Ce înseamnă febră la copii

Febra la copii este o creștere a temperaturii corporale peste valoarea de 38 de grade Celsius, fiind un răspuns natural al organismului la infecții sau la alte afecțiuni. Pentru sănătatea și siguranța copiilor, SANADOR oferă acces la consultații de pediatrie, urmate de investigații avansate, pentru stabilirea tratamentului adecvat. De asemenea, în Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR sunt gestionate cu promptitudine diferite urgențe pediatrice.

Watch on YouTube

Temperatura aflată în intervalul 37.5 și 38 grade Celsius definește starea de subfebrilitate. Febra este un simptom, nu o boală în sine, și apare frecvent în cazul infecțiilor virale sau infecțiilor bacteriene, cum ar fi răceala, gripa sau otita. În majoritatea cazurilor, febra ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor și nu este periculoasă.

Totuși, dacă temperatura crește foarte mult (peste 39,5-40°C), durează mai mult de câteva zile sau este însoțită de simptome grave (letargie, deshidratare, convulsii febrile), este recomandat consultarea imediată a unui medic.

  • La SANADOR beneficiezi de analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cum se măsoară corect temperatura la copii

Până la vârsta de doi ani măsurarea temperaturii la copil se face intra-rectal. După această vârstă copilului i se poate măsura temperatura în axilă. O altă variantă pentru a verifica temperatura corporală este utilizarea unui termometru cu infra-roșu fără contact. Acesta măsoară temperatura la nivelul frunții. Termometrul intra-auricular se introduce la nivelul urechii și de asemenea măsoară temperatura prin infra-roșu.

Termometrul clasic pe bază de mercur a fost înlocuit de cel digital, accesibil ca preț și facil de utilizat. Termometrele clasice pot fi găsite în continuare în farmacii, însă coloana de mercur a fost înlocuită cu aliaj de galiu sau alte metale pentru siguranță.

Deseori părinții relatează medicului la Camera de Gardă febră netermometrizată la copil sau valori de sub 38 de grade Celsius, considerate de către părinte a fi croșete febrile. Valoarea de 38 de grade Celsius este ceea ce indică în mod corect de la cât e febră la copii.

De ce fac copiii febră

Febra este răspunsul normal al organismului în lupta cu o bacterie sau un virus. În organism ca răspuns la infecție apar citokine (mediatori pro-inflamatorii). Citokinele stimulează producția de prostaglandine, care resetează hipotalamusul către o valoare a temperaturii mai mare ca fiind una de referință. Astfel, febra este o reacție normală de apărare în care corpul încearcă să lupte cu micro-organismele care îl invadează prin crearea unui mediu cu o temperatură mai crescută, în care acestea să nu supraviețuiască.

Copiii pot face febră din cauza infecțiilor virale (gripa, infecția SARS-COV-2, roseola infantum, rujeola, enteroviroze etc) sau bacteriene (otite congestive, faringite streptococe, infecții urinare, digestive etc),  erupției dentare sau ca reacție adversă la vaccinarea recentă. Febra este o reacție adversă ușoară și frecventă după administrarea unui vaccin și nu reprezintă o contra-indicație pentru alte vaccinări ulterioare. Cauze mai rare pentru febră sunt reacțiile alergice, bolile autoimune sau bolile cronice.

Semne și simptome care pot însoți febra la copii

Febra copilului poate fi însoțită de simptome respiratorii, digestive sau urinare. În cazul unei infecții respiratorii, în afară de febră mare la copii pot să mai apară rinoree, durere în gât, tuse sau obstrucție nazală. Simptomele de tuse și febră la copii sunt frecvente, în special la copiii aflați în colectivitate.

Bolile eruptive contagioase ale copilăriei, precum rujeola sau varicela se prezintă clinic prin febră și erupție cutanată. În cazul gastroenterocolitei acute, în afară de febră, copiii prezintă vărsături, scaune diareice și dureri abdominale. Atât bacteriile, precum Salmonella, Schigella, cât și virusurile digestive precum Adenovirusul sau Rotavirusul, pot determina febră și diaree la copii sau vomă și febră la copii.

În infecțiile urinare, febra este însoțită de disurie (disconfort la urinare), micțiuni mai frecvente și în cantitate mică și miros sau culoare modificată a urinei.

Meningita poate fi o cauza aparenta de febră la copii fără alte simptome, în special la debut. La sugari și copiii mici febra poate fi primul și singurul simptom la debutul infecțiilor sistemului nervos central.  În afară de meningită, febră și durere de cap la copii mai mari pot fi cauzate și de infecția acută a sinusurilor (sinuzită).

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

SANADOR asigură îngrijire completă pentru micii pacienți, prin consultații de pediatrie, investigații de specialitate și tratamente personalizate.

Complicațiile febrei la copii

Convulsiile febrile la copii sunt cele mai frecvente complicații ale stărilor febrile. Acestea sunt cele mai frecvente convulsii ale copilului și sunt considerate benigne la un copil cu dezvoltare neuro-psiho-motorie normală. Convulsiile febrile simple, deși sunt impresionante și pot speria părinții, nu lasă sechele neurologice și nu cresc riscul copilului de a dezvolta epilepsie sau alte boli neurologice. Acestea au loc datorită imaturității creierului la copilul de până în cinci ani, susceptibil la creșterea bruscă a temperaturii. O febră bruscă la copii, respectiv creșterea bruscă a temperaturii, poate avea ca și consecință producerea de convulsii febrile.

Când devine o urgență medicală febra copilului

În general este indicată prezentarea de urgență la spital în caz de febră la bebeluși. Aceasta indicație se aplică în special nou-născuților, dar și sugarilor până la vârsta de trei luni. Febra la această vârstă reprezintă un simptom de alarmă, deoarece inclusiv infecțiile sistemului nervos central se pot manifesta doar prin creșterea temperaturii, fără alte simptome. Chiar dacă cel mai frecvent febra la sugarul cu vârsta sub trei luni este cauzată de o infecție respiratorie sau digestivă, acesta trebuie consultat de medicul pediatru pentru stabilirea cauzei.

Febra înaltă care nu răspunde la administrarea de antitermice, febra cu durată mai lungă de cinci zile sau însoțită de o erupție purpurică sunt semne de alarmă ce necesită consult la Camera de Gardă. O altă indicație de prezentare la spital sunt vărsăturile persistente ce determină imposibilitatea administrării tratamentului sau a lichidelor pentru hidratare.

Alte semne ce necesită prezentare la Camera de Gardă de urgență sunt febra însoțită de vărsături, dureri de cap și fotofobie sau stare de somnolență. La sugari deprimarea fontanelei anterioare este un semne de deshidratare, pe când bombarea fontanelei este un semn de hipertensiune intra-craniană. Orice modificare la nivelul fontanelei reprezintă o urgență la nou-născut.

  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație!

Tratamentul pentru febră la copii

Febra este tratată cu antitermice. Acestea includ mai multe clase de medicamente. Printre cele mai utilizate se numără acetaminofenul. Avantajul acestui medicament este că poate fi dat la orice vârstă. Medicul pediatru va calcula doza necesară pe baza greutății copilului. Medicamentul se găsește sub formă de sirop, comprimate, soluție injectabilă sau supozitoare.

O altă variantă de antitermic des utilizată de către părinți la domiciliu pentru copiii de peste trei luni este ibuprofenul. Alte medicamente antitermice utilizate la copil, se vor lua doar la recomandarea medicului pediatru, cu rețetă. Există atât variante de supozitor, cât și picături orale sau fiole de metamizol sodic.  Antitermicele în varianta de supozitoare sunt eficiente la copii și sunt prescrise, de asemenea, de medicul pediatru pentru febre înalte.

Îngrijirea copilului cu febră

Pentru temperatură ridicată la copii medicii recomandă efectuarea împachetărilor hipotermizante. Acestea presupun utilizarea unei comprese reci și umede la nivelul frunții, a unui prosop călduț (la o temperatură cu un grad mai mică decât cea a corpului) înfășurat în jurul toracelui și abdomenului sau a unei băi călduțe. Nu sunt recomandate băile reci deoarece pot stresa suplimentar organismul în încercarea de a se adapta la o temperatură prea mică.

Copilul cu febră trebuie hidratat corespunzător deoarece riscul de deshidratare este cu atât mai mare cu cât vârsta este mai mică. În afară de pierderile de apă prin evaporare cauzată de temperatura corporală mare, deshidratarea se poate produce și prin lipsă de aport - atunci când copilul refuză lichidele și alimentele, dar și prin pierderi suplimentare precum vărsăturile sau diareea. Un copil cu febră și imposibilitatea de hidratare orală (multiple vărsături)  necesită săruri de rehidratare sau perfuzii de reechilibrare.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, copiii beneficiază de servicii medicale de înaltă calitate, adaptate nevoilor specifice. Micuții au acces la consultații de pediatrie, la investigații și tratamente moderne, efectuate cu profesionalism și responsabilitate de către medici experimentați, utilizând tehnologii de ultimă generație.

În cazul febrei la copii, consultațiile de pediatrie sunt urmate de analize de laborator performante și de alte examinări avansate, în funcție de recomandarea medicului, pentru stabilirea cauzei. Astfel, SANADOR asigură acces la servicii medicale integrate și de încredere pentru micii pacienți, pentru o îngrijire completă și individualizată.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR