Ce este fibrilația atrială?
Fibrilația atrială, cea mai frecventă tulburare de ritm cardiac, se manifestă prin bătăi rapide, inegale și neregulate ale inimii, care pot duce la formarea unor cheaguri de sânge. În timpul fibrilației atriale, camerele superioare ale inimii – numite atrii – bat haotic și neregulat, fiind desincronizate de camerele inferioare – numite ventricule. Acest tip de aritmie crește riscul de accident vascular cerebral (AVC), insuficiență cardiacă și alte complicații.
-
Un consult de cardiologie poate descoperi din timp fibrilația atrială, chiar și în lipsa unor simptome. Programează-te la SANADOR!
Pulsul normal este între 60 și 80 de bătăi pe minut, dar în fibrilație inima poate ajunge să bată chiar și de 100-175 de ori pe minut. Episoadele de fibrilație atrială pot fi temporare sau permanente. Pentru multe persoane, fibrilația atrială poate fi asimptomatică, însă la alți pacienți poate provoca bătăi rapide și puternice ale inimii (palpitații), dificultăți de respirație și slăbiciune.
Deși fibrilația în sine, de cele mai multe ori, nu este o afecțiune amenințătoare de viață, trebuie să fie tratată corespunzător, pentru a preveni complicațiile, în special accidentul vascular cerebral. Tratamentul fibrilației atriale poate fi medicamentos sau intervențional. O persoană cu fibrilație atrială poate prezenta, de asemenea, și flutter atrial, care este alt tip de aritmie, dar tratamentul este destul de asemănător celui pentru fibrilația atrială.