Ce este fractura de gleznă?
Fractura de gleznă, cunoscută popular sub denumirea de gleznă ruptă, apare în urma unui traumatism, care cauzează ruptura oaselor de la nivelul acestei articulații. Accidentările sportive sau rutiere, căzăturile de la înălțime sau chiar și un pas greșit pot produce o fractură de gleznă. Afecțiunea este foarte dureroasă și necesită tratament în regim de urgență. Pentru că uneori poate fi confundată cu o entorsă, consultația medicală este esențială.
Fractura de gleznă apare atunci când unul sau mai mult oase de la nivelul articulației piciorului se rup (de exemplu, fractura de astragal). La nivelul gleznei există 3 oase:
- Tibia – cel mai mare os al gambei, situat în zona centrală, pornind de sub genunchi;
- Fibula (peroneul) – al doilea os al gambei, lung și subțire, localizat în partea laterală externă a tibiei;
- Talusul – os mic, situat între tibie, fibulă și osul călcâiului (calcaneu), care permite mișcarea labei piciorului.
Doar capetele inferioare ale tibiei și fibulei fac parte din articulația gleznei, formând astfel:
- Maleola medială – proeminență osoasă de la capătul tibiei, localizată pe partea laterală internă a gleznei;
- Maleola posterioară – zona din spate de la capătul tibiei;
- Maleola laterală – proeminență osoasă situată pe partea laterală externă a gleznei, reprezentând segmentul inferior al fibulei.
Astfel, în funcție de modul în care s-a produs ruptura, principalele tipuri de fractură de gleznă sunt:
- Fractură de maleolă laterală – reprezintă cel mai comun tip de gleznă ruptă, caracterizată de ruptura proeminenței osoase de pe partea laterală externă;
- Fractură bimaleolară – implică atât maleola medială, cât și pe cea laterală, fiind a doua cea mai frecvent întâlnită fractură de gleznă;
- Fractură trimaleolară – constă în ruptura tuturor celor 3 maleole (medială, posterioară și laterală);
- Fractură de pilon tibial – descrie ruptura porțiunii centrale a capătului inferior al tibiei, care apare, în general, în urma căzăturilor de la înălțime.
Indiferent de tipul de fractură, oasele gleznei pot rămâne în poziție corectă sau pot fi dislocate. De asemenea, cu cât glezna prezintă mai multe fracturi osoase, cu atât crește riscul de deteriorare pe termen lung a articulației (de exemplu, prin dezvoltarea artritei).
-
Fractura de gleznă necesită tratament medical. Programează-te!