Fixarea fațetelor dentare no prep
Înainte de începerea tratamentului, sunt indicate proceduri de profilaxie dentară, pentru curățarea profesională a dinților, și o evaluare completă, pentru a verifica sănătatea danturii și a gingiilor. Primul pas este amprentarea digitală a danturii pacientului și efectuarea unui mockup, un mulaj din alt material, care reproduce dimensiunea și formele fațetelor, astfel încât pacientul să decidă împreună cu medicul stomatolog ce rezultate dorește și să vadă cum va arăta la final dantura.
Fațetele sunt realizate personalizat, în funcție de nevoie și dorințele pacientului, acesta putând să opteze pentru o anumită formă și o anumită lungime. Această simulare este esențială mai ales pentru persoanele care doresc o reabilitare dentară completă, adică fațetarea a 22 sau 24 de dinți. Cu ajutorul mulajului, medicul stomatolog verifică dacă poate fi rezolvată malocluzia, în cazul în care aceasta există, iar pacientul află dinainte cum va arăta noua sa dantură, atunci când va avea fațetele.
După efectuarea măsurătorilor, fotografierea danturii, amprentarea digitală și realizarea mulajului, pacientul poate să plece acasă cu fațete dentare provizorii, numite fațete printate, cu care poate sta 1-2 săptămâni. Ulterior, se întoarce la cabinet pentru proba finală. După câteva zile, sunt fixate fațetele din ceramică, prin cimentare.
În cazul unei reabilitări dentare totale, cu 24 de fațete, procedurile necesare durează aproximativ 3 săptămâni, în timp ce pentru 2-4 fațete, acestea durează în jur de o săptămână. Practic, dacă nu sunt necesare tratamente parodontale sau de endodonție, pacientul vine la clinica de stomatologie doar de trei ori: primele ședințe durează 2 ore, iar ultima, când sunt montate fațetele, durează cel mult 4 ore, în cazul fixării a 24 de fațete.
Dacă pacientul are obturații mai mari la anumiți dinți, medicul stomatolog poate folosi coroane dentare la aceeași culoare cu fațetele, fără să fie vizibilă vreo diferență.