Ce este fertilitatea?

Fertilitatea este capacitatea unui cuplu de a concepe copii. Perioada fertilă din lună este momentul oportun pentru concepție, care poate fi identificat prin multiple metode – metoda calendarului, modificările clinice sau prin testele de fertilitate. Multe cupluri se confruntă cu probleme de fertilitate ce apar odată cu vârsta mai înaintată la momentul conceperii sau din cauza fumatului, consumului de alcool sau unor factori de mediu.

Evaluarea și monitorizarea fertilității sunt aspecte centrale ale sănătății sexuale și reproductive, necesitând o abordare personalizată și comprehensivă. Este important ca viitorii părinți să știe ce afectează fertilitatea și cum o pot stimula, dar și ce soluții există pentru problemele de fertilitate. Vino la SANADOR pentru investigații avansate și tratament modern!

Watch on YouTube
  • 021 9699 Programează-te acum!

Factori care afectează fertilitatea

Vârsta reprezintă un factor important ce trebuie luat în considerare atunci când este planificată o viitoare sarcină. După vârsta de treizeci de ani, numărul foliculilor antrali scade, iar fertilitatea femeilor se reduce. Fumatul crește riscul de sarcini ectopice, neviabile, în care fătul este implantat greșit (de exemplu, la nivelul trompelor uterine sau ovarelor - sarcină ovariană). Obezitatea sau anorexia afectează ovulația și implicit șansa de a rămâne însărcinată.

Dezechilibrele hormonale pot afecta fertilitatea, atât la femei, cât și la bărbați, dar pot fi cauze reversibile. Una dintre situațiile frecvent întâlnite la femeile de vârstă fertilă este sindromul ovarelor polichistice. Chisturile reprezintă acumulări mici de fluid, în interiorul ovarului. Acestea determină dezechilibre hormonale ce afectează ovulația și, implicit, fertilitatea. Sindromul ovarelor polichistice poate fi sugerat de menstruațiile neregulate sau abundente, hirustism (păr corporal în exces) sau acnee. Pentru femeile cu sindrom de ovare polichistice este posibilă obținerea unei sarcini, însă este necesar tratament țintit pentru a regla nivelul insulinei și pentru a combate dezechilibrul de estrogen, sau se poate apela la fertilizare in vitro.

FSH si LH sunt hormoni secretați de hipotalamus ce acționează asupra estrogenului și progesteronului. Dezechilibrele acestor hormoni cauzate de stres sau malnutriție pot afecta fertilitatea. Prolactina secretată de glanda hipofiză inhibă secreția de estrogen, iar un nivel mare al acestui hormon determină infertilitate.

Bărbații sunt responsabili de până la 8% dintre cazurile de cupluri infertile. Hipotalamusul și glanda hipofiză controlează nivelul de testosteron, care este secretat de testicul. Afectarea unuia dintre aceste organe poate cauza probleme de fertilitate.

Endometrioza se manifestă prin dezvoltarea țesutului uterin la nivelul altor organe. Aceasta, deși este o cauză relativ frecventă a infertilității, nu este mereu diagnosticată. Pentru a depista endometrioza, dacă vizualizarea ecografică nu este concludentă, este necesară efectuarea unui examen RMN (rezonanță magnetică) cu protocol pentru endometrioză. Sarcina se obține de obicei după îndepărtarea chirurgicală a țesutului endometrial.

Un alt factor ce afectează fertilitatea este reprezentat de bolile cu transmitere sexuală precum gonoreea sau clamidioza. Acestea pot fi identificate în urma unui examen ginecologic și recoltării de culturi vaginale. În urma tratamentului antibiotic pentru eliminarea infecției, devine posibilă obținerea unei sarcini.

La bărbați, bacteriile determină inflamația epididimului (epididimită) sau a testiculelor (orhită). Fertilitatea poate fi  crescută prin tratament antibiotic adecvat.

Alte cauze de infertilitate la sexul feminin sunt insuficiența ovariană primară, intervențiile chirurgicale anterioare abdominale sau pelvine și polipi uterini. Malformații congenitale, precum cervixul îngust sau modificări de poziție sau formă ale uterului, afectează de asemenea fertilitatea femeii.

Modificările testiculare locale au un impact semnificativ asupra calității și cantității spermei produse de bărbați. Varicocelul este o dilatare a vaselor venoase ce vascularizează testiculul. Tratamentul varicocelului este chirurgical. Pacienții cu testicule necoborâte sau tumorile testiculare au probleme de fertilitate. Factorii de mediu precum expunerea la radiații, la metale grele, chimicale industriale sau temperaturi crescute au impact asupra fertilității masculine. Ejacularea retrogradă reprezintă eliminarea spermei în interiorul sistemului reproductiv, astfel încât spermatozoizii nu pot urma traseul normal pentru a întâlni ovocitul partenerei. Disfuncția erectilă, ejacularea prematură sau anomaliile anatomice interferă cu actul sexual și scad fertilitatea la bărbați.

Fertilitatea la femei

Cum se calculează perioada fertilă?

Ciclul menstrual are o durată medie de douăzeci și opt de zile, variind în mod normal între 21 si 35 de zile. Ovulația reprezintă desprinderea ovocitului de la nivelul ovarului, ce va urma un traseu pe la nivelul trompelor uterine, către uter. La nivelul trompelor uterine are loc fertilizarea, prin întâlnirea ovocitului cu spermatozoidul. Tot la acest nivel au loc și primele transformări ale produsului de concepție. 

Calculul pentru perioada fertilă se poate face adunând 14 zile de la începutul menstruației din acea lună (prima zi de sângerare). Calendarul de fertilitate este util doar pentru femeile cu un ciclu menstrual regulat. Testele de ovulație pot fi cumpărate din farmacie și pot fi folosite facil în fiecare zi din perioada fertilă la femei, fiind folositoare în special în cazul ciclului menstrual neregulat. Testul apare pozitiv pentru aproximativ 24 de ore, aceasta fiind perioada de fertilitate la femei. Există pe internet calculatoare pentru fertilitate. Acestea identifică perioada optimă de a rămâne gravidă (zile fertile), folosind ultima dată a menstruației.

Determinarea temperaturii bazale zilnice poate fi utilizată pentru a identifica ziua ovulației. În perioada de ovulație, femeile prezintă o creștere a temperaturii bazale cu aproximativ un grad. O altă metodă o reprezintă examinarea mucusului cervical. Secrețiile vaginale sunt mai puțin vâscoase în această perioadă, asemănătoare albușului de ou. Aceasta schimbare a consistenței secrețiilor favorizează drumul spermatozoizilor către trompele uterine. Sânii sunt mai sensibili în perioada ovulației și pot fi resimțite crampe abdominale ușoare.

Cum poate fi stimulată fertilitatea la femei?

Pentru femeile ce își doresc o sarcină este necesar să renunțe la consumul de alcool și fumat. Menținerea unei greutăți normale crește de asemenea șansele de a deveni gravidă. Stresul este un factor ce trebuie evitat, pe cât posibil, în momentul în care o femeie își dorește să devină mamă. Schimbarea stilului de viață și a dietei, prin practicarea unui sport ușor, înlocuirea alimentelor bogate în carbohidrați cu fibre și multivitamine pot stimula fertilitatea. Unele medicamente, precum anumite clase de antipsihotice, pot scădea șansele de procreere și de aceea este necesar ca pacienta să discute cu medicul înainte de a încerca obținerea unei sarcini. Se recomandă, de asemenea, ca viitoarea mamă să consume suplimente cu acid folic.

Dacă după un an de contacte sexuale neprotejate nu apare sarcina, se recomandă efectuarea de teste de fertilitate pentru femei. Acestea cuprind dozări hormonale (hormonii tiroidieni, progesteron, FSH), test Babes-Papanicolau pentru detecția virusului HPV și a modificărilor determinate de acestea, histerosalpingografie pentru a identifica permeabilitatea tubară, histeroscopie, ecografie transvaginală.

  • Alege SANADOR pentru consultații asigurate de medici specializați în probleme de fertilitate!

Fertilitatea la bărbați

Creșterea fertilității la bărbați

Pentru a crește fertilitatea la bărbați, este recomandată renunțarea la fumat și la consumul de alcool și menținerea unei greutăți corporale normale. Steroizii anabolizanți sunt conținuți în suplimente ce sunt consumate de bărbații ce își doresc să dezvolte o masă musculară într-un timp scurt și au multiple reacții adverse, printre care și diminuarea fertilității. De aceea, se recomandă renunțarea la aceste suplimente. Alte medicamente ce pot scădea fertilitatea sunt blocantele de canale de calciu, anti-depresivele și opioidele. Temperatura la nivel scrotal se recomandă a fi mai scăzută pentru a crește calitatea spermei produse. Pentru a realiza acest lucru se vor evita saunele sau băile fierbinți.

Examenul spermei reprezintă principalul test de fertilitate pentru bărbați. Prin acest examen se investighează numărul spermatozoizilor, mobilitatea lor și compoziția spermei. Dozarea testosteronului este un alt test de fertilitate ce se efectuează la bărbați. Stresul este, ca și în cazul femeilor, un factor ce ar trebui evitat pentru a menține un nivel hormonal normal în organism. Riscul de infecții cu transmitere sexuală ce afectează fertilitatea la bărbați poate fi redus prin utilizarea prezervativului și limitarea numărului de parteneri sexuali.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Ce soluții există pentru problemele de fertilitate?

Tratamentul infertilității se face în funcție de cauza ce a determinat această problemă. Tratamentul chirurgical este realizat pentru a trata varicocelul la bărbați sau endometrioza la femei. Antibioticele sunt recomandate pentru a trata infecțiile cu transmitere sexuală. Tratamentele hormonale sunt utilizate pentru a corecta dezechilibrele hormonale din organism.

Inseminarea intrauterină (IUI) reprezintă o procedură prin care sperma este inseminată la nivelul uterului în perioada fertilă a femeii. Fertilizarea in vitro este o altă metodă de a obține o sarcină, care constă în inseminarea unui ovul în laborator. Produsul de concepție este introdus apoi în uter. IUI si FIV sunt procedee realizate de medicul ginecolog specializat în probleme de fertilitate.

Tratamentul pentru probleme de fertilitate la SANADOR

La Centrul FIV SANADOR, cuplurile cu probleme de fertilitate au acces la consultații oferite de specialiști cu experiență vastă și pregătire înaltă. De asemenea, beneficiază de investigații și analize de mare precizie, realizate cu echipamente ultraperformante. Afecțiunile care provoacă probleme de fertilitate masculină sau feminină sunt abordate cu tratamente performante, inclusiv chirurgie laparoscopică sau chirurgie robotică. Spitalul Clinic SANADOR are dotări de ultimă generație și este multidisciplinar, astfel că pacienții au acces facil la medici de diferite specialități și tratamente avansate.

Centrul FIV SANADOR asigură proceduri de reproducere asistată moderne, realizate cu echipamente de ultimă generație. Medicii aleg metoda adecvată în funcție de specificul fiecărui cuplu. Pentru unele cupluri, stimularea ovariană sau inseminarea artificială este metoda optimă, în timp ce pentru altele fertilizarea in vitro este indicată. Pe toată durata procesului de reproducere umană asistată, pacientele sunt atent monitorizate și sprijinite de echipa dedicată a Centrului FIV SANADOR.

  • Pentru investigații complete ale problemelor de fertilitate și tratamente moderne, alege SANADOR!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR