Tratamentul fibromului uterin
Dacă fibromul uterin nu provoacă simptome, atunci medicul ginecolog poate recomanda monitorizarea atentă a tumorii, prin ecografie transvaginală, în fiecare an sau chiar mai des. În mod normal, un fibrom crește foarte lent, iar după menopauză începe să-și reducă singur dimensiunile, astfel încât în anumite cazuri nu este necesar niciun tratament. Totuși, dacă pacienta se confruntă cu manifestări clinice neplăcute, atunci medicul va recomanda o soluție terapeutică, în funcție de rezultatele analizelor și investigațiilor imagistice.
Tratamentul medicamentos
Pentru ameliorarea durerii, pot fi indicate analgezice sau antiinflamatoare, iar anemia care poate să apară din cauza menstruațiilor foarte abundente și prelungite poate fi tratată sau prevenită prin administrarea unui supliment cu fier.
În afară de aceste tratamente, care pot fi eliberate fără prescripție medicală, ginecologul poate recomanda și medicamente pe bază de rețetă. Contraceptivele pot fi de asemenea o soluție eficientă, indiferent de forma sub care sunt administrate – pastile, injecții, dispozitive intravaginale sau intrauterine – dar numai dacă pacienta nu-și dorește să obțină o sarcină și dacă nu există contraindicații (risc de tromboembolism venos, afecțiuni hepatice etc.)
Tratamentul chirurgical
Tratamentul chirurgical recomandat pentru îndepărtarea fibromului uterin poate fi realizat prin proceduri clasice de chirurgie generală (operații deschise) sau prin tehnici moderne, minim invazive (laparoscopie sau chirurgie robotică), care permit o recuperare mult mai rapidă a pacientei și implică un risc redus de complicații.
Miomectomia abdominală este recomandată în cazul mai multor fibroame uterine, dacă acestea sunt de mari dimensiuni sau dacă sunt poziționate în profunzime. Intervenția este complexă și lasă o cicatrice mare, care poate afecta fertilitatea pacientei.
Histerectomia presupune îndepărtarea completă a uterului și este indicată în cazul unor fibroame foarte mari sau atunci când fibromul recidivează sau produce complicații (sângerări abundente). De multe ori, ovarele pot fi păstrate, prin urmare după histerectomie nu se instalează menopauza precoce, dar pacienta nu va mai putea obține o sarcină. Histerectomia se poate realiza prin operație standard, deschisă, cu incizie abdominală mare, dar și minim invaziv – laparoscopic, robotic sau vaginal.
În prezent, intervențiile chirurgicale minim invazive pot să trateze la fel de eficient fibromul uterin, oferind pacientei numeroase avantaje, atât pe termen scurt (durere și sângerare reduse, recuperare mai rapidă), cât și pe termen lung (cicatrice de mici dimensiuni, conservarea țesuturilor sănătoase).
Miomectomia se poate realiza laparoscopic sau robotic, prin incizii de mici dimensiuni, prin care chirurgul poate îndepărta fibroamele, reușind uneori conservarea uterului. Chirurgia robotică în ginecologie este eficientă atunci când pacienta are fibroame mai mici și nu foarte numeroase. Spre deosebire de intervenția laparoscopică, operația robotică îi permite chirurgului să realizeze o incizie mult mai precisă, datorită instrumentelor chirurgicale flexibile, mai ușor de manevrat în zona îngustă a pelvisului, dar și datorită vizualizării tridimensionale a câmpului operator.
La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile de chirurgie robotică pentru eliminarea fibromului uterin pot fi realizate cu sistemul robotic da Vinci Xi, cel mai performant model existent în prezent, care și-a dovedit eficiența și în tratarea cancerului endometrial și a endometriozei.
Miomectomia histeroscopică poate fi folosită pentru tratarea fibroamelor uterine submucoase, localizate în interiorul uterului. Astfel, aceste tumori vor fi îndepărtate cu ajutorul unor instrumente speciale introduse prin vagin și cervix.
Embolizarea fibromului uterin
Embolizarea fibromului reprezintă o procedură modernă, endovasculară, prin care este blocată circulația sângelui la nivelul arterelor care alimentează tumora. Astfel, fibromul va fi privat de oxigen și, în timp, se va micșora, iar simptomele vor dispărea.
Intervenția este realizată de un medic specializat în radiologie intervențională și presupune realizarea unei mici incizii într-un vas de sânge din picior, apoi inserarea unui cateter și ghidarea lui, sub control radiologic, până la nivelul arterelor uterine. Aici, medicul va injecta o substanță specială, care va bloca fluxul de sânge spre fibrom. Procedura durează aproximativ 30 de minute, se realizează cu anestezie locală și, în mod normal, nu necesită mai mult de o zi sau două de spitalizare.
La Spitalul Clinic SANADOR, embolizarea uterină se realizează în Laboratorul de angiografie, care dispune de angiografe performante Philips Azurion 7, dotate cu tehnologie de ultimă generație. Aceste echipamente, esențiale pentru reușita intervențiilor endovasculare, oferă o calitate deosebită a imaginii radiologice și folosesc o doză redusă de radiații în timpul tratamentului.