Factori care afectează fertilitatea
Vârsta reprezintă un factor important ce trebuie luat în considerare atunci când este planificată o viitoare sarcină. După vârsta de treizeci de ani, numărul foliculilor antrali scade, iar fertilitatea femeilor se reduce. Fumatul crește riscul de sarcini ectopice, neviabile, în care fătul este implantat greșit (de exemplu, la nivelul trompelor uterine sau ovarelor - sarcină ovariană). Obezitatea sau anorexia afectează ovulația și implicit șansa de a rămâne însărcinată.
Dezechilibrele hormonale pot afecta fertilitatea, atât la femei, cât și la bărbați, dar pot fi cauze reversibile. Una dintre situațiile frecvent întâlnite la femeile de vârstă fertilă este sindromul ovarelor polichistice. Chisturile reprezintă acumulări mici de fluid, în interiorul ovarului. Acestea determină dezechilibre hormonale ce afectează ovulația și, implicit, fertilitatea. Sindromul ovarelor polichistice poate fi sugerat de menstruațiile neregulate sau abundente, hirustism (păr corporal în exces) sau acnee. Pentru femeile cu sindrom de ovare polichistice este posibilă obținerea unei sarcini, însă este necesar tratament țintit pentru a regla nivelul insulinei și pentru a combate dezechilibrul de estrogen, sau se poate apela la fertilizare in vitro.
FSH si LH sunt hormoni secretați de hipotalamus ce acționează asupra estrogenului și progesteronului. Dezechilibrele acestor hormoni cauzate de stres sau malnutriție pot afecta fertilitatea. Prolactina secretată de glanda hipofiză inhibă secreția de estrogen, iar un nivel mare al acestui hormon determină infertilitate.
Bărbații sunt responsabili de până la 8% dintre cazurile de cupluri infertile. Hipotalamusul și glanda hipofiză controlează nivelul de testosteron, care este secretat de testicul. Afectarea unuia dintre aceste organe poate cauza probleme de fertilitate.
Endometrioza se manifestă prin dezvoltarea țesutului uterin la nivelul altor organe. Aceasta, deși este o cauză relativ frecventă a infertilității, nu este mereu diagnosticată. Pentru a depista endometrioza, dacă vizualizarea ecografică nu este concludentă, este necesară efectuarea unui examen RMN (rezonanță magnetică) cu protocol pentru endometrioză. Sarcina se obține de obicei după îndepărtarea chirurgicală a țesutului endometrial.
Un alt factor ce afectează fertilitatea este reprezentat de bolile cu transmitere sexuală precum gonoreea sau clamidioza. Acestea pot fi identificate în urma unui examen ginecologic și recoltării de culturi vaginale. În urma tratamentului antibiotic pentru eliminarea infecției, devine posibilă obținerea unei sarcini.
La bărbați, bacteriile determină inflamația epididimului (epididimită) sau a testiculelor (orhită). Fertilitatea poate fi crescută prin tratament antibiotic adecvat.
Alte cauze de infertilitate la sexul feminin sunt insuficiența ovariană primară, intervențiile chirurgicale anterioare abdominale sau pelvine și polipi uterini. Malformații congenitale, precum cervixul îngust sau modificări de poziție sau formă ale uterului, afectează de asemenea fertilitatea femeii.
Modificările testiculare locale au un impact semnificativ asupra calității și cantității spermei produse de bărbați. Varicocelul este o dilatare a vaselor venoase ce vascularizează testiculul. Tratamentul varicocelului este chirurgical. Pacienții cu testicule necoborâte sau tumorile testiculare au probleme de fertilitate. Factorii de mediu precum expunerea la radiații, la metale grele, chimicale industriale sau temperaturi crescute au impact asupra fertilității masculine. Ejacularea retrogradă reprezintă eliminarea spermei în interiorul sistemului reproductiv, astfel încât spermatozoizii nu pot urma traseul normal pentru a întâlni ovocitul partenerei. Disfuncția erectilă, ejacularea prematură sau anomaliile anatomice interferă cu actul sexual și scad fertilitatea la bărbați.