Ce este flegmonul?

Flegmonul este o colecție de puroi la nivelul țesuturilor moi, o infecție care se poate extinde atât local, cât și sistemic. Spre deosebire de abces, care are aspectul unei pungi de puroi delimitată de pereți, flegmonul nu este bine delimitat, astfel încât se poate extinde rapid, de-a lungul fibrelor musculare sau al țesutului adipos.

De aceea, tratamentul prin drenaj chirurgical și administrarea de antibiotic sistemic, este important pentru a preveni complicațiile. Flegmonul este provocat de infecția bacteriană la nivelul porților de intrare în organism sau la nivelul organelor interne. 

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Tipuri

În funcție de localizarea flegmonului, acesta poate fi clasificat astfel:

  • Flegmon cutanat – Pielea este o poartă de intrare pentru bacterii, în special dacă răni deschise sau înțepături de insecte. Bacteriile pătrund prin aceste căi și pot rămâne cantonate în țesuturile moi. Infecția se poate extinde de-a lungul fibrelor musculare și de aceea este necesar să fie tratată corect și complet.
  • Flegmon dentar – Cariile  vechi netratate pot duce la dezvoltarea unui flegmon peridentar. Gingiile inflamate, sensibilitatea dentară și febra sunt simptome ce pot indica dezvoltarea unei colecții infectate peridentare.
  • Flegmon periamigdalian și amigdalian – Datorită cantonării bacteriilor la nivelul criptelor amigdaliene, se pot dezvolta colecții de puroi la acest nivel. Tratamentul antibiotic sau asocieri de antibiotice administrate intravenos timp de 10 zile sunt necesare pentru a distruge focarul infecțios de la acest nivel.
  • Flegmon al organelor interne – de obicei, acest tip de flegmon este regăsit la nivelul tractului digestiv, poate afecta pancreasul, apendicele sau intestinul subțire.

Cauzele flegmonului

Flegmonul este provocat de infecția bacteriană cu stafilococi sau cu streptococi, de obicei cu Stafilococul auriu sau cu Streptococul de grup A. Un organism imunodeprimat este mai predispus să fie afectat de flegmon.

Infecția HIV/SIDA, bolile cronice precum diabetul zaharat sau boala cronică de rinichi, reprezintă factori favorizanți pentru dezvoltarea și evoluția flegmonului.

Flegmonul organelor interne este cauzat de bacterii anaerobe, ce nu necesită aer pentru supraviețuire și trăiesc în tractul digestiv, unde se înmulțesc necontrolat.

Semnele și simptomele de flegmon

Flegmonul cutanat (la nivelul pielii) este diagnosticat clinic. Zona afectată prezintă semne de inflamație locală – roșeață, edem (umflătură). De obicei, durerea este simptomul care aduce un pacient cu flegmon la medicul dermatolog. Atunci când bacteria ajunge în sânge, apare un tablou clinic cu afectare sistemică – febră și stare generală alterată sau ganglioni limfatici măriți în dimensiuni (adenopatii).

Un alt tip de flegmon frecvent întâlnit este flegmonul amigdalian sau periamigdalian. Acesta poate să apară în cursul unei infecții respiratorii superioare, provocând febră înaltă, ce nu cedează la tratament sau reapare după o perioadă de remisiune, durere puternică în gât și dificultate în vorbire.

Angina Ludwig este o denumire a flegmonului cavității orale, ce poate porni de la o infecție dentară. Acest tip de flegmon poate pune viața în pericol, prin extinderea infecției la zonele din vecinătate, umflarea zonei cervicale (tumefacții cervico-faciale) sau linguale și greutate în respirație.

Dacă pacientul prezintă durere abdominală, febră, greață și vărsături, acestea pot fi manifestările clinice ale unui flegmon al tractului digestiv sau, mai specific, un flegmon apendicular (la nivelul apendicelui).

Investigații pentru diagnostic

Diagnosticul flegmonului pielii este pus pe baza aspectului clinic și a simptomelor relatate de pacient. Flegmonul organelor interne este mai greu de diagnosticat și pot fi necesare investigații de laborator, precum analize de sânge (hemoleucograma, markeri inflamatori – proteina C reactivă, VSH, fibrinogen).

Imagistica medicală poate evidenția un flegmon intern și să îl diferențieze de un abces, care reprezintă o colecție infectată bine delimitată de pereți. Astfel, medicul poate recomanda o ecografie abdominală, o radiografie, un examen RMN sau o tomografie computerizată. Pentru localizarea  colecțiilor abdominale de puroi, medicul poate folosi substanță de contrast injectată intravenos. Culturile din secreția purulentă nu se realizează de rutină, dar pot direcționa tratamentul în funcție de sensibilitatea bacteriei la diferite antibiotice.  

Tratamentul pentru flegmon

Flegmonul poate fi tratat atât chirurgical, cât și prin medicație. Un flegmon fesier, spre exemplu, trebuie să fie drenat de medicul chirurg. Acesta va realiza o incizie, pentru a curăța cât mai extensiv zona de puroi. Tratamentul va fi continuat cu antibiotic oral sau intravenos. Antibioticul ales este în general cu spectru larg, pentru a evita extinderea infecției bacteriene și afectarea sistemică. Uneori, tratamentul antibiotic oral poate fi de ajuns pentru a trata infecția, fără a fi necesar drenajul chirurgical.

Flegmonul care afectează organele interne necesită tratament chirurgical, pentru a controla focarul infecțios și antibiotic administrat post-operator intravenos în spital.

Flegmonul peridentar poate fi tratat de medicul stomatolog prin tratament antibiotic, de obicei amoxicilină și anti-inflamatoare. Dacă este necesară incizie pentru eliminarea puroiului, intervenția este realizată de chirurgul maxilo-facial.

Pentru a evita dezvoltarea flegmonului cutanat, rănile superficiale trebuie să fie bine dezinfectate. De asemenea, controlul regulat la stomatolog și tratamentul cariilor dentare reprezintă o metodă de a preveni dezvoltarea flegmonului peridentar.

Diagnosticul și tratamentul flegmonului la SANADOR

SANADOR asigură pacienților servicii medicale complete pentru diagnosticul rapid și tratamentul eficient al flegmonului. Consultațiile sunt realizate de medici experimentați și bine pregătiți profesional, specializați în dermatologie, medicină internă, boli infecțioase, gastroenterologie, în funcție de indicație.

Pentru diagnosticul corect, analizele de sânge prelucrate în Laboratoarele SANADOR sunt completat cu investigații imagistice performante, realizate cu echipamente de ultimă generație, precum RMN 3 Tesla și CT 128 slice. Când este indicat tratament chirurgical pentru flegmon, operația se desfășoară în deplină siguranță la Spitalul Clinic SANADOR într-un bloc operator modern, dotat cu echipamente performante.

Pentru diagnosticul și tratamentul flegmonului dentar, pacienții se pot adresa Clinicii de Stomatologie SANADOR, pentru servicii stomatologice complete, inclusiv intervenții de chirurgie maxilo-facială la cele mai înalte standarde de calitate.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR