Ce este fractura de claviculă

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Fractura de claviculă constă în întreruperea continuității acestui os, de cele mai multe ori din cauza unui traumatism la nivelul umărului sau brațului. Clavicula este un os lung, subțire, în forma literei „S”, care conectează umărul de partea superioară a pieptului.

O ruptură de claviculă este o leziune comună, reprezentând aproximativ 5% din fracturile osoase la adulți. De asemenea, o claviculă ruptă la copii este cel mai frecvent tip de fractură, mai ales la cei cu vârsta mai mică de șapte ani, un caz particular fiind chiar fractura asociată diverselor traumatisme din timpul nașterii.

Fractura de claviculă, dacă nu este tratată la timp, poate provoca o ruptură de coafă rotatorie.

Tipuri de fracturi ale claviculei

Fractura de claviculă, la fel ca toate celelalte fracturi, poate fi de mai multe tipuri, în funcție de numărul și felul în care se deplasează fragmentele rezultate în urma rupturii sau în funcție de străpungerea pielii de deasupra osului fracturat. De exemplu, atunci când există mai mult de trei bucăți de os rezultate în urma fracturii, aceasta poartă denumirea de fractură cominutivă.

În funcție de alinierea bucăților de os, fractura poate fi cu sau fără deplasare. Din punct de vedere al străpungerii pielii, fractura de claviculă poate fi deschisă, atunci când fragmentele de os trec prin piele, sau închisă, când nu este afectată pielea. Aceste clasificări sunt importante pentru alegerea celei mai potrivite conduite terapeutice pentru fiecare caz în parte.

Cum apare clavicula ruptă?

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

O claviculă ruptă apare cel mai frecvent în caz de:

  • căderi (precipitări) de la propriul nivel sau de la înălțime – căderea pe umăr sau pe braț întins;
  • traumatisme sportive – lovituri directe la umăr în timpul practicării schiului, hocheiului, fotbalului;
  • accidente de circulație – se produc lovituri directe la claviculă; de exemplu într-un accident de mașină, motocicletă sau bicicletă;
  • leziune la naștere – de obicei la o naștere vaginală dificilă.

Semne și simptome ale claviculei rupte

După o fractură de claviculă, apare un tablou clinic specific, care grupează următoarele semne și simptome:

  • durere la nivelul umărului, agravată de mișcare;
  • dificultate la deplasarea sau ridicarea brațului, care poate merge până la imposibilitatea mișcării acestuia;
  • senzație de amorțeală sau furnicături locală (parestezie);
  • edem (umflare) la nivelul umărului;
  • echimoze (vânătăi) locale;
  • mișcare zgomotoasă a umărului, cu apariția unui trosnet sau a unei pârâituri la mobilizarea umărului;
  • umărul căzut în jos sau în față, din cauza lipsei de susținere osoasă;
  • os vizibil prin piele, în cazul fracturilor deschise.

În cazul nou-născuților, aceștia nu își mișcă brațul zile întregi după ce apare o ruptură de claviculă în timpul nașterii și plâng la mobilizarea brațului.

Diagnosticul fracturii de claviculă

Diagnosticul fracturii de claviculă începe cu discuția dintre medic și pacient, discuție care poartă denumirea de anamneză. În timpul acesteia, medicul încearcă să afle ce simptome l-au determinat pe pacient să i se adreseze, ce s-a întâmplat, în ce circumstanțe, dar să obțină și informații despre istoricul medical al pacientului.

Următorul pas în diagnostic este reprezentat de examenul fizic, efectuat tot de către medic. Acesta  inspectează aspectul pielii de la nivelul claviculei, care poate prezenta echimoze, edem sau, rar, chiar fragmente de os care străpung prin piele. Este, de asemenea, examinat aspectul umărului, care poate fi căzut în față sau în jos. Se efectuează și diverse manevre pentru a verifica afectarea nervilor sau a vaselor de sânge din zona cu fractură.

Cea mai importantă etapă în diagnosticul unei fracturi de umăr, implicit de claviculă, o reprezintă investigațiile imagistice, printre care se numără radiografia de claviculă, tomografia computerizată și, mai rar utilizată, arteriografia. Radiografia, investigație care folosește raze X, poate arăta exact localizarea fracturii, gravitatea acesteia, posibilitatea fracturării mai multor oase, nu doar a claviculei, precum și afectarea articulațiilor.

O tomografie computerizată (CT) de umăr poate oferi imagini mai detaliate ale elementelor implicate, iar arteriografia este folosită dacă există suspiciunea afectării vaselor de sânge, întrucât utilizează o substanță de contrast specială care permite examinarea acestora.

Tratamentul claviculei rupte

În cazul apariției unei rupturi de claviculă, tratamentul trebuie început cât mai repede după momentul producerii. Înainte de a ajunge la medic, se recomandă imobilizarea brațului într-o bucată de material înfășurat în jurul acestuia, care va fi legat la ceafă, precum și aplicarea locală de gheață pentru a reduce durerea și edemul.

Durata de vindecare variază în funcție de vârstă: între 3 și 6 săptămâni pentru copii și de la 6 până la 12 săptămâni pentru adulți. Fractura de claviculă a unui nou-născut apărută în timpul nașterii se vindecă, de obicei, în aproximativ două săptămâni. Pentru consolidarea fracturii, orice os rupt trebuie ținut nemișcat. Majoritatea fracturilor de claviculă nu necesită intervenție chirurgicală, de cele mai multe ori fiind recomandat:

  • tratament medicamentos pentru durere – de exemplu, antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), cum sunt ibuprofenul sau acetaminofenul;
  • exercițiile fizice și kinetoterapia, necesară pentru restabilirea mobilității și prevenirea rigidității, care se recomandă să înceapă cât mai repede;
  • orteză de claviculă – un suport special elastic care susține poziția umerilor și limitează mișcările claviculei.

În unele cazuri poate fi necesară o intervenție chirurgicală, de exemplu dacă fractura este deplasată, este cominutivă, este deschisă sau sunt afectate structurile vasculare sau nervoase din zonă. Tratamentul chirurgical al unei fracturi de claviculă se numește reducere deschisă și fixare internă și presupune repoziționarea fragmentelor osoase la locul lor (reducere) și folosirea diverselor dispozitive metalice speciale pentru a menține bucățile în poziția corectă (fixare).

Recuperarea după fractura de claviculă

Majoritatea fracturilor de claviculă se vindecă în șase până la opt săptămâni, pacienții putând relua o parte din activitățile normale după aproximativ trei luni, dar o completă recuperare după fractura de claviculă poate dura până la 6 - 12 luni. Kinetoterapia supravegheată sau exercițiile fizice specifice ajută la recuperare după fractura de claviculă. Sunt recomandate programe care ajută la restabilirea mobilității umărului, începând de obicei cu exerciții ușoare și adăugând treptat exerciții cu dificultate mai mare, pentru creșterea tonicității și forței musculare.

Măsuri de prevenire a rupturii de claviculă

Printre măsurile de prevenire a rupturii de claviculă se numără:

  • condusul preventiv al autovehiculelor;
  • purtarea centurii de siguranță întotdeauna când călătoriți într-un autovehicul;
  • consumul unei diete echilibrate, bogată în calciu, pentru a menține oasele puternice;
  • practicarea sporturilor cu o tehnică potrivită și o poziție corectă a corpului;
  • purtarea de echipament de protecție adecvat la practicarea sporturilor.

Tratament la SANADOR

Medicii de la Secția de Ortopedie și Traumatologie a Spitalului Clinic SANADOR tratează toate tipurile de fracturi de claviculă. Experiența și pregătirea de elită a medicilor contribuie semnificativ la tratament, inclusiv în cazurile complexe. Echipamentele de ultimă generație utilizate pentru diagnostic și tratament sunt, de asemenea, importante. În cazurile în care este necesară intervenția chirurgicală, se utilizează, dacă este posibil, proceduri cât mai puțin invazive, care favorizează recuperarea rapidă, fără riscuri.

La SANADOR, medicii ortopezi tratează fracturi de diferite tipuri, de la cele ale membrelor superioare, ca fractura de radius, fractura de humerus sau fracturile pumnului, la cele ale membrelor inferioare, ca fractura de rotulă, ruptura de tibie și fractura de metatarsian. Pentru recuperare, pacienții au la dispoziție baza de medicină fizică și reabilitare SANADOR, unde personalul amabil și bine pregătit realizează un plan personalizat de exerciții.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR