Ce este fractura de bazin?

Fractura de bazin înseamnă ruperea oaselor care formează pelvisul, sub acțiunea unei forțe puternice. Acest tip de fractură este rar întâlnit în rândul adulților și reprezintă o urgență medicală. La SANADOR, pacienții cu fracturi sau cu alte urgențe medicale beneficiază de asistență medicală promptă în Compartimentul de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, singurul din sistemul medical privat din țară.

Bazinul sau pelvisul este o structură osoasă de formă inelară, situată la baza trunchiului. Acesta conectează baza trunchiului și a coloanei vertebrale de membrele inferioare și are rolul de a transfera greutatea corporală către membrele inferioare prin articulația coxo-femurală (articulația șoldului). Este format prin articularea celor două oase coxale, sau oasele șoldului (formate din fuziunea ilionului, ischionului și pubisului) cu sacrumul și coccisul, ultimele vertebre ale coloanei.

Ilionul formează cea mai mare parte a osului coxal și se articulează cu sacrumul în porțiunea postero-laterală, formând cele două articulații sacro-iliace, iar cele două oase pubiene se articulează în porțiunea antero-mediană a pelvisului prin simfiza pubiană.

Pelvisul osos este puternic stabilizat prin ligamente care conectează oasele coxale de sacrum. De asemenea, mușchii coapsei (cvadricepsul femural și mușchii gluteali) sunt atașați de pelvis prin tendoane. Pelvisul adăpostește și protejează diverse structuri vasculare și nervoase, precum și organele interne reproductive, vezica urinară și porțiunea inferioară a tractului digestiv.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Tipuri de fracturi ale pelvisului

Întrucât bazinul este format din prin articularea mai multor oase diferite, există multiple tipuri de fracturi ale pelvisului. Acestea sunt adesea descrise, în funcție de gravitatea traumatismului, ca fiind stabile sau instabile.

Fracturile stabile implică o discontinuitate osoasă într-un singur punct la nivelul pelvisului (fisură de bazin), iar fragmentele osoase sunt aliniate adecvat, ceea ce limitează sângerarea. De obicei sunt fracturi izolate ale oaselor bazinului, determinate de traumatisme cu impact redus. Acestea se pot clasifica, în funcție de osul afectat, în:

  • Fracturi ale aripii iliace;
  • Fracturi ale osului sacru;
  • Fracturi ale ramului superior pubian;
  • Fracturi ale ramului inferior pubian.

Fracturile instabile implică discontinuități în două sau mai multe puncte la nivelul inelului osos pelvin, iar fragmentele osoase sunt de obicei deplasate. Aceste fracturi apar în urma unor traumatisme puternice, de mare energie. Fracturile instabile se clasifică mai departe, în funcție de mecanismul lezional, în:

  • Fracturi prin compresie antero-posterioară sau fracturi tip „carte deschisă” – în acest tip de fractură se produce ruptura traumatică a simfizei pubiene, ce antrenează distanțarea aripilor iliace și diverse grade de rupturi ligamentare;
  • Fracturai prin compresie laterală;
  • Fracturi prin forfecare verticală – este cel mai rar și cel mai instabil mecanism dintre toate tipurile de fracturi de bazin, întrucât poate desprinde bazinul de coloană; acest tip de fractură se însoțește, în majoritatea cazurilor, de leziuni vasculare și ale organelor abdomino-pelvine.

O altă clasificare a fracturilor pelvine este în funcție de afectarea integrității tegumentului (pielii) de deasupra osului fracturat. Astfel, fracturile deschise implică o comunicare directă între focarul de fractură și mediul exterior, osul devenind expus la nivelul pielii. Aceste fracturi sunt mai severe, întrucât implică un risc crescut de infecție a osului, prin contaminarea cu germeni din exterior, din cauza lipsei de protecție tegumentară. Fracturile închise implică discontinuități limitate strict la nivel osos, tegumentul rămânând integru.

Cauze și factori de risc pentru ruptura de bazin

Pentru a produce o ruptură de bazin în cazul pacienților tineri, sunt necesare forțe traumatice semnificative, așa cum sunt generate, de exemplu, în:

  • accidentele rutiere prin coliziune între două autoturisme;
  • impactul traumatic dintre autoturism și pieton;
  • accidentele de motocicletă;
  • căderile de la mare înălțime.

Aceste fracturi pot fi însoțite de leziuni severe vasculare și ale organelor abdomino-pelvine, ce pot fi amenințătoare de viață și care necesită intervenție chirurgicală de urgență.

O fractură de pelvis poate apărea și în urma unor traumatisme de energie joasă, în cazul pacienților vârstnici sau cu afecțiuni osoase care fragilizează osul, pe fondul osteoporozei. La acești pacienți, simpla cădere de la propria înălțime sau alunecarea pe scări poate determina fracturi de bazin, însă acestea sunt de obicei stabile și nu afectează integritatea structurii pelvisului.

Un alt tip de fractură de pelvis, numit fractură prin avulsie, poate apărea la tinerii care se află încă în perioada de creștere și care practică diverse sporturi. Acestea apar prin contracția puternică a mușchilor coapsei, care determină avulsia (smulgerea) unui fragment osos de la nivelul inserției acestora în pelvisul osos. În general, aceste fracturi nu determină instabilitate osoasă sau leziuni ale organelor interne pelvine.

Semne și simptome de fractură de bazin

Pacienții cu ruptură de pelvis pot prezenta următoarele semne și simptome:

  • durere severă, agravată de palpare, de mobilizarea șoldului sau de mers;
  • tumefacție la nivelul regiunii șoldului;
  • echimoze (vânătăi) la nivelul abdomenului inferior, coapselor, feselor sau în regiunea lombară;
  • parestezii – sau senzația de furnicături sau amorțeală la nivel inghinal sau la nivelul membrelor inferioare;
  • diferență de lungime între membrele inferioare;
  • dificultăți la urinare;
  • sângerări exteriorizate prin uretră, vagin sau rect, în cazul leziunilor organelor pelvine.
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Complicațiile fracturii de pelvis

  • Hemoragie severă și șoc, în cazul leziunilor vasculare;
  • Infecții osoase, în cazul fracturilor deschise;
  • Leziuni asociate ale organelor abdomino-pelvine;
  • Trombembolismul – formarea unui cheag de sânge la nivelul venelor membrelor inferioare, din cauza imobilizării prelungite, ce poate migra la nivelul circulației pulmonare;
  • Calusul vicios – consolidarea defectuoasă a fragmentelor osoase;
  • Pseudoartroza – vindecarea osoasă nu se produce sau este foarte mult întârziată, datorată adesea unui aport vascular redus la nivelul focarului de fractură.

Stabilirea diagnosticului de ruptură de bazin

Pacienții cu bazin rupt trebuie să fie transportați de urgență la spital, pentru evaluarea potențialelor leziuni asociate ale organelor interne și pentru a beneficia de tratament chirurgical rapid. Fracturile de bazin pot fi suspicionate în timpul anamnezei și al examenului clinic al pacientului. Palparea va pune în evidență durerea semnificativă în cazul pacienților conștienți, cât și diformitatea (de exemplu, lărgirea simfizei pubiene, în cazul fracturilor prin compresie antero-posterioară).

Toate fracturile de bazin trebuie să fie investigate suplimentar prin radiografii osoase, efectuate din multiple unghiuri, pentru a evalua gradul de severitate și de deplasare al segmentelor osoase. Radiografiile osoase pot pune în evidență focarul de fractură, însă nu permit evaluarea leziunilor asociate ale organelor interne.

Pentru cazurile severe, poate fi recomandată efectuarea unui CT abdomino-pelvin (tomografie computerizată) sau a unui IRM pelvin, ce permit vizualizarea multiplanară, atât a leziunilor osoase, cât și a leziunilor organelor interne. Administrarea substanței de contrast intravenoase crește acuratețea diagnostică și permite evaluarea uretrei, a vezicii urinare și a leziunilor vasculare. Extravazarea substanței de contrast reprezintă un semn de hemoragie activă și impune tratament rapid, din cauza riscului de șoc

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Tratamentul pentru fractura de pelvis

Tratamentul fracturilor de pelvis depinde de localizarea și de gradul de stabilitate ale acestora, precum și de prezența concomitentă a unor leziuni vasculare sau ale organelor interne. Scopul principal al tratamentului pentru fractura de bazin este stabilizarea pelvisului și oprirea sângerărilor. Fracturile instabile vor fi inițial stabilizate prin bandajarea strânsă a bazinului sau prin utilizarea unui cadru metalic rigid, numit fixator extern, ancorat la pelvis prin introducerea prin piele a unor fișe metalice lungi la nivelul oaselor fracturate.

O altă variantă de stabilizare a fracturilor de pelvis este prin reducere deschisă și fixare internă. Această intervenție presupune realinierea manuală a fragmentelor osoase fracturate și stabilizarea acestora prin introducerea unor șuruburi sau a unor plăci metalice la nivelul suprafeței externe a osului.

Fracturile stabile, nedeplasate sunt de obicei tratate conservator, prin măsuri non-chirurgicale. Acestea includ repausul fizic și evitarea încărcării cu greutate a membrelor inferioare prin mobilizare asistată, cu ajutorul unor cadre speciale sau cu ajutorul cârjelor. Medicul ortoped poate prescrie diverse medicații cu efect analgezic, pentru tratamentul durerilor asociate, precum și medicație anticoagulantă, pentru prevenția formării unor cheaguri de sânge pe perioada imobilizării.

Mobilizarea rapidă a pacientului și efectuarea unui program personalizat de recuperare medicală, cu ajutorul unui kinetoterapeut pot scurta perioada de recuperare după fractură de bazin, care poate dura, în medie, până la 12 săptămâni.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Reducerea riscului de ruptură de bazin

Pentru a reduce riscul producerii unei fracturi de bazin, este recomandată utilizarea tuturor măsurilor de siguranță disponibile în timpul deplasării cu autoturismul sau cu motocicleta, precum purtarea centurilor de siguranță și utilizarea căștilor de protecție.

Pentru persoanele care sunt expuse riscurilor de cădere de la mare înălțime, precum în cazul muncitorilor în domeniul construcției, este indicată purtarea echipamentelor de protecție și asigurarea unor măsuri stricte de protecție la locul de muncă. Tratamentul demineralizării osoase poate reduce riscul de fracturi de bazin în cazul persoanelor cu osteoporoză.

Diagnostic și tratament la SANADOR

În Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR, pacienții cu suspiciune de fractură de bazin sunt evaluați rapid, prin consultații asigurate de medici urgentiști și ortopezi cu experiență, urmate de investigații imagistice performante, disponibile nonstop. Diagnosticul este confirmat prin examinări efectuate cu echipamente de ultimă generație – CT 128 slice sau RMN cu putere 3 Tesla.

Tratamentul pentru ruptura de bazin este stabilit în funcție de severitatea fracturii, astfel încât să fie obținute cele mai bune rezultate pe termen lung și să fie prevenite complicațiile. Pentru o reabilitare optimă, pacienții beneficiază de un program personalizat de terapie fizică, stabilit de un medic specialist.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR