Ce este fistula durală arteriovenoasă
O fistulă durală arteriovenoasă (dAVF – dural arteriovenous fistula) este o anomalie vasculară rară caracterizată printr-o conexiune anormală (fistulă) între o arteră și o venă de la nivelul durei mater, una dintre cele 3 foițe care alcătuiesc meningele, acel înveliș protector al creierului și măduvei spinării. Pentru evaluarea și tratamentul anomaliilor vasculare, pacienții beneficiază de consultații de neurochirurgie, investigații imagistice avansate și tratamente minim invazive realizate la Spitalul Clinic SANADOR.
Arterele sunt vase prin care circulă sânge bogat în oxigen, cu o presiune crescută, către diverse organe și țesuturi, iar venele sunt acele vase care preiau sângele dezoxigenat (cu conținut redus de oxigen) și îl transportă înapoi la inimă. Între artere și vene există artere de dimensiuni foarte mici, numite capilare, ce au rolul de a distribui fluxul sanguin de la arterele mari către organele pe care acestea le hrănesc, înainte ca sângele să intre în vene.
În mod normal, tranziția de la arterele la vene este asigurată de prezența capilarelor, însă, într-o fistulă arteriovenoasă, acest pat vascular capilar lipsește și sângele trece direct de la arteră la venă. În consecință, arterele trimit sângele cu o presiune crescută direct la nivelul venelor și sinusurilor venoase cerebrale, care pot acomoda, în mod fiziologic, sânge cu presiune joasă. Acest lucru determină creșterea presiunii la nivelul creierului și măduvei spinării, modificarea formei și dimensiunilor vaselor de la acest nivel și împiedică circulației sângelui în direcția normală. Din cauza presiunii ridicate există riscul ca aceste vase să se rupă sau să se spargă, determinând sângerări cerebrale cu potențial fatal.
-
Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!