Ce este fibromul uterin

Fibromul uterin este o tumoră benignă care se formează în urma creșterii anormale a țesutului muscular și conjunctiv al uterului. Aceste tumori de țesut conjunctiv sunt foarte variate ca dimensiune, formă și localizare, astfel încât unele pot provoca simptome greu de suportat (în special sângerări menstruale abundente, dismenoree și durere pelvină), în timp ce altele sunt asimptomatice, fiind descoperite întâmplător, în timpul unui consult ginecologic. Atunci când se dezvoltă mai multe fibroame uterine, diagnosticul este de uter fibromatos.

Fibroamele apar de obicei la femeile tinere, până în 50 de ani, iar după menopauză, când nivelul de estrogen scade, tumorile își reduc semnificativ dimensiunea. Aceste tumori uterine nu trebuie neglijate, ci necesită o monitorizare atentă, dar prezența lor nu crește riscul apariției cancerului uterin.

Watch on YouTube
  • 021.9699 Ai semne sau simptome de fibrom uterin? Vino la SANADOR pentru diagnostic și tratament!

Tipuri de fibrom uterin

Fibromul poate să apară oriunde la nivelul uterului, iar dimensiunile pot varia de la câțiva milimetri până la zeci de centimetri. În funcție de localizare, există mai multe tipuri de fibroame:

  • Fibrom intramural: este cel mai întâlnit tip de fibrom, care se formează în peretele uterin și poate ajunge la dimensiuni mari, deformând uterul.
  • Fibrom subseros: se formează în afara uterului și poate crește foarte mare, provocând deformarea abdomenului.
  • Fibrom pedunculat: se dezvoltă, de asemenea, în exteriorul uterului, dar este legat de acesta printr-o tulpină foarte subțire, fiind adesea descris ca o ciupercă din cauza formei, pentru că are o tulpină, apoi un vârf mult mai lat.
  • Fibrom submucos: este mai rar întâlnit și se poate dezvolta în stratul muscular, sub mucoasa interioară a uterului (miometru).

Cauzele fibromului uterin

Fibroamele uterine sunt destul de frecvente și apar mai ales la femeile cu vârsta între 30 și 50 de ani, dar cauza formării lor nu este pe deplin cunoscută. Există însă anumiți factori de risc, care influențează apariția unui fibrom, în special tulburările hormonale.

Watch on YouTube

Astfel, un nivel mai ridicat de estrogen poate stimula dezvoltarea anormală a celulelor uterine. De asemenea, femeile care au avut rude apropiate diagnosticate cu fibrom uterin au un risc mai mare de a suferi, la rândul lor, de această afecțiune. Obezitatea este un alt factor de risc important, pentru că grăsimea corporală în exces crește nivelul de estrogen din organism. Un risc mai mare de fibrom uterin apare și în cazul femeilor care nu au avut copii.

Semne și simptome de fibrom uterin

De multe ori, fibromul uterin nu provoacă semne și simptome, mai ales dacă este de dimensiuni mici. Alteori, poate avea manifestări clinice ușoare, care sunt adesea neglijate, însă există și situații în care, din cauza localizării sau a dimensiunii foarte mari, determină o simptomatologie greu de suportat:

  • Menstruații foarte abundente, dureroase și prelungite, deseori cu cheaguri;
  • Sângerări între menstruații (metroragie);
  • Durere abdominală sau durere de spate;
  • Durere în timpul contactului sexual;
  • Urinări frecvente;
  • Scurgeri vaginale;
  • Constipație și disconfort la nivelul rectului.

În anumite cazuri, fibromul uterin poate provoca hemoragii puternice, care riscă să ducă la complicații. În plus, femeile care vor să rămâne însărcinate și au fibrom uterin prezintă un risc crescut de avort spontan, iminență de avort sau de naștere prematură. Sunt și cazuri, mai rare, în care prezența fibromului întârzie apariția unei sarcini, fiind o posibilă cauză de infertilitate.

  • În unele cazuri, fibromul uterin nu are manifestări clinice, dar în alte situații poate provoca semne și simptome greu de suportat.

Diagnosticul de fibrom uterin

În anumite cazuri, fibromul uterin poate fi descoperit la consultul ginecologic, prin palpare, în timpul unui tușeu vaginal. Cea mai eficientă metodă de diagnostic este însă prin ecografie transvaginală, care poate identifica orice formațiune tumorală, chiar și de mici dimensiuni. Această investigație folosește ultrasunete, prin urmare este complet nedureroasă și neinvazivă și poate fi repetată ori de câte ori este nevoie, chiar și în timpul sarcinii.

Pentru o evaluare mai detaliată, care să ofere informații suplimentare despre localizarea, forma și dimensiunea fibromului, medicul ginecolog poate recomanda și alte investigații imagistice, mai performante: examen RMN de pelvis cu substanță de contrast sau tomografie computerizată a pelvisului. În anumite cazuri, pot fi necesare și investigații minim invazive, care oferă mai multe detalii despre fibromul uterin, esențiale pentru stabilirea celei mai potrivite soluții terapeutice.

  • Histeroscopia permite vizualizarea uterului din interior, cu ajutorul unui tub subțire, prevăzut cu sistem optic (histeroscop). În timpul investigației, medicul poate recolta fragmente de țesut tumoral pentru biopsie sau poate chiar să îndepărteze complet un polip endometrial sau un fibrom de mici dimensiuni. În aceste situații, va fi necesară anestezia generală și pot fi recomandate și câteva zile de spitalizare.
  • Sonohisterografia presupune inserarea unui cateter prin colul uterin și injectarea unei soluții saline în uter. Această substanță asigură o mai bună vizualizare a cavității uterine, comparativ cu ecografia transvaginală obișnuită.
  • Histerosalpingografia este un examen radiologic al uterului si trompelor uterine, realizat prin injectarea unei substanțe de contrast, pentru o mai bună vizualizare a structurilor anatomice analizate. Procedura este indicată mai ales în caz de infertilitate, pentru a verifica permeabilitatea trompelor, dar ajută și la identificarea unor tumori uterine.

Tratamentul fibromului uterin

Dacă fibromul uterin nu provoacă simptome, atunci medicul ginecolog poate recomanda monitorizarea atentă a tumorii, prin ecografie transvaginală, în fiecare an sau chiar mai des. În mod normal, un fibrom crește foarte lent, iar după menopauză începe să-și reducă singur dimensiunile, astfel încât în anumite cazuri nu este necesar niciun tratament. Totuși, dacă pacienta se confruntă cu manifestări clinice neplăcute, atunci medicul va recomanda o soluție terapeutică, în funcție de rezultatele analizelor și investigațiilor imagistice.

Tratamentul medicamentos

Pentru ameliorarea durerii, pot fi indicate analgezice sau antiinflamatoare, iar anemia care poate să apară din cauza menstruațiilor foarte abundente și prelungite poate fi tratată sau prevenită prin administrarea unui supliment cu fier.

În afară de aceste tratamente, care pot fi eliberate fără prescripție medicală, ginecologul poate recomanda și medicamente pe bază de rețetă. Contraceptivele pot fi de asemenea o soluție eficientă, indiferent de forma sub care sunt administrate – pastile, injecții, dispozitive intravaginale sau intrauterine – dar numai dacă pacienta nu-și dorește să obțină o sarcină și dacă nu există contraindicații (risc de tromboembolism venos, afecțiuni hepatice etc.)

Tratamentul chirurgical

Tratamentul chirurgical recomandat pentru îndepărtarea fibromului uterin poate fi realizat prin proceduri clasice de chirurgie generală (operații deschise) sau prin tehnici moderne, minim invazive (laparoscopie sau chirurgie robotică), care permit o recuperare mult mai rapidă a pacientei și implică un risc redus de complicații.

Miomectomia abdominală este recomandată în cazul mai multor fibroame uterine, dacă acestea sunt de mari dimensiuni sau dacă sunt poziționate în profunzime. Intervenția este complexă și lasă o cicatrice mare, care poate afecta fertilitatea pacientei.

  • Fibromul poate să apară oriunde la nivelul uterului, iar dimensiunile pot varia de la câțiva milimetri până la zeci de centimetri.

Histerectomia presupune îndepărtarea completă a uterului și este indicată în cazul unor fibroame foarte mari sau atunci când fibromul recidivează sau produce complicații (sângerări abundente). De multe ori, ovarele pot fi păstrate, prin urmare după histerectomie nu se instalează menopauza precoce, dar pacienta nu va mai putea obține o sarcină. Histerectomia se poate realiza prin operație standard, deschisă, cu incizie abdominală mare, dar și minim invaziv – laparoscopic, robotic sau vaginal.

În prezent, intervențiile chirurgicale minim invazive pot să trateze la fel de eficient fibromul uterin, oferind pacientei numeroase avantaje, atât pe termen scurt (durere și sângerare reduse, recuperare mai rapidă), cât și pe termen lung (cicatrice de mici dimensiuni, conservarea țesuturilor sănătoase).

Miomectomia se poate realiza laparoscopic sau robotic, prin incizii de mici dimensiuni, prin care chirurgul  poate îndepărta fibroamele, reușind uneori conservarea uterului. Chirurgia robotică în ginecologie este eficientă atunci când pacienta are fibroame mai mici și nu foarte numeroase. Spre deosebire de intervenția laparoscopică, operația robotică îi permite chirurgului să realizeze o incizie mult mai precisă, datorită instrumentelor chirurgicale flexibile, mai ușor de manevrat în zona îngustă a pelvisului, dar și datorită vizualizării tridimensionale a câmpului operator.

La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile de chirurgie robotică pentru eliminarea fibromului uterin pot fi realizate cu sistemul robotic da Vinci Xi, cel mai performant model existent în prezent, care și-a dovedit eficiența și în tratarea cancerului endometrial și a endometriozei.

Miomectomia histeroscopică poate fi folosită pentru tratarea fibroamelor uterine submucoase, localizate în interiorul uterului. Astfel, aceste tumori vor fi îndepărtate cu ajutorul unor instrumente speciale introduse prin vagin și cervix.

Embolizarea fibromului uterin

Embolizarea fibromului reprezintă o procedură modernă, endovasculară, prin care este blocată circulația sângelui la nivelul arterelor care alimentează tumora. Astfel, fibromul va fi privat de oxigen și, în timp, se va micșora, iar simptomele vor dispărea.

Intervenția este realizată de un medic specializat în radiologie intervențională și presupune realizarea unei mici incizii într-un vas de sânge din picior, apoi inserarea unui cateter și ghidarea lui, sub control radiologic, până la nivelul arterelor uterine. Aici, medicul va injecta o substanță specială, care va bloca fluxul de sânge spre fibrom. Procedura durează aproximativ 30 de minute, se realizează cu anestezie locală și, în mod normal, nu necesită mai mult de o zi sau două de spitalizare.

La Spitalul Clinic SANADOR, embolizarea uterină se realizează în Laboratorul de angiografie, care dispune de angiografe performante Philips Azurion 7, dotate cu tehnologie de ultimă generație. Aceste echipamente, esențiale pentru reușita intervențiilor endovasculare, oferă o calitate deosebită a imaginii radiologice și folosesc o doză redusă de radiații în timpul tratamentului.

Posibile complicații ale fibromului uterin

Complicațiile care pot să apară diferă în funcție de dimensiunea, localizarea și numărul fibroamelor uterine. Cel mai des, fibromul poate provoca anemie, din cauza menstruațiilor foarte abundente și prelungite. Alteori, dacă tumora apasă pe vezica urinară, poate provoca dificultăți de urinare sau, dacă este localizată în apropierea rectului, riscă să determine constipație cronică și crampe.

  • 021.9699 Programează-te la SANADOR pentru tratamentul minim invaziv al fibromului uterin!

Alte complicații pot să apară la femeile care vor să rămână însărcinate. Astfel, dacă fibromul blochează trompele uterine, nu poate avea loc fertilizarea ovulului, iar dacă tumora s-a format în interiorul uterului, poate provoca avort spontan, dar și dificultăți în timpul travaliului și nașterii sau hemoragie masivă postpartum.

În anumite situații, după ce analizează bine riscurile existente în cazul fiecărei paciente, medicul poate recomanda nașterea înainte de termen sau prin operație cezariană, pentru protejarea fătului. Dacă pacienta naște prin cezariană, atunci fibromul poate fi îndepărtat chiar în timpul acestei intervenții, după extragerea copilului. Din cauza modificărilor hormonale care apar în sarcină, este posibil să se formeze mai multe fibroame, sau cele existente să crească în dimensiuni.

Din păcate, fibromul uterin se poate forma din nou, pentru că orice altă metodă de tratament, în afară de histerectomie, poate să lase în urmă mici formațiuni tumorale imposibil de observat, care ulterior vor crește. De asemenea, este posibil să se dezvolte și alte fibroame, după eliminarea celor existente.

Programează o consultație!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR