Ce este fractura de coccis?

  • Durerea severă în zona coccisului trebuie investigată de medic. Programează-te!

Fractura de coccis este ruptura ultimei părți a coloanei vertebrale, care este denumită în mod popular „noadă”. Este o afecțiune rară, spre deosebire de alte leziuni mai des întâlnite în zona coccisului, cum ar fi cele de la nivelul ligamentelor vecine.

Coccisul este un grup de oase, de formă triunghiulară, care se situează la capătul coloanei vertebrale. Mai exact, acesta este localizat în regiunea inferioară a spatelui, în zona de mijloc, dintre fese.

În general, coccisul este compus din 4 vertebre, ușor curbate. Totuși, în cazul unor persoane, poate fi alcătuit din 3 sau 5 oase. De asemenea, forma și curbura acestuia diferă de la o persoană la alta. În cazul femeilor, coccisul este mai îngust și mai drept.

Primul segment al acestuia, care este și cel mai mare, se articulează cu osul sacru (sacrumul). Ultimele segmente ale coccisului au dimensiuni din ce în ce mai mici și sunt fuzionate, formând astfel un singur os. Prin intermediul tendoanelor, diferiți mușchi se atașează de coccis. Spre exemplu, pe vârful acestuia se regăsește tendonul mușchiului iliococcigian, care protejează și susține rectul.

Fractura de coccis se referă la fisurarea acestor vertebre (fără a se separa), dislocarea (deplasarea) lor sau ruptura lor în segmente multiple.

Cauzele și factorii de risc

Principala cauză a fracturilor de coccis sunt traumatismele. O leziune traumatică la acest nivel poate apărea în timpul unei căzături pe spate sau în șezut pe o suprafață dură (cum ar fi pe scări), unei lovituri puternice aplicate direct pe coccis sau unui accident de mașină.

Următorii factori pot crește predispoziția de a experimenta o fractură de coccis:

  • Nașterea pe cale vaginală – un travaliu dificil și o naștere asistată cu diferite instrumente (vacuum sau forceps) cresc riscul de leziuni asupra coccisului;
  • Osteoporoza – oasele demineralizate se fracturează mai ușor. În acest caz, fractura de coccis poate apărea în urma statului în șezut pe suprafețe dure pentru un timp prelungit sau în mod repetitiv;
  • Sporturile de contact (cum ar fi hochei) – cresc predispoziția pentru lovituri și căzături;
  • Nutriția precară – în cazul grupelor de risc, cum ar fi vârstnicii, malnutriția crește riscul de fracturi;
  • Obezitatea – excesul ponderal limitează mișcarea de rotație a pelvisului și a coccisului. De asemenea, pune presiune pe aceste oase;
  • Sexul – femeile au un risc mai ridicat de a dezvolta leziuni la nivelul acestei structuri osoase, deoarece pelvisul este mai larg, iar coccisul este mai expus.

Semnele și simptomele unei fracturi de coccis

Fractura de coccis produce durere localizată (coccidinie), constantă și severă, la nivelul „noadei”, imediat sub fese. Aceasta are un caracter acut și se intensifică atunci când stai un timp prelungit în șezut și în ortostatism, când te lași pe spate în poziția șezut, în momentul în care te ridici în picioare sau aplici presiune direct pe coccis. De asemenea, durerea se agravează în timpul defecației și urinării. În cazul femeilor, coccidinia poate fi mai intensă pe durata actului sexual.

Alte manifestări care pot apărea:

  • Inflamația zonei din jurul coccisului;
  • Parestezie (amorțeli și furnicături) la nivelul picioarelor;
  • Echimoze (vânătaie) și sensibilitate la nivelul coccisului;
  • Scaune neregulate.

Stabilirea diagnosticului

Diagnosticul constă în efectuarea unei anamneze și unui examen clinic, urmate de o serie de investigații medicale.

În cadrul anamnezei, medicul va adresa întrebări cu privire la simptome și antecedente medicale. Astfel, acesta va putea depista cauzele posibile – traumatice sau non-traumatice (cum ar fi cele legate de vârsta înaintată sau anumite boli). Ulterior, medicul va examina fizic zona afectată.

Toate aceste informații îl vor ajuta să stabilească localizarea durerii cu exactitate și îi pot sugera tipul de afecțiune care o cauzează. Există și alte tipuri de afecțiuni care pot produce durere în jurul coccisului, cum ar fi afecțiuni ale articulației sacroiliace. Astfel, investigațiile imagistice sunt esențiale pentru un diagnostic diferențial.

