Ce este febra cu durere de cap

Febra cu durere de cap asociată este provocată de obicei de infecții bacteriene sau de infecții virale, care, în unele situații, pot duce la complicații. La SANADOR pacienții au acces la consultații de specialitate, la investigații avansate și la tratamente performante, în funcție de indicația stabilită pentru fiecare în parte.

De ce apare febra însoțită de durere de cap

Virusurile, precum SARS-CoV-2 sau virusul gripal, pot determina în majoritatea cazurilor aceste simptome. Alte cauze frecvente sunt reprezentate de infecții din sfera ORL (sinuzita acută, otita) sau ale sistemului nervos central (meningita). Cauzele de febră și durere de cap la adulți, cât și la copii, sunt similare.

Virusul gripal circulă în perioada octombrie-martie, determinând gripă cu manifestări severe la copii mici sau pacienți vârstnici. Meningita reprezintă infecția sistemului nervos central, cauzată de bacterii ca meningococul sau de virusuri, precum virusul herpetic. În caz de debut al afecțiunii, pacientul va fi internat în spital, pentru a primi în cel mai scurt timp tratament antibiotic sau antiviral.

Sinuzita acută este o infecție bacteriană a sinusurilor paranazale și poate determina febră cu cefalee. Această afecțiune poate fii cauzată de bacterii, precum streptococcus pneumoniae, care necesită tratamente antibiotice. Otita medie acută este o cauză frecventă de febră cu durere de cap la copii, care poate fi determinată de pneumococ sau de haemophilus influenzae.

Unele dintre cele mai frecvente reacții adverse întâlnite după vaccinare sunt febra și durerea de cap, însă acestea reacții adverse sunt ușoare și dispar după administrarea de antitermice.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Alte semne și simptome care pot însoți febra și durerea de cap

În funcție de boala care a determinat febra și durere de cap, pacienții pot avea și alte simptome. În meningită, pacienții prezintă în plus vărsături și fotofobie. În scurt timp apar constracturi musculare în zona cefei, cu imposibilitatea de a face flexia capului, confuzie sau alte tulburări neurologice.

Pacienții cu gripă au, pe lângă febră și cefalee, dureri musculare, odinofagie, congestie nazală sau tuse. Simptomele durează câteva zile, durata bolii fiind scurtată de administrarea tratamentului antiviral. În sinuzită, durerea de cap este predominant frontală și se accentuează la aplecarea în față. La nivelul punctelor sinusale apare durere la apăsare și, de asemenea, pacienții prezintă congestie nazală.

În otită, poate să apară durere de cap însoțită de febră, însă cel mai frecvent la copiii mari și adulți apare otalgia (durerea de ureche). La copiii de vârstă mică, otita poate determina și manifestări digestive, precum vărsături sau diaree, fiind o boală mai frecventă care se manifestă până la vârsta de 2 ani.

Febra și durerea de cap pot fi o reacție adversă a corpului după administrarea unui vaccin. Acestea pot să apară în contextul durerilor musculare și al durerilor articulare, al oboselii sau ca reacții adverse care se manifestă prin frison și durerea locală.

Analize și investigații indicate în caz de febră și cefalee

În caz de febră și cefalee, analizele de sânge recomandate sunt hemoleucograma și proteina C reactivă. În plus, medicul poate recomanda și alți markeri inflamatorii – VSH, fibrinogen sau procalcitonină. Dacă suspectează un focar ORL de infecție, medicul va recomanda efectuarea unui exsudat faringian și nazal. Pentru a diagnostica sinuzita, poate indica suplimentar o radiografie de sinusuri.

Puncția lombară este o investigație invazivă recomandată în cazul suspiciunii înalte de meningită. Lichidul cefalorahidian extras prin puncție lombară va fi analizat la microscop, se vor efectua culturi din acesta, se va testa pentru prezența unor anticorpi specifici anumitor boli sau se va efectua un test PCR, pentru rezultate rapide. Examenele imagistice de tip CT sau RMN cerebral sunt recomandate, de asemenea, în meningită, înainte de efectuarea puncției lombare.

Complicații în cazul febrei însoțite de durere de cap

Una dintre cele mai temut complicații ale febrei cu durere de cap este meningita. Aceasta poate să apară ca o complicație a unei infecții din sfera ORL netratată sau de novo. Meningita pune viața pacientului în pericol, prin inflamarea învelișului extern al creierului.

Sepsisul poate fi cauzat, de asemenea, de o infecție netrată corespunzător, în care bacteria ajunge în sânge și afectează toate organele. Sepsisul necesită antibiotice cu spectru larg și măsuri suplimentare de susținere a vieții, dacă starea pacientului se degradează rapid.

Tratamentul pentru febră însoțită de cefalee

În prima fază, tratamentul pentru febră și durere de cap poate fi realizat la domiciliu, cu antiinflamator nesteroidian. Dacă simptomele persistă, este necesară programarea la un medic specializat în medicină de familie, medicină internă, pediatrie sau sau chiar prezentarea la un compartiment de primiri urgențe.

Pentru tratamentul gripei sunt indicate medicamente antivirale, doar la recomandarea medicului, deoarece poate determina reacții adverse, precum vărsături, cel mai frecvent. Administrarea de anti-inflamatoare ameliorează durerile musculare și articulare.

În meningită, tratamentul antibiotic este administrat intravenos, cefalosporinele de generația a III fiind de elecție. În plus, pacienților li se administrează perfuzii de reechilibrare și, la nevoie, oxigenoterapie.

În caazul ORL, pentru sinuzită sau otită, tratamentul antibiotic se poate administra oral la domiciliu sau poate fi necesară administrarea intravenoasă a medicamentelor în spital, în funcție de gravitatea simptomatologiei. În sinuzită, medicul orelist poate recomanda administrarea de picături sau spray-uri nazale pe bază de decongestionante.

Cum poate fi prevenită febra cu durere de cap

Cea mai bună metodă de prevenție a febrei cu durere de cap este respectarea regulilor de igienă pentru a reduce transmisibilitatea virusurilor și bacteriilor. În sezonul rece, în colectivități mari, se poate opta pentru purtarea măștii de protecție, pentru a evita infectarea cu virusul gripal, coronavirusul sau alte virusuri respiratorii. De asemenea, vaccinarea suplimentară cu vaccin anti-meningococic în copilărie asigură protecție împotriva meningitei cu meningococ.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții care se confruntă cu febră și cu durere de cap beneficiază de îngrijire medicală performantă, prin consultații realizate de medici cu experiență în boli infecțioase, ORL sau pneumologie, în funcție de indicație. Consulturile se specialitate sunt urmate de analize de laborator și de investigații imagistice avansate, la recomandarea medicului, pentru stabilirea diagnosticului corect.

Cazurile severe sunt evaluate și gestionate prompt în Compartimentul de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, care funcționează 24 de ore din 24, singurul sistem medical privat din România. Analizele de laborator sunt realizate la patul bolnavului, prin protocol point-of-care, iar investigațiile imagistice sunt disponibile nonstop.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR