Ce este fotoprotecția?

Fotoprotecția include un set de măsuri care au ca scop protecția împotriva razelor ultraviolete, pentru a reduce riscul de arsuri solare, cancer de piele, îmbătrânire prematură a pielii și afecțiuni oculare induse de razele UV. Vino la SANADOR, pentru consultații de specialitate și consiliere pentru o protecție solară adecvată!

Expunerea îndelungată la razele UV are efecte nocive în special asupra pielii, dar poate afecta și sănătatea ochilor. Există mai multe măsuri de fotoprotecție, care ajută la prevenirea acestor probleme de sănătate.

Watch on YouTube

Măsurile de fotoprotecție includ:

  • Aplicarea de cosmetice și creme cu factor de protecție solară (SPF);
  • Evitarea expunerii la soare în orele de vârf (între orele 10-16);
  • Purtarea unor articole vestimentare potrivite, care să acopere pielea și ochii.

Când este necesară protecția solară?

Protecția solară este necesară în fiecare zi, ori de câte ori ne expunem la soare sau ieșim în aer liber, inclusiv în sezonul rece și în zile înnorate, indiferent de gen, vârstă și de pigmentul pielii. De asemenea, măsurile de protecție solare sunt indicate și în cazul afecțiunilor pielii, precum vitiligo.

Utilizarea cremei de protecție solară în cadrul ședințelor de solar (în saloanele de bronzare) nu oferă protecție eficientă împotriva radiațiilor puternice produse de aceste tehnologii. Solarul emite radiații UVA de până la 10-15 ori mai puternice decât soarele, care nu pot fi contracarate de o cremă cu factor SPF.

Este important de știut că măsurile de protecție nu împiedică procesul de bronzare, ci doar îl încetinesc. Așadar, pentru a obține o piele mai închisă la culoare, nu este necesară evitarea produselor de protecție solară.

De ce este importantă fotoprotecția?

Măsurile de fotoprotecție au o importanță deosebită pentru prevenirea efectelor negative ale expunerii la soare.

Printre consecințele expunerii excesive la radiații ultraviolete se numără arsurile solare, imunosupresia și cancerul de piele. De asemenea, acestea favorizează formarea prematură a ridurilor, hiperpigmentarea, cloasma și pielea lăsată. Aceste efecte sunt rezultatul mutațiilor ADN induse de radiațiile ultraviolete, prin acțiune directă sau prin producția de radicali liberi.

Razele UV pot fi de 3 tipuri: UVA, UVB și UVC. Stratul de ozon absoarbe 100% din UVC și 90% din UVB. Pe de altă parte, doar o cantitate mică de UVA este absorbită de stratul de ozon. Razele UVB sunt răspunzătoare de arsurile solare și ruperea legăturilor ADN. UVA pătrunde în adâncimea pielii și favorizează producția de radicali liberi, care determină mai departe mutații genetice.

Cele mai importante măsuri de protecție solară

Principalele măsuri de fotoprotecție sunt:

Evitarea expunerii la ore de vârf - Potrivit U.S. Food and Drug Administration, 15 minute de expunere la soare la ora 13 echivalează cu o oră de stat la soare la ora 9 dimineața. Prin urmare, energia solară este de 4 ori mai puternică la amiază, comparativ cu orele dimineții. De aceea, este recomandat să evităm expunerea la soare în intervalul orar 10-16, atunci când radiațiile ultraviolete sunt cele mai puternice. Umbrelele de plajă sunt o soluție bună pentru a reduce expunerea la soare în timpul vacanțelor pe litoral.

Folosirea unei creme de protecție solară – crema cu factor de protecție ridicat trebuie aplicată pe zonele cutanate expuse, cu 15 minute înainte de a ieși în aer liber. De asemenea, aceasta trebuie aplicată din nou la fiecare 2 ore, dar și după contactul cu apa (dacă produsul nu este rezistent la apă).  Aplicarea cremei cu SPF pe ten este recomandată inclusiv în sezonul rece, nu doar vara.

Purtarea de articole vestimentare potrivite - o altă metodă pentru protecția solară este purtarea de pantaloni lungi și haine cu mânecă lungă, lejere, din materiale naturale, cum ar fi bumbac sau in. Țesăturile închise la culoare absorb mai multă radiație UV decât cele deschise la culoare. De asemenea, este indicată purtarea unei pălării cu boruri largi și a ochelarilor de soare. Există tricouri cu protecție UV potrivite pentru persoanele care practică sporturi în apă sau în aer liber.

Cum alegem produsele de protecție solară potrivite?

Cremele de protecție solară sunt de mai multe tipuri:

  • Fizice (minerale) – conțin minerale, precum oxid de zinc și dioxid de titan, care reflectă și împrăștie razele ultraviolete, având rol de barieră fizică;
  • Chimice (organice) – conțin substanțe chimice pe bază de carbon, care absorb radiațiile UV.

Unele creme de protecție solară conțin și ingrediente secundare de protecție, cum ar fi antioxidanți (de exemplu, vitamina C).

Indiferent de tipul ingredientelor, este indicată utilizarea unei creme de protecție împotriva razelor ultraviolete cu factor SPF de minim 30, cu spectru larg (UVA+UVB). Tenul cu pigment foarte deschis necesită un factor de protecție cât mai ridicat – SPF 50.

Persoanele cu diferite tipuri de dermatite (cum ar fi dermatită atopică) sau cu piele sensibilă trebuie să opteze pentru un produs dermatocosmetic, special conceput pentru nevoile pielii cu probleme. Acesta nu trebuie să conțină parfum, pentru a preveni reacțiile alergice și iritația. De asemenea, în aceste cazuri sunt de preferat cremele SPF fizice (minerale), pe bază de oxid de zinc sau dioxid de titan.

Ochelarii de soare care oferă protecție ridicată împotriva razelor ultraviolete sunt cei etichetați „UV400” sau care asigură „100% protecție împotriva UVA și UVB”. Cei cu lentile polarizate pot fi mai eficienți, datorită faptului că reflectă razele soarelui. De asemenea, lentilele trebuie să fie destul de mari pentru a acoperi ochii și să aibă o culoare închisă.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Ce riscăm dacă nu folosim fotoprotecția?

Neglijarea măsurilor de fotoprotecție și expunerea prelungită la radiațiile ultraviolete poate avea următoarele consecințe:

  • Arsuri solare – pe lângă manifestările neplăcute pe termen scurt, arsurile solare repetate cresc riscul de cancer de piele;
  • Fotoîmbătrânirea – prin promovarea speciilor reactive de oxigen și deteriorarea elastinei și a colagenului, radiațiile UV facilitează îmbătrânirea prematură a pielii, formarea ridurilor, îngroșarea tegumentelor și petele pigmentare;
  • Keratoză actinică – este definită de apariția unor leziuni aspre, solzoase, ca rezultat al expunerii timp de mai mulți ani la razele solare. Acestea se asociază cu risc de carcinom cu celule scuamoase;
  • Rozacee.
  • Suprimarea imunității – radiațiile UV scad imunitatea prin reducerea numărului celulelor prezentatoare de antigen și creșterea celor inflamatorii în derm;
  • Risc de cancer de piele de tip melanom și non-melanom – expunerea necontrolată la soare și arsurile solare repetate favorizează fotocarcinogeneza sau procesul de dezvoltare a cancerului. Cele mai multe cazuri de melanom (cea mai agresivă formă de cancer de piele) sunt cauzate de radiațiile UV. De asemenea, acestea cresc riscul de cancer de piele tip non-melanom, cum ar fi carcinom cu celule bazale sau cu celule scuamoase. Pe lângă mutațiile genetice pe care le favorizează, razele UV suprimă capacitatea sistemului imun de a se apăra împotriva tumorilor maligne;
  • Afecțiuni oculare – expunerea ochilor la soare crește riscul de cataractă, care se asociază cu pierderea vederii, dar și cu alte afecțiuni oftalmologice, cum ar fi degenerescență maculară și pterigionul (excrescență pe suprafața ochiului).
  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Recomandări de protecție solară la SANADOR

La SANADOR, pacienții au acces la consultații de dermatologie asigurate de medici foarte experimentați, care recomandă măsurile potrivite de protecție solară, în funcție de nevoile fiecărei persoane în parte. Controlul alunițelor la medicul dermatolog și respectarea măsurilor de protecție solară sunt cu atât mai importante pentru persoanele care au mulți nevi pigmentari, în cazul acestora riscul de complicații fiind mai mare.

Pe lângă consultația de specialitate, medicii SANADOR asigură și investigații dermatologice pentru screeningul și diagnosticul leziunilor cutanate, prin dermatoscopie cu aparatul FotoFinder, care realizează o hartă dermatoscopică a pacientului. Atunci când este necesar tratament chirurgical pentru leziunile pielii produse de radiații UV, pacienții beneficiază de proceduri de ultimă generație.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR