Ce este foramen ovale patent

Foramen ovale patent este un defect ce constă în persistența unui orificiu de comunicare între cele două cavități atriale ale inimii. În timpul vieții intrauterine, acest orificiu (lat. foramen) permite sângelui bogat în oxigen să treacă direct din atriul drept în cel stâng și să evite trecerea prin circulația pulmonară. În mod normal, la aproximativ 6-12 luni de la naștere, acest orificiu se închide. La SANADOR, pacienții au acces la servicii medicale performante pentru diagnosticul și tratamentul afecțiunilor cardiovasculare.

Watch on YouTube

Peste jumătate dintre bebeluși prezintă foramen ovale patent (FOP) la vârsta de 6 luni, acesta putând persista chiar și în viața de adult, la aproximativ 1 din 4 oameni, însă fără implicații majore. De obicei, aceste persoane sunt complet asimptomatice, malformația fiind descoperită complet incidental, în urma efectuării unor investigații pentru alte acuze medicale.

Totuși, la unii pacienți, persistența acestei comunicări poate permite trecerea unor trombi (cheaguri de sânge) venoși din atriul drept către atriul stâng și, mai departe, în circulația arterială, către diverse organe. Această trecere implică un risc crescut de dezvoltare a unui accident vascular cerebral, moment în care poate deveni necesară închiderea orificiului foramen ovale prin tratament chirurgical.

Cum apare foramen ovale patent

În timpul vieții intrauterine, plămânii fetali sunt nefuncționali. În această perioadă, sângele bogat cu oxigen provine de la mamă, prin cordonul ombilical. Acest sânge poate trece, prin foramen ovale, din atriul drept direct în atriul stâng și, mai departe, către organele din corp, circulația pulmonară fiind astfel șuntată.

Acest orificiu se închide în mod normal după nașterea fătului, odată cu primul inspir al acestuia, datorită variațiilor de presiune a sângelui determinate de deschiderea circulației pulmonare. Persistența acestui orificiu după naștere, care poate rămâne deschis (patent) permite trecerea unei mici cantități de sânge între cele două cavități atriale. Nu se cunoaște cauza exactă care determină persistența (patența) acestui orificiu după naștere, însă unele studii arată că un rol important îl poate avea componenta genetică.

Semne și simptome de foramen ovale persistent

În cele mai multe dintre cazuri, pacienții cu foramen ovale patent (sau foramen ovale persistent) nu sunt simptomatici. Aceștia pot trăi o bună perioadă de timp fără să fie conștienți de prezența acestei afecțiuni. Cu toate acestea, boala poate deveni manifestă odată cu migrarea unui tromb din circulația venoasă (din atriul drept) în atriul stâng, către circulația sistemică, ceea ce poate determina simptome precum:

Complicațiile provocate de foramen ovale patent

Cea mai de temut complicație provocată de foramen ovale patent este reprezentată migrarea unui tromb (cheag de sânge) de la nivelul cavității atriale drepte în atriul stâng și mai departe, către organe vitale precum creierul, cu dezvoltarea accidentului vascular cerebral, sau inimă, cu apariția infarctului miocardic.

La Spitalul Clinic SANADOR, procedurile de cardiologie intervențională sunt realizate cu echipamente ultraperformante, de medici experimentați.

O altă complicație care poate fi provocată de persistența foramen ovale este dezvoltarea sindromului de platipnee-ortodeoxie, caracterizat prin apariția dispneei (dificultății de respirație) și a scăderii concentrației de oxigen în sângele arterial în momentul trecerii din clinostatism (din poziție culcată) în ortostatism (poziție în picioare).

Diagnosticul de foramen ovale persistent

Diagnosticul de foramen ovale patent este cel mai adesea descoperit incidental, prin ecocardiografie. Această investigație imagistică permite vizualizarea în timp real a inimii, precum și identificarea și măsurarea defectului.

Cel mai adesea este indicată ecocardiografia transtoracică, ceea ce implică aplicarea sondei la nivelul pieptului, pe piele. Cu toate acestea, un foramen ovale de mici dimensiuni poate fi dificil de vizualizat cu ajutorul acestui tip de ecografie. În aceste situații, medicul cardiolog poate recomanda o ecocardiografie transesofagiană, cu introducerea sondei prin esofag. Această variantă de ecocardiografie este considerată, în prezent, cea mai bună metodă pentru diagnosticul de foramen ovale patent.

Acuratețea diagnosticului poate fi crescută prin injectarea la nivelul unei vene periferice a unor microbule obținute prin barbotarea (sau agitarea) serului fiziologic. Procedura poartă numele de ecografie cu bule și permite vizualizarea mișcărilor bulelor prin camerele inimii și a comunicării anormale dintre cele două cavități atriale.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Tratamentul pentru foramen ovale patent

Decizia de tratament pentru foramen ovale patent este puternic influențată de dezvoltarea complicațiilor de tip trombembolic, tratamentul nefiind recomandat în cazurile asimptomatice, descoperite incidental. De asemenea, tratamentul nu este indicat nici în caz de foramen ovale patent la nou-născuți sau de foramen ovale patent la bebeluș, întrucât, în aceste situații, este necesar un timp de așteptare care să permită închiderea naturală a orificiului de comunicare dintre cele două atrii.

Variantele de tratament pentru foramen ovale persistent includ:

  • Tratament medicamentos, cu rol de prevenție a unor complicații de tip infarct cerebral, adresat pacienților cu atacuri ischemice tranzitorii – această terapie are la bază medicație cu efect de fluidizare a sângelui (de de tipul aspirinei sau a medicației de tip anticoagulant), care are rolul de reducere a riscului de dezvoltare a unui cheag;
  • Tratamentul intervențional percutanat (cateterism cardiac) – este o procedură de cardiologie intervențională care presupune inserția unui cateter (tub) la nivelul unei vene mari de la nivelul coapsei (vena femurală), prin intermediul căruia se introduce și se avansează, până la nivelul inimii, un mic dispozitiv cu rol de ocluzie a defectului, similar unei umbreluțe;
  • Tratamentul chirurgical – presupune efectuarea unei mici incizii, urmate de sutura (coaserea) defectului dintre cele două atrii; tratamentul prin chirurgie cardiovasculară poate fi indicat în cazurile de eșec al intervențiilor percutanate sau în cazul defectelor mari, cu orificiu mai larg de 25 de milimetri; de asemenea, tratamentul chirurgical al foramen ovale patent la copii poate fi recomandat în cazurile în care este necesară corecția simultană a unei alte malformații cardiace.
  • La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Diagnostic și tratament pentru afecțiuni cardiovasculare la SANADOR

La SANADOR, pacienții au acces la consultații de cardiologie realizate de medici cu o vastă experiență și la investigații imagistice avansate, precum ecografie cardiacă, RMN de cord sau scintigrafie miocardică, în funcție de indicația stabilită. În acest fel, sunt diagnosticate cu precizie afecțiunile cardiovasculare, inclusiv foramen ovale patent.

Laboratorul de Cateterism de la Spitalul Clinic SANADOR este dotat cu două angiografe de ultimă generație Philips Azurion 7.

Tratamentul este stabilit individualizat, ținând cont de specificul fiecărui caz în parte, luând în calcul simptomatologia, factorii de risc și bolile asociate. La Centrul de Excelență în Chirurgia Cardiovasculară Minim Invazivă de la Spitalul Clinic SANADOR, pacienții beneficiază de tratament modern, prin proceduri de cardiologie intervențională, chirurgie cardiovasculară sau proceduri hibrid, conform indicației.

Operațiile cardiovasculare se desfășoară în primul bloc operator complet digitalizat din România, iar pacienții primesc îngrijire avansată pe Secția de Anestezie și Terapie Intensivă Cardiovasculară de categoria I, pentru recuperare optimă. Tratamentul intervențional este realizat în Laboratorul de Cateterism de la Spitalul Clinic SANADOR, dotat cu două angiografe Philips Azurion 7, ultraperformante.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR