Ce este febra?

Febra este o reacție normală a corpului împotriva infecției sau inflamației. Febra este cauzată, cel mai frecvent, de infecții virale sau bacteriene (spre exemplu, psitacoză). La SANADOR, pacienții au acces la servicii medicale la cel mai înalt nivel, inclusiv pentru situații de urgență.

Temperatura corporală se poate măsura frontal ( cu un termometru pentru frunte), axilar, oral, rectal sau auricular. Termometrele vechi, de sticlă, ce conțineau mercur în interior au fost retrase de pe piață. Termometrele digitale pot fi găsite în orice farmacie, însă, în funcție de locul de măsurare ales, temperatura poate să difere. Măsurarea intrarectală este preferată în special pentru copiii sub doi ani și este cu aproximativ un grad mai mare decât temperatura orală. Temperatura axilară, pe de altă parte, este cu un grad mai mică decât cea orală, putând subestima valoarea reală a temperaturii corporale.

Watch on YouTube
  • 021 9699 Apelează la SANADOR!

De la ce temperatură se consideră febră?

Temperatura corpului variază în mod normal în diferite momente ale zile, fiind mai ridicată seara. De asemenea, la sexul feminin în timpul fazei ovulatorii a ciclului menstrual, temperatura bazală este mai mare decât în restul lunii. În timpul efortului fizic, temperatura măsurată este mai mare decât în repaus. De aceea, orice temperatură crescută trebuie interpretată tinând cont de toți factorii externi ce o pot influența, precum și de metoda de măsurare.

Valorile temperaturii corporale de peste 38 de grade reprezintă febră. Orice temperatură situată în intervalul 37,5- 38 de grade Celsius sunt caracteristice stării subfebrile. O febră moderată, de până la 38,3 grade Celsius, în cadrul unei infecții acute respiratorii, digestive sau urinare, nu ar trebui să alarmeze pacienții, deoarece febra este un răspuns natural al organismului în aceste cazuri. Dacă febra apare des, la intervale mai mici de 4-6 ore, este greu controlabilă cu antitermice uzuale sau afectează starea generală, este necesar un consult medical.

Tipuri de febră

Febra intermitentă reprezintă episoade febrile multiple de-a lungul zilei, între care temperatura revine la normal. Febra continuă este caracterizată printr-o valoare crescută a temperaturii corporale, care se menține la aproape aceeași valoare pe tot parcursul zilei. Febră recurentă este febra ce apare și apoi revine după câteva zile de afebrilitate. Febra remitentă se deosebește de cea intermitentă prin faptul că temperatura este peste 38 de grade celsius tot timpul zilei. Chiar dacă valoarea sa poate varia, aceasta se menține peste pragul febril.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Gradele febrei

În funcție de gradele febrei, aceasta se poate clasifica în subfebrilitate, febră moderată sau înaltă. O temperatură corporală cuprinsă de până în 38 de grade este încadrată de obicei ca subfebrilitate. Temperaturi între 38.1 grade și 39 de grade caracterizează o febră moderată, iar între 39.1 și 40 de grade, o febră înaltă.

Hipertermia reprezintă valori de peste 39 de grade Celsius la nou-născut, respectiv peste 40,5 grade Celsius la copilul de peste o lună și adult.

Cauzele hipertermiei

Diferența între hipertermie și febră (pirexie) este dată de acțiunea hipotalamusului. În timpul unui episod febril, substanțele inflamatorii eliberate în organism acționează asupra hipotalamusului, setând un nou punct de referință al temperaturii corporale. Acesta acționează altfel pentru a lupta contra bacteriilor și virusurilor. Hipertemia, pe de altă parte, este creșterea temperaturii corpului deasupra nivelului de bază setat în mod uzual la nivelul hipotalamusului.

Hipertemia poate fi cauzată de efortul fizic, deshidratare și temperaturi ridicate ale mediului înconjurător. Factorii de risc pentru a dezvolta hipertermie sunt vârstele extreme – peste 65 de ani sau sub 4 ani, consumul excesiv de alcool, boli cronice sau utilizarea anumitor medicamente precum diureticele. Cauza principală a hipertemiei este dezechilibrul între producția și pierderea de căldură. Corpul produce mai multă căldură decât poate pierde prin transpirație.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Semne și simptome care pot însoți febra

Simptomele ce însoțesc o temperatură mare sunt cele ale bolii de bază în cadrul căreia a apărut febra. De exemplu durerile de cap, rinoreea, tusea, durerile musculare sau de gât pot fi parte a tabloului clinic unei infecții respiratorii sau a unei stări gripale. Diareea, durerile abdominale sau vărsăturile pot însoți febra în cadrul unei gastroenterocolite acute. În cadrul unei infecții urinare poate să apară febră fără alte simptome, dar în general sunt prezente senzația de usturime la urinare și urinări frecvente.

Complicațiile hipertermiei

Atunci când temperatura corpului trece de 41 de grade, organele pot fi afectate. Proteinele din structura acestora se pot denatura la valori atât de mari ale temperaturii, această situație putând duce la insuficiența multisistemică de organe.

Dacă hipertemia este severă pot să apară simptome neurologice precum convulsii sau delirium, variații tensionale mari, sau chiar comă. Pentru că poate pune în pericol viața, hipertemia severă se tratează în spital.

Când este temperatura mare o urgență medicală?

O febră mare la copii însoțită de apariția unei erupții pe piele poate fi semnul unei importante urgențe medicale, purpura meningocică (purpura fulminans). Prezentarea la camera de gardă este obligatorie pentru a se institui tratament intravenos și a crește șansele de supraviețuire. 

O altă urgență medicală este situația în care copilul prezintă convulsii febrile. Febra poate fi primul simptom al bolii, ce debutează în plină stare de sănătate. Nu atât o febră mare determină apariția convulsiei febrile, cât rapiditatea cu care crește temperatura corpului. Creierul copiilor până la vârsta de cinci ani, fiind încă imatur, poate răspunde la această creștere prin apariția unei convulsii febrile.

O febră la adulți în general poate fi tratată la domiciliu, în schimb orice nou-născut cu febră trebuie consultat de medicul pediatru, de familie sau urgentist și internat în spital. Riscul de decompensare a afecțiunii acute ce a determinat febra este mult mai mare la această vârstă și necesită monitorizare și tratament în spital.

  • Spitalul Clinic SANADOR este singurul din sistemul medical privat care are un Compartiment de Primiri Urgențe. Alege SANADOR!

Tratamentul pentru febră

În general, pentru o temperatură de până la 38,3 grade Celsius, nu sunt necesare medicamente pentru febră. Măsurile fizice de scădere a temperaturii precum dezbrăcarea hainelor groase sau o baie în apă cu 1-2 grade mai jos decât temperatura actuală a corpului pot fi utile. Hidratarea este esențială în stări febrile. Copiii, în special, se pot deshidrata ușor, de aceea suplimentarea cu lichide sau săruri de rehidratare este necesară atunci când prezintă febră, asociată sau nu cu diaree și vărsături.

Pentru a diminua disconfortul creat de o febră ridicată, se recomandă utilizarea acetaminofenului (paracetamol) sau a ibuprofenului. Aceste medicamente pot fi achiziționate din farmacie, fără prescripție medicală, spre deosebire de metamizolul sodic (cunoscut sub denumirea de Algocalmin, Novocalmin, Alvotor, etc). Acesta, din cauza reacțiilor adverse importante pe care le poate determina, precum agranulocitoza, necesită prudență în administrare, doar la indicația medicului curant. Un alt antiinflamator nesteroidian recomandat pentru tratamentul febrei este diclofenacul sodic. Medicamentele pentru febră se găsesc în farmacie sub diferite forme – comprimate, capsule, suspensie orală sau supozitor.

Anumite remedii pentru febră folosite în trecut nu sunt recomandate. În această categorie se încadrează utilizarea șosetelor cu oțet pentru scăderea febrei la copii. Acestea pot irita pielea sensibilă a unui sugar sau a unui copil mic. În locul acestora se preferă compresele umede în jurul toracelui și abdomenului sau compresele reci aplicate pe frunte.

Pentru a trata o febră în sarcină, pacienta gravidă trebuie să se consulte întotdeauna cu medicul ginecolog. Aceasta nu va primi medicamente precum anti-inflamatoare nesteroidiene, iar acetaminofenul este de asemenea luat la recomandarea medicului. Femeile însărcinate pot folosi metode fizice de scădere a temperaturii, precum dezbrăcarea hainelor groase, comprese reci pe frunte sau băi călduțe (mai reci cu un grad față de temperatura corpului) pentru a controla febra.

Diagnostic și tratament la SANADOR

În situațiile în care febra este o urgență medicală, Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR vine în sprijinul pacienților rapid, datorită organizării foarte bune, echipei experimentate și dotărilor de cel mai înalt nivel. CPU SANADOR este disponibil permanent și deține flotă proprie de ambulanțe, complet echipată, pentru îngrijiri prespitalicești prompte.

Medicii realizează toate analizele și investigațiile necesare pentru depistarea cauzelor febrei, SANADOR având echipamente performante. În cazul bebelușilor cu temperatură ridicată, părinții se pot adresa medicilor pediatri sau neonatologi SANADOR, care asigură consultații complete, administrează tratamentul potrivit și oferă recomandări pentru gestionarea corectă a episoadelor febrile. Medicii infecționiști asigură investigații și tratament pentru cazurile de febră în care sunt suspectate cauze infecțioase. În funcție de sursa febrei și alte probleme asociate, pacienții care vin la SANADOR au acces la numeroase specializări, astfel încât să beneficieze de cea mai bună abordare terapeutică.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR