Cauze și factori de risc pentru febra de origine necunoscută
-
La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați.
Programează-te!
În ceea ce privește cazurile clasice de febră de origine necunoscută, s-au identificat constant 3 posibile categorii etiologice de-a lungul anilor, după cum urmează:
Cazurile de febră de origine necunoscută variază în funcție de diverși factori, precum localizarea geografică, particularitățile populaționale și accesul la sistemul public de sănătate.
Cu toate acestea, multiple studii arată imposibilitatea identificării unui agent etiologic în 9 până la 51% din cazuri, cu un trend ascendent în ultimele decade.
Bolile infecțioase reprezintă o categorie vastă, cu variabilitate regională mare. Anumite regiuni din Asia de Sud-Est au o prevalență mai mare a febrei de origine necunoscută de tip infecțios.
Printre cele mai frecvente cauze infecțioase de febră se numără, în primul rând, tuberculoza, apoi alte patologii, precum bruceloza (mai frecventă în sudul Europei, zona mediteraneană și sudul Asiei) endocardita și existența unui abces. Herpesvirusurile, pneumonia, infecțiile de tract urinar și febrele enterice sunt alte cauze mai rare de sindrom febril prelungit.
Abcese insidioase pot fi descoperite în cavitatea abdominală sau în cea pelvină, mai ales la pacienții cu ciroză sau diabet, ori la cei ce au suferit intervenții recente. Sursa infecției depinde de locul formării abcesului, cum e cazul abceselor piogene hepatice ce apar după infecția căilor biliare. Însămânțarea hematogenă e cauza primară a abceselor splenice, frecvent asociată cu endocardita. Abcesele perirenale sau renale sunt frecvent legate de un episod de infecție urinară, uneori cu uroculturi negative.
Neoplaziile, în special limfoamele și leucemiile sunt tumori maligne asociate cel mai frecvent cu febra de origine necunoscută. Carcinomul renal, carcinomul hepatocelular și metastazele hepatice se pot prezenta, uneori, cu febră.
Anumite medicamente pot induce febra prin reacții idiosincrazice sau alergice, prin afectarea mecanismului de termoreglare controlat de hipotalamus.
Febra factică apare în general la persoane ce suferă de afecțiuni psihiatrice și este mai frecventă la cei care lucrează în domeniul sănătății și la sexul feminin. În acest caz, pacienții își pot mima/induce simptomele pentru diverse motive sau câștiguri (milă, concediu medical) ce nu sunt imediat evidente.
Există și alte cauze mai rare de febră, precum:
Câteva cauze foarte rare de febră sunt reprezentate de sindroamele febrile periodice ereditare, precum febra familială mediteraneană sau cele idiopatice, autoimune, precum PFAPA (febra prelungită asociată cu stomatită aftoasă, faringită și adenită). Aceste boli sunt extrem de rare, însă trebuie incluse în diagnosticul diferențial în cazurile de febră prelungită la copii fără o altă cauză explicativă.