În general, o radiografie osoasă este suficientă pentru a examina leziunile la nivelul coccisului. Totuși, atunci când imaginea nu este clară sau există suspiciunea unei alte afecțiuni care cauzează simptome similare, medicul poate recomanda un examen RMN (rezonanță magnetică).

Tratamentul pentru fractura de coccis

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Spre deosebire de alte tipuri de oase, cele ale coccisului nu pot fi imobilizate cu ajutorul ghipsului sau atelelor. De obicei, tratamentul nu implică intervenții chirurgicale, cele mai multe leziuni vindecându-se de la sine. În orice caz, sunt necesare o serie de măsuri speciale de îngrijire și un program complex de recuperare medicală.

În general, recuperarea după o fractură de coccis durează 6-12 săptămâni. În această perioadă se recomandă repaus, mai ales în cazul sportivilor.  

În 90% dintre cazuri, următoarele măsuri de îngrijire și tratament au succes:

  • Un program de reabilitare (fizioterapie și kinetoterapie) a planșeului pelvin – în alcătuirea sa intră mușchii care susțin coccisul;
  • Medicamente – specialistul îți poate prescrie antiinflamatoare nesteroidiene sau injecții cu corticosteroizi pentru a ține sub control durerea;
  • Comprese reci și calde – în primele zile după traumatism, sunt recomandate comprese cu gheață pentru reducerea inflamației. Ulterior, pot fi aplicate comprese calde;
  • Utilizarea unei perne ortopedice pentru coccis – are un design special conceput pentru a reduce presiunea asupra ultimelor vertebre în poziția șezut. Aceasta este diferită de perna în formă de gogoașă, care are alte indicații;
  • Menținerea unei posturi corecte – atunci când stăm în șezut, trebuie să ținem spatele lipit de spătar și să evităm aplecarea în față. De asemenea, tălpile trebuie să rămână drepte pe podea. Atunci când dormim pe o parte, este recomandat să ținem o pernă între genunchi. Când stăm întinși pe spate, este bine să plasăm o pernă sub genunchi;
  • Adoptarea unui stil de viață echilibrat – hidratarea și consumul de fibre suficiente (legume, leguminoase boabe, fructe, semințe, cereale integrale) sunt utile pentru a preveni constipația, care se asociază cu intensificarea durerii.

Rar, atunci când oasele sunt sever deteriorate sau când celelalte metode de tratament nu au avut succes, poate fi necesară intervenția chirurgicală de reconstrucție a coccisului.

Recuperarea medicală

Recuperarea medicală în cazul fracturii de coccis se realizează sub coordonarea unui fizioterapeut/kinetoterapeut.

Programul de reabilitare include un set de exerciții fizice speciale, adaptate fiecărui pacient, pentru a întări mușchii și a întinde ligamentele care susțin coccisul. De asemenea, fizioterapeutul poate utiliza masajul pentru a reduce durerea, precum și comprese reci sau calde.

Specialistul învață pacientul cum să efectueze corect o serie de activități de zi cu zi (de exemplu, ridicarea din pat sau așezarea), astfel încât presiunea asupra zonei afectate să fie redusă.

Tratament la SANADOR

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Medicii ortopezi ai Spitalului Clinic SANADOR asigură pacienților cu fractură de coccis consultații și investigații complete. Acestea sunt esențiale pentru un diagnostic corect, deoarece durerea în zona coccisului poate apărea în contextul mai multor tipuri de afecțiuni. În cazul în care este nevoie de reconstrucția coccisului, chirurgii experimentați în intervenții la nivelul coloanei vertebrale operează pacientul cu metode avansate, astfel încât să refacă structura normală a coccisulului. Intervențiile chirurgicale se realizează la SANADOR în blocuri operatorii moderne, iar îngrijirea preoperatorie și postoperatorie a pacienților este la cele mai înalte standarde.  

Pentru recuperare, pacienții au la dispoziție Baza de recuperare SANADOR, cu personal specializat în kinetoterapie, fizioterapie, masaj, recuperare pediatrică și proceduri specifice de recuperare după traumatisme sportive. Planul de recuperare este stabilit de medic în funcție de specificul fiecărui pacient și adaptat continuu, în funcție de evoluția acestuia. Astfel, persoanele care se recuperează după o fractură de coccis beneficiază de un plan personalizat, până la recuperarea completă.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR