Utilizarea produselor de protecție solară este recomandată pe toată durata anului, inclusiv iarna sau atunci când este înnorat (mai ales dacă indicele UV este egal sau mai mare de 3). Radiațiile ultraviolete (UV) sunt responsabile pentru arsurile solare, pentru îmbătrânirea prematură a pielii și pentru cancer de piele.

Cum alegem produsul cu SPF?

Cel mai important lucru de care trebuie ținut cont la alegerea produsului de protecție solară este acoperirea pe care o oferă, respectiv este indicat unul cu spectru larg, care protejează atât de UV-A, cât și de UV-B.

De asemenea, trebuie să alegem un produs cu SPF de cel puțin 15, în cazul în care expunerea la soare nu este prea mare, și de cel puțin 30, dacă ne desfășurăm activitatea mai mult în aer liber, practicăm sport, ne plimbăm sau facem plajă.

În cazul în care practicăm înotul, facem exerciții fizice intense sau transpirăm mult, este recomandată folosirea de produse cu SPF rezistente la apă. Conform testelor, aceste produse asigură o protecție de până la 40 de minute, după care se reaplică.

Pentru alegerea produsului potrivit, trebuie să ținem cont și de tipul de piele. Pentru pielea grasă sau cu tendință acneică sunt potrivite produsele pe bază de apă (sub formă de geluri) sau pe bază de alcool.

Pentru pielea uscată sau sensibilă, trebuie evitate produsele pe bază de alcool, pentru că pot usca pielea. În cazul în care apare o reacție alergică la produsul de protecție solară, este indicată încercarea altui produs (pentru că nu toate conțin aceleași substanțe chimice), de exemplu utilizarea unuia fără parfum sau cu filtre minerale. Protejarea pielii cu produse SPF este esențială pentru toată lumea, dar mai ales pentru persoanele cu vitiligo, deoarece pielea afectată de această afecțiune este mai vulnerabilă la razele UV și riscul de arsuri solare.

Comparativ cu produsele cu filtre chimice, cele cu filtre fizice (oxid de zinc sau dioxid de titan) sunt mai puțin susceptibile de a provoca iritații, pentru că acestea rămân pe suprafața pielii, spre deosebire de cele chimice, care sunt absorbite în piele.

Cum aplicăm produsele cu SPF?

Înainte de utilizare, este necesară agitarea flaconului, pentru obținerea unui amestec omogen al particulelor din produs.

Produsele cu filtre minerale sunt aplicate chiar înainte de expunerea la soare, în timp ce produsele cu filtre chimice sunt aplicate cu cel puțin 20 de minute înainte de expunerea la soare, pentru a permite absorbția lor. Dacă expunerea la soare este de durată, produsul este reaplicat la fiecare două ore. De asemenea, produsul se reaplică după înot, duș, transpirație excesivă sau frecarea pielii cu prosopul.

Produsul cu SPF este aplicat pe toate zonele de piele expuse la soare (inclusiv pe urechi, buze și scalp – dacă părul este rar), în cantitate generoasă. Pentru un adult de talie medie, cantitatea necesară a fi aplicată este de aproximativ 35 ml, echivalentul a două linguri de produs sau cât poate ține fiecare în palmă. Aplicând-se produs în cantitate redusă (ceea ce se întâmplă destul de des), nu este obținută protecția solară indicată pe eticheta acestuia.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Măsuri complementare

Niciun produs cu SPF nu oferă 100% protecție, de aceea este recomandată utilizarea lor în combinație cu alte măsuri de protecție, pentru a evita efectele nedorite ale soarelui, respectiv purtarea de haine cu țesătură deasă, largi și de culoare deschisă, pălărie de soare, ochelari de soare, căutarea umbrei, evitarea expunerii la soare în orele cu indice UV ridicat.

În general, dacă apar arsuri solare în timp ce folosim produse cu SPF înseamnă fie că nu a fost respectat intervalul de reaplicare de două ore, fie nu a fost aplicat în cantitatea adecvată sau chiar că  este expirat.

În concluzie, cel mai bun produs de protecție solară este cel cu spectru larg de protecție, cu SPF peste 30, care se potrivește tipului de piele și care este ușor de reaplicat.

Dr. Rodica Badea, medic specialist dermato-venerologie la Clinica SANADOR Militari.
Dr. Rodica Badea, medic specialist dermato-venerologie la Clinica SANADOR Militari.

Informațiile din acest articol au fost oferite de dr. Rodica Badea, medic specialist dermato-venerologie la Clinica SANADOR Militari.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR