Ce este fibroza pulmonară

Fibroza pulmonară înseamnă fibrozarea țesutului pulmonar, ceea ce duce la îngroșarea și la cicatrizarea acestuia, cu afectarea funcționării normale a plămânilor și dificultăți în respirație. La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații de pneumologie realizate de medici experimentați, pentru diagnosticul corect și tratamentul performant al afecțiunilor pulmonare.

Speranța de viață a persoanelor cu fibroza pulmonară și calitatea vieții acestora variază în funcție de mai mulți factori. În unele cazuri, boala evoluează rapid, în doar câteva luni, în timp ce în altele se agravează mai lent, pe parcursul mai multor ani. Pe măsură ce boala avansează, respirația devine tot mai dificilă.

La SANADOR, pacienții beneficiază de investigații imagistice avansate, precum CT 128 slice.

Leziunile cauzate de fibroza pulmonară sunt permanente. Totuși, anumite medicamente și tratamente pot contribui la încetinirea evoluției bolii, la ameliorarea simptomelor și la îmbunătățirea calității vieții. În unele cazuri, transplantul de plămâni poate fi o opțiune viabilă.

Tipuri de fibroză pulmonară

Fibroza pulmonară poate fi împărțită în diferite tipuri, în funcție de cauzele care o determină și de caracteristicile particulare.

  • Cel mai frecvent tip este fibroza pulmonară idiopatică. „Idiopatic” înseamnă că nu s-a descoperit cauza exactă a afecțiunii.
  • Fibroza pulmonară poate apărea, de asemenea, secundar altor factori. De exemplu, fibroza pulmonară secundară poate rezulta din expunerea la azbest, un material de construcție care, după mulți ani de expunere, poate provoca cicatrizarea țesutului pulmonar.
  • Un alt tip de fibroza pulmonară secundară este fibroza indusă de medicamente. Anumite medicamente pot cauza inflamarea și cicatrizarea plămânilor, mai frecvente la persoanele în vârstă.
  • Fibroza pulmonară post-COVID a fost identificată ca o complicație în cazul pacienților care au avut forme severe de infecție cu COVID-19.

Fibroza pulmonară poate fi clasificată și în funcție de modul în care afectează țesutul pulmonar.

  • Fibroza pulmonară difuză se răspândește uniform în întreaga structură a plămânilor.
  • Fibroza pulmonară interstițială afectează în special spațiile dintre celulele și structurile de la nivelul plămânilor.
  • Totodată, fibroza pulmonară poate afecta doar un singur plămân sau ambii plămâni - situație în care se numește fibroză pulmonară bilaterală.

Cauze și factori de risc pentru fibroza pulmonară

Fibrozarea plămânilor poate fi cauzată de o varietate de factori, inclusiv de expunerea la toxine, de tratamentele prin radioterapie, de anumite medicamente și diverse afecțiuni medicale. În multe situații, cauza rămâne necunoscută.

Tipul de activitate profesională și mediul înconjurător pot influența riscul de fibroză a plămânilor. Contactul frecvent sau repetat cu substanțe dăunătoare sau poluanți, cum ar fi azbestul, praful de metale, mucegaiul și excrementele de păsări și animale, poate duce la deteriorarea țesutului pulmonar.

Tratamentul cu radiații pentru cancer pulmonar sau cancer mamar poate, în unele cazuri, provoca afectarea plămânilor, simptomele apărând la câteva luni sau chiar ani după terapie. Gradul de deteriorare poate varia în funcție de expunerea totală a plămânilor la radiații, doza administrată, utilizarea simultană a chimioterapiei și de existența unor afecțiuni pulmonare preexistente.

De asemenea, anumite medicamente, precum cele pentru afecțiuni cardiace, tratamentul cu antibiotice și medicamentele antiinflamatoare pot provoca deteriorarea țesutului pulmonar.

Și afecțiuni autoimune precum dermatomiozita, lupusul eritematos sistemic, polimiozita, artrita reumatoidă, sarcoidoza și sclerodermia sunt asociate cu deteriorarea plămânilor și contribuie la dezvoltarea modificărilor fibrotice pulmonare.

Fumatul este un factor de risc major, iar persoanele cu emfizem pulmonar sunt, de asemenea, mai expuse. Riscul de fibroză pulmonară poate fi dat și de predispoziția genetică. Unele forme de fibroza pulmonară pot fi moștenite, indicând, astfel, și un rol genetic în apariția afecțiunii.

Fibroza pulmonară idiopatică

Fibroza pulmonară idiopatică este o formă de fibroză pulmonară în care cauza rămâne necunoscută. Această afecțiune se întâlnește în principal la adulți și la persoanele vârstnice, deși, în cazuri rare, poate fi diagnosticată la copii și sugari.

Multe persoane cu fibroza pulmonară idiopatică pot suferi și de boala de reflux gastroesofagian, care poate reprezenta un factor de risc sau poate accelera progresia bolii.

Simptomele principale ale fibrozei pulmonare idiopatice includ dificultăți de respirație și tuse persistentă. În unele cazuri, simptomele inițiale pot fi absente, dar, pe măsură ce boala progresează, acestea devin mai evidente și mai severe.

Semne și simptome de fibroză pulmonară

Fibroza pulmonară nu se manifestă la fel la toți pacienții. Simptomele fibrozei pulmonare pot fi similare cu cele ale altor afecțiuni comune, cum ar fi răceala sau infecțiile respiratorii.

Semnele și simptomele de fibroză pulmonară sunt respirația accelerată și superficială, tusea seacă persistentă, oboseala cronică, senzația de sufocare, scăderea în greutate anormală. Pe măsură ce boala progresează, pot apărea și simptome precum degetele hipocratice (umflarea vârfurilor degetelor și curbarea unghiilor) și cianoza.

Complicațiile provocate de fibroza la plămâni

Complicațiile provocate de fibroza la plămâni pot include hipertensiunea pulmonară și insuficiența cardiacă dreaptă, ambele având un impact semnificativ asupra funcției inimii.

De asemenea, fibroza pulmonară poate progresa către insuficiență respiratorie, cu scăderea critică a nivelului de oxigen din sânge.

Alte probleme asociate includ un risc crescut de cancer pulmonar și apariția unor complicații suplimentare, cum ar fi cheaguri de sânge la nivelul plămânilor, pneumotorax sau infecții pulmonare.

  • La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Diagnosticul de fibroză pulmonară

Primul pas în diagnosticarea fibrozei pulmonare este examinarea istoricului medical și familial al pacientului, după care urmează examenul medical general, în timpul căruia pacientul trebuie să descrie simptomele, medicamentele utilizate și dacă s-a expus la prafuri, gaze sau substanțe chimice.

Ulterior, vor fi recomandate teste imagistice. Radiografia toracică poate evidenția țesutul cicatrizat specific fibrozei, dar uneori nu arată modificări clare, necesitând teste suplimentare. Tomografia computerizată de torace oferă imagini detaliate ale structurilor interne, iar ecocardiografia ajută la evaluarea presiunii în arterele pulmonare și în partea dreaptă a inimii.

Testele de funcție pulmonară sunt esențiale pentru evaluarea performanței plămânilor. Spirometria măsoară capacitatea și viteza de flux a aerului în și din plămâni. Alte teste, precum testul de difuzie pulmonară, gazometria arterială și testul ECG de efort, oferă informații despre transportul oxigenului și dioxidului de carbon și funcționarea generală a plămânilor și inimii.

Dacă testele anterioare nu identifică cauza afecțiunii, poate fi necesară prelevarea unei mici mostre de țesut pulmonar pentru o biopsie. Mostra este analizată în laborator pentru a confirma prezența fibrozei pulmonare sau pentru a exclude alte afecțiuni.

Tratamentul pentru fibroză pulmonară

Tratamentul nu poate opri progresia fibrozei pulmonare, dar poate aduce ameliorări temporare ale simptomelor și poate încetini agravarea bolii. Planul de tratament variază în funcție de cauza specifică a afecțiunii. Pentru fibroza pulmonară idiopatică, medicii recomandă medicamente antifibrotice, care pot încetini progresia bolii, contribuind la gestionarea simptomelor.

Terapia cu oxigen nu oprește deteriorarea plămânilor, dar ajută la ameliorarea simptomelor, facilitând respirația. Aceasta reduce riscurile și complicațiile asociate cu scăderea nivelului de oxigen din sânge (hipoxemia), poate diminua presiunea asupra părții drepte a inimii și contribuie la un somn mai odihnitor. Reabilitarea pulmonară ajută la gestionarea simptomelor și îmbunătățește capacitatea de a desfășura activități zilnice, prin exerciții fizice și tehnici de respirație.

În cazurile avansate, transplantul de plămâni poate fi o opțiune, oferind posibilitatea de a îmbunătăți calitatea vieții și de a prelungi durata de viață.

Măsuri de prevenție pentru fibroza plămânilor

Anumite măsuri pot ajuta la reducerea riscurilor și la încetinirea evoluției fibrozei pulmonare. Sunt importante evitarea expunerii la substanțe toxice și la radiații, renunțarea la fumat și tratarea promptă a infecțiilor respiratorii. De asemenea, este recomandată adoptarea unui stil de viață sănătos, care să includă o alimentație echilibrată și exerciții fizice regulate.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții cu afecțiuni ale aparatului respirator au acces la consultații de pneumologie efectuate cu profesionalism de medici experimentați și implicați și la o gamă variată de analize și investigații imagistice, în funcție de indicația stabilită pentru fiecare în parte. Scanarea cu ajutorul computerului tomograf se dovedește în astfel de cazuri o metodă eficientă de diagnostic pentru că imaginile generate permit medicului să confirme prezența unei formațiuni și să determine dimensiunea și localizarea acesteia. De asemenea, la SANADOR pacienții beneficiază și de analize de laborator și de alte investigații performante, precum spirometrie, ecografie cardiacă și ECG de efort.

În urma testelor specifice, tratamentul pentru fibroză pulmonară este stabilit în funcție de progresia afecțiunii. Totodată, pacienții primesc toate recomandările necesare pentru prevenirea afecțiunilor pulmonare și au acces la consultații și investigații periodice, pentru monitorizare pe termen lung.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR