
  • dorsiflexie (extensie) dureroasă a mâinii;
  • imposibilitatea îndoirii sau îndreptării cotului;
  • dificultăți la mișcarea de răsucire a antebrațului, în supinație (întoarcerea palmei în sus) sau pronație (întoarcerea palmei în jos).

Investigații pentru diagnostic

Medicul ortoped va suspecta o fractură de radius pe baza examinării clinice a pacientului și pe baza semnelor și simptomelor descrise de pacient. Investigațiile imagistice sunt cele care confirmă, mai departe, diagnosticul.

Radiografia antebrațului, care să cuprindă atât articulația cotului, cât și a încheieturii, este suficientă pentru diagnosticul fracturii de radius. Sunt necesare, întotdeauna, două incidențe – anteroposterioară și laterală. Uneori poate fi necesară chiar și o a treia incidență, oblică, pentru a evalua cu acuratețe gradul de extensie și de angulare al fracturii.

Atunci când examenul radiografic nu este concludent, se poate efectua examinarea prin CT (computer tomograf) a antebrațului. Această tehnică poate oferi detalii importante, necesare caracterizării traiectului de fractură.

Posibile complicații ale unei fracturi de radius

Fractura de radius se poate complica prin:

  • Leziuni ale vaselor și nervilor de la nivelul antebrațului - prin lezarea nervului median, ce survine adesea în fracturile epifizei distale radiale, poate apărea sindromul de tunel carpian, caracterizat prin furnicături și scăderea sensibilității la nivelul degetelor.
  • Consolidare (vindecare) defectuoasă a fracturii – poate determina deformări ale articulației cotului sau încheieturii și scurtări ale membrului afectat.
  • Sindrom de compartiment la nivelul antebrațului – sindromul de compartiment apare din cauza presiunii ridicate cauzate de sângerările și de edemul ce survin odată cu producerea fracturii. Atunci când presiunea de la un anumit compartiment muscular al antebrațului devine mai mare decât presiunea din interiorul vaselor sanguine, poate apărea pierderea vascularizației la nivelul antebrațului și necroză (moarte) musculară;
  • Osteoartrită.

Metodele de tratament pentru fractura de radius

Cele mai multe fracturi de cap radial sunt tratate prin metode non-chirurgicale. Un tratament adecvat implică reducerea (realinierea) fragmentelor de fractură și menținerea ulterioară a acesteia. Fracturile de tip I și majoritatea celor de tip II necesită repaus și imobilizare într-o atelă brahio-palmară timp de aproximativ 3 săptămâni.

Fracturile de tip III, cu deplasare importantă, vor necesita intervenție chirurgicală. Aceasta implică deschiderea focarului, reducerea manuală a fragmentelor osoase și fixarea internă a acestora cu ajutorul unor șuruburi metalice. În cazul fracturilor de tip III cominutive, acele fragmente mici nu vor putea fi fixate. În acest caz, se va rezeca și înlocui capul radial cu o proteză metalică.

Watch on YouTube

Fracturile izolate de diafiză radială necesită reducere închisă și imobilizare în atelă sau gips. Fracturile concomitente ale diafizelor radială și ulnară necesită reducere deschisă a fracturii și fixare internă cu ajutorul plăcilor cu șuruburi.

Fracturile nedeplasate de epifiză distală de radius se pot vindeca prin imobilizare într-o atelă sau gips aplicat de la cot până la palmă, care se mențin timp de aproximativ 6 săptămâni. Fracturile cu deplasare și angulare importantă vor necesita reducere deschisă și fixare pe cale chirurgicală, prin utilizarea unor broșe metalice de tip Kirschner.

Tratamentul fracturii de radius la Spitalul Clinic SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții beneficiază de consultații de ortopedie-traumatologie acordate de medici cu înaltă pregătire profesională și experiență îndelungată în tratarea fracturilor de radius, dar și altor tipuri de fracturi, cum sunt fracturile pumnului, fractura de tibie și fractura de gleznă. De asemenea, pacienții au acces la cele mai performante investigații imagistice, esențiale pentru stabilirea unui diagnostic rapid și precis, prin radiografie digitală sau tomografie computerizată.

Dacă este necesar tratamentul chirurgical pentru fractura de radius, intervenția se desfășoară în cele mai bune condiții la Spitalul Clinic SANADOR. Echipa specializată în chirurgie ortopedică poate să trateze cu succes chiar și cazurile complexe de fracturi, care necesită protezare.

Pentru cazurile grave, trebuie acordat primul ajutor în caz de fracturi, apoi pacienții se pot adresa Compartimentului de Primiri Urgențe SANADOR, singurul din sistemul medical privat, pentru a primi cele mai bune îngrijiri medicale. Spitalul Clinic SANADOR dispune și de un Serviciu de Ambulanță cu dispecerat propriu (telefon 021.9699, disponibil nonstop), pentru îngrijiri prespitalicești avansate.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR