Ce este fasciita necrozantă

Fasciita necrozantă este o infecție severă a pielii și a țesuturilor moi subcutanate, care poate determina moartea acestor structuri. La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații realizate de medici cu experiență, de analize și investigații medicale realizate în condiții de maximă siguranță, cu tehnologie performantă.

În aproape 80% dintre cazuri, fasciita necrozantă este provocată de streptococul de grup A sau streptococul pyogenes, cunoscut și drept „flash eating bacteria” („bacteria mâncătoare de carne”). Bacteria determină eliberarea de enzime și toxine, care provoacă tromboza (formarea de cheaguri) la nivelul vaselor de sânge subcutanate și cu necroza (moartea) consecutivă a acestora.

Chiar dacă este o infecție foarte rară, fasceita necrozantă este extrem de periculoasă. Inițial, țesuturile superficiale pot părea sănătoase, acest aspect întârziind diagnosticul și administrarea rapidă a tratamentului.

Procesul infecțios se extinde rapid către fascii și țesuturile înconjurătoare, determinând infecția secundară a pielii, a țesutului subcutanat, a mușchilor și răspândirea acesteia în organism, prin vasele de sânge, sub formă de sepsis. În lipsa unui tratament instituit precoce, fasciita necrozantă poate determina rapid insuficiență multiplă de organe și chiar deces, unul din 3 pacienți decedând în urma acestei afecțiuni.

Tipuri de fasciită necrozantă

Principalele tipuri de fasciită necrozantăinclud:

  • Fasciita necrozantă polimicrobiană (de tip I) – infecția bacteriană este determinată de mai multe tipuri de bacterii, atât specii aerobe, cât și anaerobe (producătoare de gaz), precum Staphylococcus, Streptococcus, E. Coli, Bacteroides fragilis etc. Acest tip de fasciită este mai frecventă la persoanele vârstnice sau care prezintă diverse comorbidități, precum diabet zaharat;
  • Fasciita necrozantă monomicrobiană (de tip II) – provocată de un singur tip de bacterie, de obicei de coci gram pozitivi, precum Staphylococcus aureus (stafilococul auriu) sau de Streptococcus pyogenes (streptococul de grup A). Acest tip de fasciită poate afecta orice categorie de vârstă, inclusiv persoane tinere, sănătoase;
  • Fasciita necrozantă de tip III – provocată de specii de Clostridium, poate apărea consecutiv unui traumatism sever, cel mai frecvent la nivelul plăgilor determinate de puncționare cu obiecte ascuțite sau postoperator, încă din prima zi după o intervenție chirurgicală. Acest tip de infecție determină formarea de bule de gaz sub piele, ceea ce provoacă niște sunete caracteristice la palpare, numite crepitații.

În funcție de zona pe care o afectează, putem întâlni diverse localizări ale infecției, precum:

  • fasciita necrozantă la picior – este cea mai frecventă localizare a fasceitei necrozante și apare mai des la pacienții diabetici care, din cauza afectării terminațiilor nervoase (neuropatie diabetică), nu resimt durere în urma leziunilor minore și, astfel, acestea pot trece neobservate. Netratată, o astfel de infecție poate disemina rapid, fiind necesară amputarea membrului afectat;
  • fasciită necrozantă la perineu –cunoscută drept gangrenă Fournier,infecție extrem de severă și rapid fatală, ce afectează atât perineul, cât și organele genitale externe masculine (penisul și scrotul);
  • fasciită necrozantă cervicală – poate apărea după o fractură mandibulară sau o infecție dentară.

Cauze și factori de risc pentru fasceită necrozantă

Cel mai frecvent, infecția poate apărea în urma unei leziuni la nivelul pielii, care devine, astfel, o poartă de intrare pentru diverși germeni. Leziunea poate fi una minoră, de tipul unei tăieturi, zgârieturi sau înțepături de insectă. Alte leziuni care pot deveni porți de intrare pentru infecție pot fi cele provocate de:

  • intervențiile chirurgicale;
  • arsuri ale pielii;
  • injecții de droguri intravenoase.

O serie de factori pot crește riscul dezvoltării fasceitei necrozante:

Totuși, este important de menționat că boala poate afecta pe oricine, inclusiv persoane tinere, sănătoase, fără factori predispozanți și poate apărea și în lipsa unor leziuni ale pielii, în urma unor traumatisme de tip contondent.

Semne și simptome de fasciită necrozantă

Inițial, simptomul cel mai caracteristic este reprezentat de durerea severă resimțită la nivelul pielii din jurul leziunii, durere care este disproporționat de severă față de aspectul leziunii. Asociat durerii, poate fi prezent edemul (tumefacția) pielii din zona leziunii, precum și simptome apărute odată cu debutul unei răceli, precum febră, dureri de cap și fatigabilitate (senzație de oboseală extremă).

Infecția traversează rapid planul fasciilor, care prezintă o vascularizație săracă. Diseminarea infecției pe orizontală poate fi inaparentă la examenul clinic, lăsând pielea de deasupra aparent neafectată, ceea ce poate întârzia diagnosticul. Microorganismele responsabile eliberează diverse enzime și toxine, care determină necroza țesutului fascial. Ulterior, infecția se propagă și în sens vertical, atât către pielea superficială, cât și spre țesuturile profunde, determinând tromboza vaselor de sânge, ischemie (scăderea aportului de sânge) și necroza consecutivă a acestora, provocând următoarele tipuri de manifestări:

  • înroșirea sau decolorarea pielii afectate;
  • formarea unor vezicule sau bule umplute cu un lichid galben sau sangvinolent;
  • apariția de crepitații;
  • amorțeală sau lipsa oricărei senzații la nivelul pielii afectate, din cauza distrucției terminațiilor nervoase;
  • moartea țesutului, care va căpăta o culoare neagră sau mov;
  • scurgerea unor secreții purulente, cu miros neplăcut;
  • deshidratare;
  • confuzie;
  • scăderea severă a tensiunii arteriale, caracteristică șocului septic.
  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Complicații provocate de fasciita necrozantă

Cele mai severe complicații provocate de fasciita necrozantă sunt reprezentate de:

  • sepsis – diseminarea infecției în torentul sanguin și, mai departe, către diversele organe, cu șoc septic consecutiv;
  • insuficiență multiplă de organe;
  • pierderea unui membru (amputația membrului);
  • formarea de cicatrice extinse la locul infecției;
  • decesul pacientului.

Diagnosticul de fasciită necrozantă

Diagnosticul de fasciită necrozantă este stabilit de medic pe baza istoricului pacientului și a examenului clinic, care va pune în evidență modificările de la nivelul pielii și țesuturilor subcutanate. Cu toate acestea, există numeroase infecții care se pot prezenta similar fasciitei necrozante în stadiile incipiente, ceea ce poate crea dificultăți de diagnostic.

Astfel, pentru confirmarea acestui diagnostic, medicul recomandă investigații suplimentare, precum:

  • hemoleucograma completă poate pune în evidență creșterea numărului de celule albe din sânge (leucocitoză). De asemenea, creșterea proteinei C reactive (PCR) (marker inflamator), a ureei sau a creatinkinazei (marker al afectării musculare) pot înclina balanța către acest diagnostic;
  • biopsie din țesutul afectat;
  • tomografia computerizată (CT), pot evidenția modificări ale țesuturilor profunde provocate de infecție, precum apariția de bule de gaz la nivelul subcutanat.

Tratamentul pentru fasciită necrozantă

Fiind o infecție rapid progresivă și amenințătoare de viață, fasciita necrozantă trebuie diagnosticată și tratată cât mai rapid, obligatoriu într-un mediu spitalicesc. Măsurile de tratament includ:

  • hidratare intravenoasă;
  • antibioterapie sistemică, administrarea intravenoasă a medicamentelor, care trebuie să includă inițial penicilină în doze mari, combinată cu alte antibiotice. După obținerea rezultatelor culturii, terapia trebuie modificată și adaptată, în funcție de sensibilitatea germenilor izolați din cultură;
  • intervenție chirurgicală, necesară pentru debridarea (curățarea și îndepărtarea) țesuturilor necrozate. În medie, sunt necesare aproximativ 3 intervenții la rând pentru debridarea completă a țesuturilor afectate. Ulterior, după îndepărtarea țesuturilor necrozate, pot fi necesare intervenții de chirurgie plastică, pentru substituția acestor zone afectate, utilizând grefe de piele.
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cum poate fi prevenită fasceita necrozantă

Din păcate, în prezent nu există niciun vaccin care să prevină apariția fasciitei necrozante. Cu toate acestea, există o serie de măsuri care pot reduce riscul dezvoltării infecțiilor pielii și dezvoltării fasciitei necrozante, precum:

  • îngrijirea corespunzătoare și rapidă a rănilor deschise, prin spălare cu apă și săpun, urmată de aplicarea unor bandaje sterile până la vindecare;
  • spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun și utilizarea dezinfectantelor de tip antibacterian;
  • evitarea mersului la bazinul de înot, jacuzzi sau piscină atunci când există orice rană sau traumatism la nivelul pielii;
  • verificarea frecventă a pielii de la nivelul extremităților, mai ales la nivelul picioarelor, în cazul pacienților diabetici, pentru evidențierea rănilor sau a traumatismelor minore, ce pot trece neobservate;
  • adresarea rapidă la medic după suferirea unor leziuni la nivelul pielii, mai ales dacă acestea se însoțesc de semne de inflamație, precum căldură, roșeață sau edem.
  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții au acces la consultații realizate de medici cu experiență și la analize complete de laborator, pentru diagnosticul unor infecții cutanate severe, precum fasciita necrozantă. Laboratoarele SANADOR dispun de tehnologie performantă, pentru furnizarea unor rezultate rapide și corecte, esențiale pentru stabilirea diagnosticului corect.

Urgențele medicale sunt gestionate în Compartimentul de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, care funcționează nonstop. Analizele de laborator sunt realizate prin protocol point-of-care, la patul bolnavului. Intervențiile chirurgicale, atunci când sunt necesare, sunt realizate în regim de urgență, într-un bloc operator bine dotat, cu sprijinul Secției de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I. La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții au acces și la proceduri de chirurgie plastică, în funcție de indicația stabilită.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR