Ce este fractura de antebraț?
-
Fracturile necesită investigații amănunțite. Vino la SANADOR!
Fractura de antebraț apare în urma exercitării unei forțe directe asupra oaselor antebrațului (ulna și radiusul), cum ar fi o căzătură sau un accident. Această afecțiune este un tip de traumatism frecvent, întâlnit în special în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani. Uneori, fractura poate fi însoțită și de dislocarea oaselor.
Antebrațul este un segment al membrului superior, localizat între două articulații: încheietura mâinii și cotul. Acesta cuprinde două oase, poziționate relativ paralel unul față de celălalt, și anume ulna (cubitus) și radiusul.
Atunci când ținem mâna cu palma în sus, ulna este osul situat mai aproape de corp, care se află în continuarea degetului mic. În schimb, radiusul este cel localizat în partea externă, în continuarea degetului mare. Principala mișcare a antebrațului este cea de rotație, care ne permite să întoarcem palma în sus, spre exterior (supinație) sau în jos, spre interior (pronație). În timpul mișcării de rotație, ulna rămâne nemișcată, iar radiusul se rotește în jurul acesteia.
Fractura de antebraț este definită de prezența unei fisuri sau rupturi la nivelul radiusului sau ulnei (fractură de ulnă) – poate fi implicat unul sau ambele oase, dar și articulațiile pe care le formează (încheietura mâinii sau articulația cotului). Cu alte cuvinte, termenul face referire la mâna ruptă de la cot în jos. Aceasta afectează abilitatea de a roti antebrațul, precum și de a îndoi sau îndrepta mâna sau cotul. În cazuri severe, fractura poate fi deschisă, ceea ce înseamnă că oasele ies prin piele, cauzând sângerare.