Cum se manifestă fibromialgia?
Simptomele principale ale fibromialgiei cuprind dureri în tot corpul, oboseală și dificultăți cognitive. Semnul distinctiv al fibromialgiei este durerea persistentă, surdă, care afectează ambele părți ale corpului și durează cel puțin trei luni.
Oboseala este un simptom de bază, multe persoane simțindu-se epuizate în ciuda faptului că dorm perioade lungi de timp. Această oboseală este adesea agravată de somnul întrerupt din cauza durerii și a altor tulburări de somn, cum ar fi sindromul picioarelor neliniștite și apneea în somn.
Problemele cognitive sunt caracterizate de dificultăți de concentrare, pierderi de memorie și probleme în a rămâne vigilent. Această ceață mintală poate avea un impact semnificativ asupra funcționării zilnice și a calității vieții.
Fibromialgia poate provoca, de asemenea, o serie de alte simptome, printre care:
- Dureri la nivelul feței și al maxilarului, adesea legate de tulburări ale articulației temporomandibulare;
- Durerile de cap și migrenele sunt frecvente;
- Probleme digestive, cum ar fi diareea și constipația;
- Probleme de control al vezicii urinare, inclusiv cistita interstițială;
- Simptome mintale și emoționale, inclusiv depresie și anxietate;
- Insomnie și alte tulburări de somn, care exacerbează oboseala și dificultățile cognitive.
Durerea toracică în fibromialgie poate imita pe cea a unui atac de cord, adesea descrisă ca fiind ascuțită, înjunghiată sau arzătoare. Durerile de spate sunt predominante și pot fi dificil de distins de alte afecțiuni, cum ar fi artrita sau încordarea musculară. Durerea de picioare poate fi resimțită ca o arsură profundă, pulsații sau rigiditate însoțită uneori de amorțeală sau furnicături și o senzație asemănătoare sindromului picioarelor neliniștite.
Mai mulți factori pot declanșa crize de fibromialgie, inclusiv stresul emoțional, schimbările de rutină, schimbările de dietă, fluctuațiile hormonale, lipsa somnului, schimbările meteorologice.