Ce este fistula vezicală?

Fistula vezicală este o conexiune anormală, ca un tunel, formată între vezica urinară și un alt organ din vecinătate. La SANADOR, pacienții beneficiază de servicii medicale complete, de înaltă calitate, pentru diagnosticul și tratamentul fistulelor vezicale.

În mod normal, tractul urinar este separat de tractul gastrointestinal și, în cazul femeilor, de cel genital. În cazul unei fistule vezicale, urina acumulată în vezica urinară se poate elimina prin această cale de comunicare, ajungând în vagin, intestinul subțire sau colon.

Fistulele vezicale sunt destul de rare și apar de obicei în urma unei intervenții chirurgicale sau a unei leziuni anterioare. Manifestările clinice includ infecții urinare recurente, eliminarea de aer prin uretră la urinare și urină urât mirositoare.

O fistulă vezicală nu se vindecă de la sine, de cele mai multe ori fiind necesară o intervenție chirurgicală. Cu cât diagnosticul este stabilit mai devreme, iar tratamentul este administrat din timp, cu atât este mai mic riscul de complicații, precum diverse abcese, infecții grave sau chiar cancer.

Tipuri de fistulă vezicală

Fistulele vezicale sunt clasificate în funcție de organul în care se deschide celălalt capăt al acestei căi anormale. Cele mai frecvente tipuri de fistulă a vezicii urinare sunt:

  • fistulă entero-vezicală, care se dezvoltă între vezica urinară și intestinul subțire,
  • fistulă colo-vezicală, care apare mai frecvent la bărbați și se dezvoltă între vezică și intestinul gros, numit colon,
  • fistulă vezico-vaginală, legătură formată între vezica urinară și vagin,
  • fistulă utero-vezicală, care se dezvoltă între vezică și uter.
  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cauze și factori de risc pentru fistula vezicală

Toate tipurile de fistule ale vezicii urinare se pot datora unor intervenții chirurgicale anterioare, unor traumatisme, extravazării de urină, unor infecții sau diverselor tipuri de cancer pelvin.

În funcție de tipul fistulei, cauzele pot fi:

  • pentru o fistulă colo-vezicală: boala diverticulară (inflamație și/sau infecție în pereții colonului), un defect congenital (separarea incompletă a celor două sisteme în timpul dezvoltării embrionare) sau cancerul de colon,
  • pentru o fistulă entero-vezicală: boala Crohn (boală inflamatorie intestinală), boala diverticulară, cancerul vezicii urinare, cancer de intestin subțire sau radioterapia abdominală,
  • pentru o fistulă vezico-vaginală: intervențiile chirurgicale obstetricale sau ginecologice, cancere ginecologice, radioterapia pelvină, nașterea prelungită, infecțiile urinare recurente, fracturile pelviene, întreruperea de sarcină (chiuretaj), epiziotomia infectată după naștere, abcesul glandelor din apropierea rectului, abuzul sexual,
  • pentru o fistulă utero-vezicală - intervențiile chirurgicale pelviene, cancerul în zona pelvină, radioterapia.

Cum se manifestă o fistulă vezicală?

Simptomele de fistulă vezicală variază în funcție de tipul și de severitatea fistulei. Acestea pot include oricare dintre următoarele:

Stabilirea diagnosticului de fistulă vezicală

Pentru stabilirea diagnosticului de fistulă vezicală, medicul va efectua un examen fizic (tușeul rectal) și va recomanda efectuarea a diverse investigații paraclinice și imagistice pentru a examina tipul fistulei, traiectul acesteia și afectarea celorlalte organe interne. Investigațiile efectuate pot cuprinde:

  • sumar de urină și urocultură - pentru a exclude prezența unei infecții de tract urinar,
  • hemograma - cu numărul de celule sanguine, în special globulele albe (leucocitele), pentru a exclude infecția sistemică (sepsisul),
  • panou metabolic de bază - pentru a evalua funcția renală,
  • testul colorantului cu albastru de metilen - este administrat intravenos albastrul de metilen și este plasat un tampon în vagin, care devine albastru dacă există o fistulă,
  • cistografia - explorare radiologică prin care se obțin imagini ale sistemului urinar, prin umplerea vezicii urinare cu o substanță de contrast, până la capacitatea maximă a vezicii, demonstrând adesea scurgerea de contrast prin traiectul fistulei,
  • cistoscopie - procedură prin care medicul urolog examinează mucoasa vezicii urinare și a uretrei, cu ajutorul unui tub subțire, prevăzut cu cameră video la capăt (cistoscop), care este introdua prin uretră și avansat spre vezica urinară.

Complicațiile fistulei vezicale

Complicațiile unei fistule vezicale pot fi severe și cuprind infecțiile recurente ale tractului urinar (cistită, pielonefrită), abcesul pelvin (colecție de puroi), peritonita (inflamație a peritoneului, țesutul care căptușește peretele interior al abdomenului și organele abdominale), ocluzia intestinală (blocare a tranzitului intestinal) sau chiar cancerul.

Tratamentul pentru fistulă vezicală

În majoritatea cazurilor, tratamentul presupune o intervenție chirurgicală pentru a repara zona deteriorată, care variază în funcție de organele afectate și de starea pacientului. În cazurile ușoare, un chirurg efectuează o fistulotomie, unde deschide legătura patologică și o repară cu ajutorul unor suturi. Această procedură este simplă și durează puțin.

Conf. dr. Constantin Gîngu în timpul unei intervenții chirurgicale la Spitalul Clinic SANADOR.
La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile chirurgicale pentru afecțiunile tractului urinar sunt realizate în deplină siguranță.

În cazuri mai severe însă, de exemplu în cazul unui cancer, este necesară o intervenție mai extinsă, care cuprinde o fistulectomie, în care se îndepărtează întreaga fistulă și o parte din organele afectate. După operație este necesară montarea unui cateter vezical, care este purtat timp de câteva săptămâni, perioadă în care zona operată se vindecă. Pe lângă tratamentul chirurgical, mai pot fi prescrise diverse medicamente, precum antibiotice sau antialgice.

În cazuri rare, poate fi încercată o strategie non-chirurgicală, mai puțin invazivă, pentru a ajuta la gestionarea simptomelor unei fistule vezicale. Această strategie cuprinde:

  • tratarea infecțiilor urinare sau a altor infecții subiacente cu antibiotice,
  • tratarea afecțiunilor medicale subiacente, cum ar fi boala Crohn sau diverticulita,
  • folosirea unui adeziv de fibrină pentru a închide fistula în cazurile ușoare,
  • montarea unui cateter vezical, astfel încât urina să fie drenată la exterior, cu încercarea vindecării de la sine a fistulei.

În ciuda acestor metode de tratament mai puțin invazive, măsurile chirurgicale sunt mai frecvent folosite și au o rată de succes mult mai mare, iar riscul unei fistule recurente după intervenția chirurgicală este scăzut. În unele situații, poate fi indicată o cistorafie, operație pentru suturarea peretelui vezicii urinare.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții au acces la consultații de specialitate oferite de medici urologi foarte experimentați și la toate investigațiile necesare pentru stabilirea diagnosticului, inclusiv la cistoscopie și cistografie. Echipamentele folosite sunt de ultimă generație, iar procedurile se desfășoară în deplină siguranță și confort.

Tratamentul pentru fistula vezicală este stabilit individualizat, în funcție de tipul și de severitatea afecțiunii, astfel încât să fie obținute cele mai bune rezultate. Atunci când este indicată operația, intervenția chirurgicală este realizată în cele mai bune condiții la Spitalul Clinic SANADOR, care deține unul dintre cele mai performante blocuri operatorii din țară și o Secție de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I – nivelul maxim de competență.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR