Ce este fractura de acetabul?

Fractura de acetabul este o ruptură la nivelul articulației șoldului care implică acetabulul – cavitatea convacă a bazinului, în care se fixează capul femural. Dintre facturile de șold, fractura acetabulară este mai rar întâlnită, cele mai frecvente fiind fracturile de col femural. La Spitalul Clinic SANADOR, fracturile sunt diagnosticate rapid și tratate prompt, conservator sau chirurgical, în funcție de indicația stabilită.

Cele mai multe fracturi acetabulare sunt provocate de traumatisme severe, precum accidentele rutiere, dar pot să apară și în urma unor incidente precum căderea din picioare, la persoanele în vârstă, care au oase mai fragile.

O fractură acetabulară poate provoca o pierdere semnificativă a mișcării și a funcției piciorului, de aceea este importantă cunoașterea tiparului și a severității fracturii, pentru stabilirea tratamentului optim. De cele mai multe ori, este necesară o intervenție chirurgicală și 8-12 săptămâni pentru vindecare.

Tipuri de fractură acetabulară

Sistemul de clasificare a fracturii acetabulare este Judet-Letournel, care grupează fracturile acetabulare în două grupe, fie fracturi elementare, fie fracturi asociate:

  • fracturi elementare - de perete posterior (cel mai frecvent tip), coloană posterioară, perete anterior, coloană anterioară sau transversal,
  • fractură asociată - cuprinde multiple tipuri, de exemplu de perete posterior și coloană posterioară, transversal și de perete posterior, tip T,  de coloană anterioară și hemitransvers posterior, a ambelor coloane.

Cauze și factori de risc pentru fractura de acetabul

Oasele pelvisului, inclusiv acetabulul, sunt foarte puternice, fiind necesară o forță puternică pentru a le fractura. Fracturile acetabulare apar cel mai frecvent din cauza leziunilor de mare energie, atunci când o forță împinge capul femurului împotriva acetabulului.

Această forță poate fi transmisă de la genunchi, cum ar fi lovirea genunchiului de planșa de bord într-un accident frontal cu mașina, sau din lateral, în căderile de la înălțime direct pe șold.

O altă cauză de fractură de acetabul este osteoporoza (oasele slăbite). Unele persoane în vârstă pot suferi fracturi acetabulare după căderi simple, de la mică înălțime.

Cum se manifestă o fractură acetabulară?

Un pacient cu ruptură de acetabul poate prezenta diverse simptome, în funcție de severitatea fracturii și de modul în care s-a produs aceasta.

În majoritatea cazurilor, a fractură acetabulară provoacă dureri severe de șold, care se pot agrava uneori cu mișcarea. Uneori pot fi afectați nervii și este posibil ca pacientul să resimtă amorțeală sau o senzație de furnicături pe piciorul afectat. De asemenea, poate apărea slăbiciune în picior și edem important, cu incapacitatea de a suporta greutatea corporală.

Diagnosticul unei fracturi de acetabul

În cazurile de fracturi cauzate traumatisme puternice, pacienții ajung la un Compartiment de Primiri Urgențe, din cauza severității simptomelor. Pentru diagnosticul de ruptură de acetabul, medicul ortoped va efectua o examinare amănunțită a pelvisului, șoldurilor și picioarelor și va verifica dacă pacientul poate mișca gleznele și degetele de la picioare și dacă percepe senzații la nivelul tălpilor.

Medicul poate solicita, de asemenea, și diverse investigații de imagistică medicală, pentru confirmarea fracturii și decelarea tipului acesteia. Astfel, pot fi indicate:

  • radiografie de bazin - se efectuează din mai multe unghiuri, pentru a decela cu exactitate ce oase din șold sunt rupte și dacă fragmentele osoase sunt la locul lor sau există deplasare,
  • tomografie computerizată de pelvis - investigație preferată din cauza anatomiei complexe a soldului, pentru că poate arăta o imagine mai detaliată a traiectului de fractură, ajută la aprecierea severității leziunii prin producerea unei imagini în secțiune transversală și poate fi utilă în planificarea preoperatorie.

Complicațiile fracturii acetabulare

O fractură acetabulară poate provoca multiple complicații, printre care:

  • artrita posttraumatică - cartilajul care acoperă osul acetabul este afectat în timpul fracturii și devine neuniform, situație care poate duce la uzura articulației și astfel la artrită,
  • necroza avasculară sau osteonecroza - se poate întrerupe alimentarea cu sânge a osului acetabul, ducând la moartea celulelor osoase,
  • infecție - situație care necesită, de obicei, o intervenție chirurgicală pentru a curăța rana,
  • cheaguri de sânge - din cauza imobilizării după operație, scade fluxul de sânge în picioare, crescând astfel riscul de formare a cheagurilor de sânge,
  • leziunea nervului sciatic - nervul sciatic, care trece prin partea din spate a șoldului, poate fi afectat de fractură sau în timpul intervenției chirurgicale pentru a o repara,
  • osificare heterotopică - afecțiune în care osul se dezvoltă în locații anormale, de exemplu în mușchii, tendoanele și ligamentele din jurul șoldului.
  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Tratamentul pentru fractura de acetabul

Tratamentul unei fracturi acetabulare depinde de tipul fracturii și de severitatea leziunii. În cazul în care fractura este stabilă și oasele sunt la locul lor, este posibil să nu fie necesară o intervenție chirurgicală și pacientului i se poate recomanda:

  • Utilizarea de cârje sau cadru, pentru a nu pune nici o greutate pe picior până la vindecarea oaselor,
  • Dispozitiv de imobilizare a picioarelor - pentru restricționarea poziției șoldului,
  • Analgezice - pentru a ajuta la managementul durerii,
  • Anticoagulante - pentru a reduce riscul formării de cheaguri de sânge la nivelul venelor picioarelor.
Dr. Codrin Huszar, Dr. Răzvan Dragomir și Dr. Ciprian Pașcu în timpul unei intervenții de chirurgie ortopedică la Spitalul Clinic SANADOR.
La Spitalul Clinic SANADOR, tratamentul chirurgical pentru fracturile de acetabul este realizat într-un bloc operator dotat cu echipamente performante.

Dacă este necesară o intervenție chirurgicală, un chirurg ortoped poate efectua, în funcție de tipul și severitatea fracturii, diverse proceduri, precum:

  • reducere deschisă și fixare internă - chirurgul pune fragmentele osoase la loc și le menține pe poziție cu ajutorul unor dispozitive metalice speciale, până când osul se vindecă,
  • artroplastie de șold - în cazul deteriorării importante a acetabulului, chirurgul poate efectua o proteză totală de șold, prin îndepărtarea șoldul și a cartilajul deteriorat și înlocuirea cu piese artificiale.

După operație pot fi prescrise antiinflamatoare nesteroidiene sau anestezice locale pentru durere. Pentru recuperare medicală, medicul poate recomanda fizioterapie și kinetoterapie, pentru a crește forța și rezistența în șold, dar nu mai devreme de 6-8 săptămâni de la stabilizarea fracturii. Recuperarea completă a capacității de activitate fizică se poate obține în 6-12 luni post-fractură.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Diagnostic și tratament la Spitalul Clinic SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, fracturile de acetabul și alte tipuri de fracturi sunt diagnosticate rapid, prin investigații imagistice performante, precum radiografiile digitale și tomografiile computerizate cu aparat CT 128 slice.

Atunci când este recomandat tratament chirurgical, operația este realizată de chirurgi ortopezi cu o vastă experiență, într-unul dintre cele mai performante blocuri operatorii din țară, conectat la o Secție de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I. Postoperator, la SANADOR pacienții au acces la un program personalizat de recuperare medicală, la recomandarea unui medic specialist.

Fracturile acetabulare sau alte fracturi care constituie urgențe chirurgicale sunt evaluate și gestionate cu promptitudine în Compartimentul de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, singurul din sistemul medical privat din România.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR